• Πολιτική

    Εκλογές 2023: Όλα τα σενάρια για την πιθανή κυβέρνηση με βάση το exit poll

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος


    Πιο κοντά σε μία πιθανή αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με το πρώτο κοινό exit poll που δημοσίευσαν με το κλείσιμο της κάλπης οι εταιρείες δημοσκόπησης.

    Σύμφωνα με το exit poll η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 38% από την πρώτη κάλπη το οποίο εάν επαναληφθεί σε μία δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, είναι ικανό να της δώσει αυτοδυναμία.

    Σύμφωνα με το exit poll, σε περίπτωση που η Πλεύση Ελευθερίας δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, το κάθε κόμμα θα εξέλεγε τον εξής αριθμό βουλευτών: η ΝΔ εκλέγει 125 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 89, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 15 και το ΜέΡΑ25 12.

    Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η ΝΔ θα μπορούσε από σήμερα να σχηματίσει κυβέρνηση σε μία πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο κόμματα θα συγκέντρωναν συνολικά 161 βουλευτές, ωστόσο με δεδομένο το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της, σύμφωνα με το exit poll, είναι αρκετά πιο πιθανό να επιλέξει να οδηγήσει τη διαδικασία σε δεύτερες εκλογές.

    Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει μία κυβέρνηση ηττημένων μόνο με τη συμμετοχή 4 κομμάτων.

    Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να συνεργαστεί τόσο με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, τα οποία μαζί συγκεντρώνουν 137 βουλευτές, όσο και με ένα από τα δύο υπόλοιπα κόμματα (ΚΚΕ ή Ελληνική Λύση).

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές είχε αφενός δηλώσει ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο κυβέρνησης των ηττημένων, ενώ είχε υποστηρίξει ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25. Παράλληλα, το ΚΚΕ είχε δηλώσει πως δεν προκειται να στηρίξει καμία κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Exit Poll: Πρωτιά της ΝΔ με 36 έως 40% – Στο 25 έως 29% ο ΣΥΡΙΖΑ

    Εκλογές 2023: Λεπτό προς λεπτό η εξέλιξη της διαδικασίας – Ζωντανή ενημέρωση

    Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων

     



    ΣΧΟΛΙΑ