• Πολιτική

    Εκλογές 2023: Συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή για το debate

    • NewsRoom
    Εκλογές 2023: Συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή για το debate


    Το debate για τις εκλογές 2023 εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ανοιχτής πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, προκειμένου να συζητήσει θέματα της διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει εκλογών της 21ης Μαΐου.

    Η συνεδρίαση γίνεται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου.

    Η Διακομματική Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

    Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

    Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

    Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η διαφωνία σε σχέση με τη διεξαγωγή debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

    Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να γίνει ένα ακόμα debate, μόνο με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

    Μητσοτάκης: «Ναι σε ντιμπέιτ, αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha ότι πρέπει να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

    Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διεξαγωγή debate με τον Αλέξη Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές.

    «Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες κάλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».

    Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση, γι’ αυτό αρνείται το ντιμπέιτ»

    Την άποψη ότι είναι «λογικό» οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που «διεκδικούν» την πρωτιά και «συγκρίνονται» να κάτσουν σε μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ τους εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1.

    «Πάντα αυτό δεν γινόταν; Δεν κάθονταν αυτοί που διεκδικούν να γίνουν κυβέρνηση, να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συγκρίνει ο κόσμος τα προγράμματά τους;», διερωτήθηκε.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι «φοβάται τη σύγκριση» και τον «διάλογο» στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με τη Λεπέν.

    Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές «σούπα».

    Διαβάστε επίσης:

    Άρειος Πάγος: Αυτά είναι τα 50 κόμματα-συνασπισμοί που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές

    Άρθρο-παρέμβαση: Πώς είδα το προεκλογικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ