• Οικονομία

    Εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μεξικό

    • NewsRoom

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το Σάββατο, στον αντίποδα του συνεχιζόμενου προστατευτισμού από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ.

    «Με αυτή τη συμφωνία, το Μεξικό προστίθεται, μαζί με τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Σινγκαπούρη, στον συνεχώς μακρύτερο κατάλογο εταίρων που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την ΕΕ για την προάσπιση του ανοικτού, δίκαιου και βασιζόμενου σε κανόνες εμπορίου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

    Από τότε που τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εμπορική συμμαχία με τις ΗΠΑ πάγωσαν μετά την νίκη του Ντόναντ Τραμπ, η ΕΕ έχει επικεντρωθεί στην προώθηση των ανοιχτών αγορών με άλλες χώρες.

    Η συμφωνία με το Μεξικό ακολουθεί την περσινή συμφωνία με την Ιαπωνία, και έρχεται πριν από τις επερχόμενες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με το μπλοκ της Αργεντινής, Βλαζιλίας, Παραγουάης και Ουρουγουάης.

    Για το Μεξικό, η συμφωνία με την ΕΕ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του να απεξαρτηθεί εμπορικά από τις ΗΠΑ, όπου καταλήγει το 80% των εξαγόμενων προϊόντων του.

    Η ΕΕ και το Μεξικό ανανέωσαν την ήδη ισχύουσα επί 21 χρόνια συμφωνία, η οποία καλύτει κατά βάση βιομηχανικά αγαθά. Η ανανεωμένη συμφωνία προσθέτει αγροτικά προϊόντα, περισσότερες υπηρεσίες και επενδύσεις, καθώς και διατάξεις σχετικά με τα εργασιακά, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιταγή 4,5 εκ. δολαρίων για λογαριασμό των ΗΠΑ δίνει στη «Συμφωνία του Παρισιού» ο Μ. Μπλούμπεργκ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ συζητά τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραμπ: «Κάποια στιγμή η Κίνα θα ξεμείνει από πυρομαχικά στο εμπόριο»



    ΣΧΟΛΙΑ