• Πολιτική

    Εμβολιασμένοι: Νέο πλαίσιο με στόχο την κανονικότητα φέρνει η κυβέρνηση

    • Νένα Σώκου

    (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Στην συνολική επανεξέταση του πλαισίου αντιμετώπισης της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση με τις σχετικές εξαγγελίες να αναμένονται αύριο, Τετάρτη, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

    Στο επίκεντρο των νέων μέτρων θα βρεθεί η πλήρης απελευθέρωση δραστηριοτήτων για τους πλήρως εμβολιασμένους με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητας.

    Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός χθες στο υπουργικό συμβούλιο, νέο γενικευμένο lockdown, σαν αυτά στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς υπάρχει πλέον το όπλο του εμβολιασμού. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι ο φετινός Οκτώβριος δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό όσον αφορά την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.

    Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τις αυριανές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλεύρης θα ανακοινώσεις αλλαγές στον ΕΟΔΥ μετά και την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα, αλλά και ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους. «Στόχος είναι να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο υπουργικό.

    Ποια μέτρα εξετάζονται

    Οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για την… απελευθέρωση των πλήρως εμβολιασμένων είναι η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι σε αμιγείς κλειστούς χώρους και να μην υποβάλλονται σε rapid test για καμία δραστηριότητα.

    Επίσης, συζητείται οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην εμπίπτουν στα μέτρα που λαμβάνονται και στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες περιοχές». Να μπορούν, δηλαδή, να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί, να υπάρχει μουσική στην εστίαση, κάτι που απαγορεύεται τώρα.

    Κανονικά οι παρελάσεις

    Εξάλλου, όπως προανήγγειλαν χθες τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας.

    Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στην λειτουργία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα συνεχίσει την λειτουργία της, αλλά ο ρόλος της θα είναι περισσότερο συμβουλευτικός. Επομένως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πλέον από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον η επιτροπή θα συνεδριάζει σε πιο αραιά διαστήματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αιχμές Βενιζέλου: Να μας πουν γιατί είμαστε στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους

    Πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη στο υπουργικό: Εκλογές στο τέλος της θητείας – Μιλάμε λιγότερο, δουλεύουμε περισσότερο

     



    ΣΧΟΛΙΑ