• Πολιτική

    Ένα άστοχο εξώδικο – Τι απαντά η «Εποχή» στο εξώδικο Βουτυράκου

    • NewsRoom

    Διάνα Βουτυράκου


    Στην απάντηση του εξώδικου της κυρίας Βουτυράκου σχετικά με το άρθρο της εφημερίδας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προχώρησε νωρίτερα την Πέμπτη η εφημερίδα «Εποχή».

    Η επικεφαλής των Think Tanks και στενή συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη, Διάνα Βουτυράκου κατέθεσε εξώδικο στην εφημερίδα «Εποχή», μετά τη δημοσίευση άρθρου του κ. Χαράλαμπου Γεωργούλα στο οποίο είχε επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επικαλούμενος δήλωση της κυρίας Βουτυράκου.

    «Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ακόμα και πριν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, δεν προβάλλεται πια η παραμικρή αντίσταση», ανέφερε μεταξύ άλλων το άρθρο προσθέτοντας: «Η Διάνα Βουτυράκου, μάλιστα, είπε “αν τα φίλτρα εισαγωγής είναι ίδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα δημόσια, τότε γιατί κανείς να επιλέξει τα ιδιωτικά; Εμείς λέμε πρώτα να φτιάξουμε τα στοιχειώδη ενώ βλέπουμε τη δημόσια εκπαίδευση να υποβαθμίζεται”, παραβλέποντας, κατά τη γνώμη μου, το μείζον ζήτημα της δωρεάν παροχής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ανεμπόδιστης πρόσβασης σ’ αυτήν, που κάποτε αποτελούσαν θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η «Εποχή» απάντησε στο εξώδικο, χαρακτηρίζοντάς το άδικο, ενώ την απάντηση συνόδευε η παρακάτω φωτογραφία.

    Το περιεχόμενο του εξώδικου

    ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΗ

    ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΑΔΗ – ΟΧΛΗΣΗ -ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Της Βουτυρακου Διαλεχτής – Αθηνάς (Διάνας) …..

    ΑΠΕΥΘΥΝΤΕΑ ΠΡΟΣ

    Τον αστικό συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “Εκδοτικός – Δημοσιογραφικός Συνεταιρισμός Κοινωνικών, Πολιτικών και Πολιτιστικών Μελετών και Δραστηριοτήτων Η ΕΠΟΧΗ ΣΥΝ ΠΕ”
    Τον Γεωργούλα Χαράλαμπο, με διττή ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου και του υπογράφοντος το αναρτηθέν κείμενο της 16ης Δεκεμβρίου 2023 και με τίτλο “Οι αόρατες διαφορές που βγάζουν μάτι”.

    Την 16 Δεκεμβρίου στον ιστότοπο της πρώτης εξ υμών αναρτήθηκε ένα κείμενο με τίτλο “Οι αόρατες διαφορές που βγάζουν μάτι” και ειδικότερα στον ενιαίο εντοπιστή πόρων https://www.epohi.gr/article/48549/oi-aorates-diafores-poy-vgazoyn-mati

    Το περιεχόμενο του κειμένου, που υπογράφει ο δεύτερος εξ υμών, εν μέρει αφορούσε και εμένα και ειδικότερα με αφορμή παρέμβασή μου στην ημερίδα “ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ”, το εν λόγω δημοσίευμα ουσιαστικά παραβιάζει και διαστρεβλώνει εντελώς τα όσα ανέφερα στην ομιλία μου. Μάλιστα, για σκοπούς που μόνο ο συντάκτης του κειμένου αναγνωρίζει και παραβιάζοντας εντελώς στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κατασκευάζει το ακόλουθο “γεγονός”, το οποίο και σε αυτό το σημείο παρατίθεται αυτούσιο εξαχθέν από το κείμενο.

    “Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ακόμα και πριν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, δεν προβάλλεται πια η παραμικρή αντίσταση. Η Διάνα Βουτυράκου, μάλιστα, είπε “αν τα φίλτρα εισαγωγής είναι ίδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα δημόσια, τότε γιατί κανείς να επιλέξει τα ιδιωτικά; Εμείς λέμε πρώτα να φτιάξουμε τα στοιχειώδη ενώ βλέπουμε τη δημόσια εκπαίδευση να υποβαθμίζεται», παραβλέποντας, κατά τη γνώμη μου, το μείζον ζήτημα της δωρεάν παροχής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ανεμπόδιστης πρόσβασης σ’ αυτήν, που κάποτε αποτελούσαν θέση του ΣΥΡΙΖΑ”.

    Αρχικά η πορεία μου είναι γνωστή και σαφής, όπως και η θέση μου για το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων είναι σαφής. Με μια απλή έρευνα -ως επιτάσσεται από τη δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά και από το ενσυνείδητο καθήκον κάθε αριστερού και προοδευτικού ανθρώπου- που δεν διαρκεί αρκετά λεπτά, θα ήταν εύκολο ο συντάκτης του άρθρου να πληροφορηθεί τη γνώμη μου επί του θέματος και η οποία είναι ρητή και κατηγορηματική. Είμαι αντίθετη στη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

    Για τους λόγους που είμαι σταθερή στη θέση απλά και ενδεικτικά παραπέμπτω:

    στη συνέντευξή μου Στο Κόκκινο την Παρασκευή, 15/12/2023 το βράδυ (21.00-22.00), που ήταν αφιερωμένη στη δημόσια εκπαίδευση.
    Στη συνέντευξή μου την 13/12/2023 στο δημιοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika 90,1, που εξηγώ ακριβώς τη στάση και τα επιχειρήματά μου για το θέμα, ή φυσικά οποιαδήποτε άλλη δημόσια τοποθέτησή μου. Ταυτόχρονα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι από το 2016 εργάζομαι στην ανάδειξη του έργου των δημόσιων πανεπιστημίων μας και από την κατάργηση του ασύλου ακόμα οι δημόσιες παρεμβάσεις μου είναι αρκετές και δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας της θέσης μου για το συγκεκριμένο ζήτημα και προς διευκόλυνσή σας παραθέτο το url στο youtube https://youtu.be/judIeVJqMb8?si=ej1CVmLxHHdDLkgn

    To κείμενο, όπως αυτό παρατίθεται ανωτέρω έχει ήδη τύχει επεξεργασίας, ύστερα από σχετική διαμαρτυρία μου μέσω email. Η αρχική σας αναφορά στο κείμενο προς εμέ ήταν “Η Διάνα Βουτυράκου, μάλιστα, μίλησε απλά για «ενιαία φίλτρα εισαγωγής» στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραβλέποντας το μείζον ζήτημα της δωρεάν παροχής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ανεμπόδιστης πρόσβασης σ’ αυτήν, που κάποτε αποτελούσαν θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, η “διόρθωση” που υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε, σε καμία των περιπτώσεων δεν αποκαθιστά κάποια βλάβη μου, τουναντίον είναι ακόμα περισσότερο ψευδής και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

    Το κείμενο επομένως, αφενός είναι εντελώς ψευδές και παρουσιάζει μια άλλη πραγματικότητα, αφ’ ετέρου δημιουργεί και “νέα γεγονότα” εντός της ανωτέρω διαστρέβλωσης. Μάλιστα, εντός της διαστρέβλωσης προχωρά δημιουργώντας και νέα ευφάνταστα και ανεδαφικά “γεγονότα”, κατά τη μέθοδο fake news. Στην εκδήλωση λοιπόν του κύκλου Νέων Επιχειρηματιών, ουδέποτε μίλησα για “Ενιαία βάση εισαγωγής” ως προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως ο συντάκτης αναφέρει στο κείμενό του. Εξήγησα όμως στον αντίποδα αυτού γιατί θεωρούμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και κεκτημένο της δημοκρατίας μας. Πρόσθεσα επίσης τη δέσμευση ότι θα αγωνιστούμε ώστε να πετύχουμε η Δημόσια Παιδεία μας να γίνει άρτιας ποιότητας.

    Επειδή, τα όσα αναφέρονται ως “γεγονότα” στο από 16/12/2023 κείμενο που έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπό σας στο url https://www.epohi.gr/article/48549/oi-aorates-diafores-poy-vgazoyn-mati είναι εντελώς ψευδή και ανυπόστατα.

    Επειδή, με το παρόν κείμενο ο συντάκτης και ο φορέας του ιστότοπου έχουν προχωρήσει σε προσβολή της προσωπικότητά μου, με τη διασπορά ψευδών γεγονότων, τα οποία ευρισκόμενα στο παγκόσμιο ιστό δύνανται να αξιοποιηθούν μελλοντικά από οποιονδήποτε και να οδηγήσει σε νέες προσβολές μου.

    Επειδή, έχετε καθήκον απέναντι στους αναγνώστες σας και στη δημοσιογραφική δεοντολογία να αποκαταστήσετε την αλήθεια.

    Επειδή, δεν με αφορά η όποια σκοπιμότητα υμών αλλά με την παράνομη και αντιδεοντολογική σας πράξη δημοσιεύσατε ένα κείμενο με ξεκάθαρα και αυταπόδεικτα ψεύδη.

    Επειδή, ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, που πιστεύω στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς μεταξύ άλλων με θλίβει πάντοτε άνθρωποι ή μέσα που θεωρώ αριστερά σκεπτόμενα να αγωνίζονται να επιβεβαιώσουν γιατί η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 107 στην ελευθερία του τύπου, με βάση τις επίσημες έρευνες.

    Επειδή, τα όσα αναφέρω στην παρούσα εξώδική μου δήλωση, συνταχθείσα προς υπεράσπιση του εαυτού και των θέσεων μας, είναι αληθή και βάσιμα

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

    ΚΑΙ ΜΕ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ

    ΣΑΣ ΚΑΛΩ

    Να ανασκευάσετε άμεσα το επίμαχο και προσβλητικό προς εμέ τμήμα του από 16/12/2023 κειμένου σας εντός μίας (1) ημέρας από την επίδοση της παρούσας εξώδικης δήλωσης, με πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας των απόψεων και θέσεών μου και την απαλοιφή των ψευδών “γεγονότων” που αναφέρονται και
    Να προχωρήσετε εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών από την επίδοση της παρούσας εξώδικης δήλωσης σε ειδική δημοσίευση επανόρθωσης για το ατυχές αυτό κείμενο που είναι προσβλητικό και υποτιμητικό για το πρόσωπό μου, όπου θα γίνεται αποκατάσταση της αλήθειας επί των όσων ψευδών αναφέρονται.
    ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ότι με την άπρακτη πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών και τη μη συμμόρφωσή σας θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προς υπεράσπιση εμής και της αλήθειας.

     

    Αθήνα 18/12/2023

    ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κας. Βουτυράκου

    Η απάντηση της εφημερίδας

    Ένα άστοχο εξώδικο

    Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε το ακόλουθο εξώδικο από την κ.Διάνα Βουτυράκου, το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο

    Η κυρία Βουτυράκου εν προκειμένω αστοχεί.

    Η Εποχή και το άρθρο του Μπάμπη Γεωργούλα, όπως εξάλλου και η ίδια κατ’ ουσίαν συνομολογεί, ούτε κατασκεύασαν ούτε παραποίησαν τα λεγόμενά της, τα οποία εξάλλου παρατίθενται αυτούσια, όπως δημοσιεύθηκαν μεταξύ άλλων στην κεντρική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτό που κάνει ο αρθρογράφος μας είναι πολιτική κριτική στις θέσεις που διατυπώθηκαν από την κυρία Βουτυράκου, οι οποίες, όπως ο αρθρογράφος μας υποστηρίζει, υποτιμούν το ζήτημα του δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ανεμπόδιστης πρόσβασης σε αυτήν. Δεν της καταλογίζεται τοποθέτηση υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως ανακριβώς ισχυρίζεται στο εξώδικό της, αλλά ελλιπής αντίσταση στην προοπτική της θέσπισής τους.

    Η εκτίμηση αυτή -σωστή ή λάθος- είναι μια πολιτική θέση.
    Αποτελεί δε κρίση και όχι ισχυρισμό περί γεγονότος ή ακόμα περισσότερο fake news, όπως παντελώς άστοχα υποστηρίζει η κυρία Βουτυράκου.
    Η ανοχή στην πολιτική κριτική και αντιπαράθεση αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατικής συνείδησης και είναι πραγματικά πρωτοφανές -και δυστυχώς κυριολεκτούμε- για τον χώρο της Αριστεράς να αντιμετωπίζεται με απειλές για μηνύσεις και αγωγές.
    Προφανώς δεν έχουμε να ανασκευάσουμε κάτι.
    Στην κυρία Βουτυράκου η εφημερίδα μας πρότεινε τη φιλοξενία απαντητικού κειμένου στις απόψεις που διατύπωσε ο αρθρογράφος μας και η ίδια αρνήθηκε.

    Δημοσιεύουμε το εξώδικό της με θλίψη. Στην 35χρονη πορεία της η εφημερίδα μας άσκησε την πιο σκληρή κριτική σε πολιτικούς αντιπάλους. Ουδέποτε όμως στο παρελθόν βρεθήκαμε στη θέση να απαντάμε σε εξώδικες δηλώσεις λόγω της κριτικής που ασκήσαμε, ακριβώς γιατί γινόταν κατανοητό και από τους αντιπάλους μας ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία η αντιπαράθεση είναι στοιχείο της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου και ότι ο ρόλος του Τύπου είναι κατ’ εξοχήν ελεγκτικός για κάθε πρόσωπο που διεκδικεί μια δημόσια παρουσία.
    Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και φυσικά κρίνεται για αυτές.

    Διαβάστε επίσης:
    Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Οι αποφάσεις του Ecofin πρέπει να σηματοδοτήσουν μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική

    Κομισιόν: Εύσημα στην Ελλάδα – «Καμπανάκια» για κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς και δικαστικές αποφάσεις

    Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Τα 4+3 «κλειδιά» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ