• Πολιτική

    Ένα ακόμα ελληνο-ολλανδικό κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Γιώργος Κουμουτσάκος


    Το δεύτερο, από τα τρία συνολικά, ελληνο-ολλανδικό κέντρο φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους τέθηκε σε λειτουργία στην Ελλάδα, ως μέρος του διμερούς προγράμματος για την ενίσχυση της δυνατότητας υποδοχής και επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

    Το κέντρο φιλοξενεί ήδη 13 αγόρια, ενώ ακόμη τρία θα μεταφερθούν στο τέλος της εβδομάδας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, η προσπάθεια αυτή κατέστη εφικτή χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των ολλανδικών αρχών, και τις οργανώσεις «Movement on the Ground» και «Home Project», ενώ η χρηματοδότηση είναι του ολλανδικού υπουργείου Μετανάστευσης.

    Και τα τρία κέντρα, που βρίσκονται στην Αττική, είναι μικρής δυναμικότητας δομές, προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα σπιτικό περιβάλλον για τους ανήλικους φιλοξενούμενους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης τους σε άλλες χώρες.

    Το πρώτο κέντρο, που λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου, φιλοξενεί μια ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων κοριτσιών, καθώς και ασυνόδευτων έφηβων μητέρων με τα βρέφη τους και παρέχει στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και άλλες μορφές υποστήριξης που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξής τους. Τόσο το δεύτερο κέντρο όσο και το τρίτο που θα υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προορίζονται για ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και έχουν δυνατότητα φιλοξενίας δεκαέξι παιδιών το κάθε ένα.

    Αυτές οι συνολικά 48 θέσεις φιλοξενίας των τριών κέντρων θα παραμείνουν διαθέσιμες για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. Την Ολλανδή υπουργό Μετανάστευσης, Άνκι Μπρόκερς-Κνολ ξενάγησε ψηφιακά στο δεύτερο κέντρο που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Κουμουτσάκος: Συνολικά 3.141 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα

    Ολλανδία: Σε αυστηρή καραντίνα πέντε εβδομάδων μπαίνει ξανά η χώρα

    Επανέρχονται σε όλο τον κόσμο τα lockdown υπό τον φόβο για αύξηση των κρουσμάτων στις γιορτές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ