• Πολιτική

    Εκλογή Ανδρουλάκη: Ποιους και γιατί ανησύχησε – Οι προθέσεις Μητσοτάκη και οι νέοι μπελάδες του Τσίπρα

    Νίκος Ανδρουλάκης

    Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΚΙΝΑΛ


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έσπευσε να συγχαρεί τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, λίγο μετά την επισφράγιση της εκλογικής του νίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να περάσει μία ημέρα και να προηγηθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να του τηλεφωνήσει για ευχές.

    Ο πρωθυπουργός είχε ήδη φανερώσει τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το πολιτικό πεδίο υπό το πρίσμα της νέας συνθήκης την Παρασκευή, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε εποικοδομητικές προτάσεις και υπεύθυνη αντιπολίτευση από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

    Δεν αλλάζει η στρατηγική της αυτοδυναμίας

    Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει άγνωστος «Χ», μέχρι να διαφανούν οι προθέσεις και οι ικανότητές του να συνθέσει και να εμπνεύσει. Εκτιμούν ότι η ΝΔ δεν έχει κανέναν λόγο σε αυτή τη φάση να επιδιώξει μετωπική σύγκρουση με το νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και την παράταξη που εκπροσωπεί, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει ο βασικός πολιτικός αντίπαλος μέχρι τώρα. Και, σίγουρα, ευελπιστούν η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να οδηγήσει σε διπλή πίεση προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως τονίζουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική της αυτοδυναμίας, ακόμα κι αν απαιτηθούν διπλές κάλπες και το δίλημμα με το οποίο θα δώσει την εκλογική μάχη, όταν έρθει η ώρα, θα είναι ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και όχι σχήματα συμβιβασμών, για να διασφαλιστεί η ανοδική αναπτυξιακή της τροχιά.

    Οι ίδιοι, θεωρούν εκτός πραγματικότητας τις αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες, η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ θα ενισχύσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε κανονικά, την άνοιξη του 2023, είτε το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2022.

    Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, η εκτίμηση των επιτελών του πρωθυπουργού είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΚΙΝΑΛ θα καταγράψει μία δημοσκοπική άνοδο, που μπορεί να φτάσει και σε διψήφια ποσοστά. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τί θα γίνει στη συνέχεια. Διότι, είτε ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη του και να προσδώσει δυναμική στο κόμμα του, συμπιέζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε η τωρινή δυναμική θ’ αρχίσει να υποχωρεί.

    Τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι τα στοιχήματα που έχει να κερδίσει ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ είναι πολλαπλά. Πρώτα απ’ όλα να συγκεράσει τα διαφορετικά «ρεύματα» που καταγράφηκαν κατά την εκλογική διαδικασία και τα οποία εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και προσβλέπουν σε διαφορετική συνέχεια.

    Το δεύτερο και εξίσου δύσκολο είναι να πετύχει την ανανέωση στη δομή και λειτουργία του ΚΙΝΑΛ, ενόσω ο ίδιος βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρ’ ότι ορισμένοι εκτιμούν ότι η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη βουλή, μπορεί τελικά να λειτουργήσει και υπέρ του, και αυτό μένει να αποδειχθεί.

    Αυτή τη στιγμή πάντως, η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον το πρώτο στίγμα του ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα του ηγεσία, κατά τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

    Σύννεφα στην Κουμουνδούρου

    Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία από χθες, λόγω της μαζικής συμμετοχής, καθώς η εκλογική του δύναμη προέρχεται από το «προδομένο» ΠΑΣΟΚ, που αν αρχίσει να επιστρέφει, έστω ένα μέρος του, αυτό θα σημάνει αυτόματα τη δική του συρρίκνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ήδη αδυναμία εδώ και δύο χρόνια να αυξήσει τη δύναμη του, παρά την κυβερνητική φθορά της ΝΔ που κυβερνάει για τρίτο χρόνο διαχειριζόμενη μεγάλες κρίσεις.

    Η ανανέωση και επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ με έναν νέο ηγέτη, πέντε χρόνια νεότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία, κατατάσσει αυτόματα στην συνείδηση των ψηφοφόρων, το ΣΥΡΙΖΑ στα παλαιά κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τακτική του όχι σε όλα, δεν συντονίζεται με το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για κανονικότητα και φυσικά, με δεδομένη την θητεία του στην κυβέρνηση, δεν πείθει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, λόγω της γνωστής «κολωτούμπας», έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη εκείνου του αντισυστημικού κοινού, που είδε στον Αλέξη Τσίπρα τον άνθρωπο που θα γκρεμίσει το καθεστώς των παλαιών κομμάτων.

    Είναι βέβαιο ότι η εκλογή Ανδρουλάκη θα προκαλέσει αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα αυξηθούν οι φωνές αμφισβήτησης των ηγετικών προσόντων του κ. Τσίπρα, ενώ ο ίδιος θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει την τακτική του και παραμένει ερωτηματικό εάν θα συνεχίσει να αναζητά συμμαχίες στο ΚΙΝΑΛ για μία προοδευτική διακυβέρνηση.

    Στην Κουμουνδούρου περιμένουν πάντως τα πρώτα δείγματα από την πλευρά του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να διαφανεί εάν θα υπάρξει «χαραμάδα» προσέγγισης μεταξύ των δύο κομμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Ανδρουλάκης: Ανοίγει σήμερα μια νέα σελίδα για τη Δημοκρατική Παράταξη – Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

    Ανδρουλάκης: Ο 42χρονος ευρωβουλευτής, πρώην Βενιζελικός και θαυμαστής του Σημίτη που αναλαμβάνει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

    ΚΙΝΑΛ: Συνεχάρη τον Ανδρουλάκη για τη νίκη του ο Παπανδρέου



    ΣΧΟΛΙΑ