• Πολιτική

    Βόμβα Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα – Τι απαντά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    • NewsRoom
    binali yildirim

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim


    Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε πριν από λίγο στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέροντας πως η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Αντρόφωτος, σύμφωνα με την «Ηurriyet».

    «Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».

    Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας διευκρινίζουν όμως ότι δεν έχει πιστοποιηθεί κάποια κίνηση προς το συγκεκριμένο νησάκι.

    Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό από την ιστοσελίδα samos24.gr, ότι την Παρασκευή 13 Απριλίου τρεις Έλληνες ύψωσαν στη βραχονησίδα “Μικρός Ανθρωποφάς”, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, την ελληνική σημαία.

    Η εν λόγω βραχονησίδα “Ανθρωποφάς” είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως “αμφισβητούμενες περιοχές”.

    Στις “αμφισβητούμενες περιοχές” για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

    «Απολύτως προκλητική και καταδικαστέα η δήλωση Γιλντιρίμ»

    Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχολίασε το περιστατικό λέγοντας πως “Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος”.

    “Παρόλα αυτά”, πρόσθεσε, “συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα”.

    “Σε κάθε περίπτωση”, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, “οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Τουρκία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατέρας Λοχία Κούκλατζη: Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία



    ΣΧΟΛΙΑ