Πολιτική

Εκπαιδευτικοί: Αύξηση ωραρίου–Τέλος οι προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών

  • NewsRoom


Στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών επιμένει η τρόικα, έτσι ώστε δάσκαλοι και καθηγητές να δουλεύουν περισσότερες ώρες για να μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών. Συγκεκριμένα οι δανειστές πιέζουν να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας στις 30 την εβδομάδα ενώ επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εκτιμούν ότι οι έως τώρα αποφάσεις του υπουργού δεν υλοποιούν τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ ζήτησαν και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Για το υπουργείο Παιδείας και οι δυο παραπάνω απαιτήσεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή”, διαρρέεται ότι δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση ούτε το ωράριο των εκπαιδευτικών, ούτε τίθεται θέμα αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ, μετά τις χθεσινές συναντήσεις με το κουαρτέτο, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το Σάββατο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής των δανειστών φέρονται να έχουν αποδεχθεί ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρξει υπεραπόδοση της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, είπε, στόχος είναι τα 240 εκατ. ευρώ να δοθούν στην κοινωνική πολιτική και τα υπόλοιπα 80 να διατεθούν στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, θέμα το οποίο θα συζητηθεί το Σάββατο.