• Business

    Ελληνικό. Γιατί μέσα σε 24 ώρες ο Τσίπρας πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρωθυπουργός

    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Αυτό το ρητορικό ερώτημα μας βασανίζει εδώ και δεκαετίες σε αυτήν τη χώρα, και επανέρχεται κάθε τόσο στη δημόσια συζήτηση, όταν φαίνεται ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και οι εξελίξεις οδηγούνται από παρασκηνιακά κέντρα εξουσίας.

    Πιο πρόσφατα, αναρωτηθήκαμε “ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;” με την υπόθεση του Ελληνικού. Γιατί αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως θέλει το έργο της ανάπλασης να γίνει, στο πλαίσιο της φιλοεπενδυτικής στροφής που επιχειρεί, τότε ποιος είναι αυτός που βάζει εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης, και με ποια νομιμοποίηση; Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ότι μία επένδυση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να μείνει στον “αέρα” για ιδεοληψίες και διάφορες σκοπιμότητες, και ποιος του δίνει αυτό το δικαίωμα;

    Μία πολύπαθη επένδυση

    Και τι δεν έχουμε μάθει με αυτήν την πολύπαθη επένδυση. Ότι το Ελληνικό είναι δάσος, ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος – μόνο πετρέλαιο δεν έχουν βρει ακόμα κάτω από το παλιό αεροδρόμιο! Παρότι υπάρχει συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Lamda Development και του ελληνικού Δημοσίου, συνεχώς εφευρίσκονται νέα προσκόμματα που εμποδίζουν την υλοποίηση της επένδυσης. Μία από το δασαρχείο Πειραιά, μία από το υπουργείο Πολιτισμού, και τώρα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Και κάπως έτσι, έχουμε φτάσει σήμερα, 15 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης, να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση του έργου και να είναι όλα στον αέρα. Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στα χέρια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που μετά από δύο αναβολές (με ευθύνη της προϊσταμένης του, γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη) καλείται στην αυριανή του συνεδρίαση να αποφασίσει αν θα χαρακτηρίσει αρχαιολογικό χώρο τμήμα του Ελληνικού, κάτι που αν συμβεί θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις, αφού θα συνιστά αλλαγή των όρων της συμφωνίας μεταξύ της Lamda Development και του Δημοσίου.

    Εν τω μεταξύ, πέρα από τα όποια εμπόδια μπορεί να βάζουν διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, και η ίδια η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά να υλοποιήσει τα δικά της προαπαιτούμενα. Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο παραμένει στα χαρτιά, οι υπηρεσίες του Δημοσίου που στεγάζονται στο Ελληνικό δεν έχουν μετακινηθεί, ενώ είναι αυτονόητο πως, ακόμα κι αν όλα αυτά τα εμπόδια ξεπεραστούν, η διαδικασία της έγκρισης του σχετικού προεδρικού διατάγματος (το οποίο αναμένεται εντός του έτους) από το Συμβούλιο της Επικρατείας πάει πολύ πίσω χρονικά, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα οφέλη που θα έχει η επένδυση του Ελληνικού για την ελληνική οικονομία.

    Το μπαλάκι στα χέρια του Τσίπρα

    Όμως στην πραγματικότητα, το μπαλάκι είναι στα χέρια του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος τώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι όντως αυτός που κυβερνά αυτήν τη χώρα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για να διασφαλίσει ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Ο πρωθυπουργός καλείται να αποδείξει ότι είναι ο ίδιος που έχει τον έλεγχο της κατάστασης, και όχι καμία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κανένας Νίκος Φίλης, κανένας Πάνος Σκουρλέτης. Καλείται να αποδείξει, με άλλα λόγια, ότι το φιλοεπενδυτικό αφήγημα που προσπαθεί να χτίσει δεν είναι απλώς φληναφήματα, αλλά ένα αληθινό αφήγημα που συμμερίζονται εκτός από τον ίδιο και τα υπηρεσιακά στελέχη που εμπλέκονται με τις επενδύσεις.

    Η αυριανή απόφαση του ΚΑΣ είναι κρίσιμη, όχι μόνο επειδή θα κρίνει το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό, αλλά και επειδή θα μας δώσει την απάντηση στην ερώτηση: ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα δημοσκόπηση: Παραμένει μεγάλη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη θέση έκπληξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Πιο ακριβό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης-Πόσο θα στοιχίζει το λίτρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προϋπολογισμός 2018: Επιπλέον φόροι, ύψους 530 εκατ. ευρώ-Ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο»



    ΣΧΟΛΙΑ