• Πολιτική

    Ελεύθερο πουλί ο Βασίλης Στεφανάκος χάρη στο νόμο “Παρασκευόπουλου” -Η διαδρομή ενός έντονα πολιτικοποιημένου βαρυποινίτη

    • NewsRoom


    Οι πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού άνοιξαν και μετά από οκτώ χρόνια ο Βασίλης Στεφανάκος αναπνέει και πάλι αέρα ελευθερίας κάνοντας χρήση του νόμου “Παρασκευόπουλου” (ν. 4322) για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

    Ο επίμαχος νόμος έχει προκαλέσει στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τις ευνοϊκές διατάξεις που προσφέρει αποφυλακίζονται ποινικοί με σοβαρές καταδίκες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος

    Ο νόμος προβλέπει την απόλυση κρατουμένων με τον όρο της συμπλήρωσης του ενός δεκάτου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως 5 έτη, των δυο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη καθώς και η μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών. Επίσης, μειώνεται υπό προϋποθέσεις το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την απόλυση υπό όρο των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια.

    Ο νόμος 4322 εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ έως το Απρίλιο του 2016 αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να δώσει παράταση στα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Έτσι, όπως είπε και ο δικηγόρος του, Βασίλης Καπερνάρος, ο Στεφανάκος μπόρεσε να κάνει χρήση του ν. 4322.

    «Ο Στεφανάκος αποφυλακίστηκε μετά από την εφαρμογή του νόμου 4322, όπως και τόσοι άλλοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι με την εφαρμογή του ίδιου νόμου», δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του βαρυποινίτη.

    stefanakos eksodos

    Ο Στεφανάκος ή αλλιώς «αρχηγός του Χαϊδαρίου», είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλβανός Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, ενώ είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην εντυπωσιακή απόδραση με ελικόπτερο του Ριζάι και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Τον Δεκέμβριο του 2006 είχε καταδικαστεί επίσης σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές Κορυδαλλού φέρεται να είχε επαφές με μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», με τα οποία ανέπτυξε σχέσεις στενής φιλίας, όπως επιβεβαίωσαν και τα ίδια τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης σε παλιότερη ανακοίνωσή τους: «Τη φιλία αυτή θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο γιατί δεν χωράει σε ταμπέλες “τρομοκρατών” ή “ποινικών” που μας αποδίδουν τα δικαστήρια και τα δημοσιεύματα».

    stefanakos big

    Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κατά καιρούς συσχετίσει τον Βασίλη Στεφανάκο με τις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013 από τις “Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις” και του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη στις 21 Φεβρουαρίου 2015 στην Κουβέλα Στυλίδας, την οποία ανέλαβε η “Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη”, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να στοιχειοθετήσουν τις εκτιμήσεις αυτές.

    stefanakos tsoxΈντονα πολιτικοποιημένος ο Στεφανάκος είχε αναφερθεί σε συνεντεύξεις του τόσο στον “κόσμο των φυλακών” όσο και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Πολιτική χροιά είχε και η τελευταία φερόμενη εμπλοκή του σε βίαιο επεισόδιο στις φυλακές Κορυδαλλού με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. Το επεισόδιο διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές, με τον βαρυποινίτη να επιφυλάσσεται να κινηθεί και νομικά κατά της εφημερίδας «’Εθνος»  που είχε δημοσιεύσει πρώτη την είδηση.

    Μεταξύ άλλων ο Στεφανάκος είχε χαρακτηρίσει ως «ανεπαρκείς» τους πολιτικούς που -όπως κατήγγειλε- «φτιάχνουν ιδιωτικούς στρατούς για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», είχε εκφραστεί θετικά για τη στάση των μελών της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”, ενώ δεν είχε παραλείψει να στείλει τις ευχές του  στον «συμπαθή φίλο» Χριστόδουλο Ξηρό, την περίοδο που καταζητείτο.

    Όσο για τους δεσμούς ποινικών και τρομοκρατών είχε υποστηρίξει: «Οι ποινικοί στο μονοπάτι της παραβατικότητας ποτέ δεν κόβουν τις γέφυρες πίσω τους. Οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη στιγμή που ξεκινούν ένοπλο αγώνα κόβουν όλα τα γεφύρια πίσω τους, κανένας ποινικός δεν κόβει το γεφύρι πίσω του. Δεν μπορούν να περπατήσουν μαζί. Οι Πυρήνες το έχουν κατακόψει. Δεν έχουν πιθανότητα ποτέ να γυρίσουν σε μια νόμιμη ζωή. Δεν ελπίζουν, δεν περιμένουν κάτι τέτοιο. Αν και δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να τους εκφράσω, αλλά από αυτά που καταλαβαίνω, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να παλέψουν ενάντια σε αυτά τα φαύλα συστήματα. Δεν θα πάρουν σύνταξη. Η στάση τους είναι απόλυτα εκτιμητέα. Τώρα το αν δεν συμφωνώ, αν τη θεωρώ μάταιη, πόσο μάταιη ή αλυσιτελή τρόπο να λειτουργείς είναι κάτι άλλο, αλλά η στάση είναι εκτιμητέα. Όταν ο άλλος αυταπαρνείται, με αρχές και ηθική δεν μπορεί να πει ότι δεν το τιμά καλά κάποιος».

    Αναφορά είχε κάνει σε συνέντευξή του και στο περίφημο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, επιφυλάσσοντας ταυτόχρονα απαξιωτικά σχόλια για αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ . «Καλή εμπειρία ήταν (το δημοψήφισμα), δε χάσαμε και τίποτα από τη διαδικασία, ούτως ή άλλως ό,τι ήταν να γίνει θα γινόταν. Καλά θα ήταν να είχε παιδευτική επιρροή στον κοσμάκη η παλινωδία της εξουσίας. Κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας, το δείχναμε, και αφού πηγαίναμε φιρί-φιρί, την πατήσαμε. Σε αυτό βάζω και τον εαυτό μου μέσα, όντας κι εγώ οπαδός του “μη χείρον βέλτιστον”», είχε πει για να συμπληρώσει την αναφορά του με ένα ιδιαίτερα δηκτικό σχόλιο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: «Είναι δυνατόν να περιμέναμε από τυχάρπαστους, άσχετους νεαρούς και παλιές καραβάνες της Αριστεράς του ήξεις-αφήξεις, με τόσα απωθημένα μαζεμένα στην καμπούρα τους, να έχουν ικανότητα και βούληση να λύσουν χρόνια προβλήματα; Στην πρώτη κόντρα συνθηκολόγησαν και μετά το μόνο μέλημά τους είναι να χρησιμοποιούν πασοκικού τύπου επικοινωνιακά τεχνάσματα για να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο. Αντί να αντλήσουν δύναμη από το 60% του ελληνικού λαού, θεώρησαν ευκολότερο να αντλήσουν δυνάμεις από την παλαιοπασοκική δεξαμενή διαφθοράς και μηχανισμών».

    Ο Στεφανάκος είχε πέσει στα χέρια της Αστυνομίας τον Ιανουάριο του 2008 στο Χαϊδάρι. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας διέρρευσαν τότε σε επίορκους αστυνομικούς που φέρονταν να συνεργάζονται μαζί του ότι θα παρακολουθούν κηδεία συγγενικού του προσώπου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Στεφανάκος να χαλαρώσει τα μέτρα ασφαλείας του και έτσι οι αστυνομικοί να καταφέρουν να τον συλλάβουν χωρίς αντίσταση κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.

    stefanakos eksodos2

    «Στη φυλακή είναι όλοι ένοχοι, δεν υπάρχουν αθώοι, αλλά είναι αδικημένοι. Η κοινωνία δεν έχει πλεόνασμα ευαισθησίας για τους κρατουμένους. Στη φυλακή κάποιοι τρώνε, πίνουν, στεγάζονται και έχουν ρεύμα. Αλληλεγγύη χρειάζονται οι έξω, εκείνοι που δεν έχουν ούτε αυτά που έχουν οι κρατούμενοι», είχε δηλώσει ο Βασίλης Στεφανάκος, θέλοντας να αναδείξει τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, όμως ο αέρας της ελευθερίας είναι πάντα γλυκός και μάλλον μετά την αποφυλάκισή του θα συμφωνεί και ο ίδιος.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/trapezes-echoun-ena-simantiko-provlima/68504



    ΣΧΟΛΙΑ