• Πολιτική

    Εν πλω το Oruc Reis – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, επαφές Μητσοτάκη με ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας

    • NewsRoom


    Επαφές με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, όπως και για τις τελευταίες προκλητικές όσο και ανησυχητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στις 5 το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει και με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά ανέβηκε στο κόκκινο μετά την έκδοση από την Τουρκία νέας NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου.

    Σήμερα νωρίς το πρωί, το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια, με πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. Πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το Oruc Reis έφτασε στον προορισμό του.

    «Το πλοίο μας σεισμολογικών ερευνών Oruc Reis (…) έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο» έγραψε στο Twitter ο Φατίχ Ντονμέζ.

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.

    Από ελληνικής πλευράς έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Κινητοποίηση επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι σήμερα στις 12.00 συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ