• Πολιτική

    Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον Τύπο- Οι θέσεις των φορέων

    • NewsRoom
    Βουλή


    Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου “Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης”.

    Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, υπέρ της αρχής δήλωσε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την τελική στάση του στην Ολομέλεια, τήρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

    Στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, εκ μέρους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, η νομική σύμβουλος Γεωργία Χριστοδούλου είπε ότι η Ένωση καλωσορίζει την εισαγωγή κάθε διάταξης που στοχεύει στην προάσπιση του κύρους των εφημερίδων και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

    Η εισαγωγή διατάξεων για την ένταξη εκδοτικών επιχειρήσεων σε ενιαίο μητρώο, με συγκεκριμένους κανόνες εισαγωγής, με συγκεκριμένους κανόνες διαχείρισης και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε περίπτωση διαγραφής, επί της αρχής βρίσκει σύμφωνο την ΕΙΗΕΑ, όπως είπε.

    Οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις αποτελούν έναν από τους περισσότερο πληττόμενους κλάδους, ανέφερε η κυρία Χριστοδούλου που υπογράμμισε ότι η Ένωση είναι υπέρ των κανόνων που θα εξασφαλίζουν συμμετοχή σε κρατικούς πόρους, μόνο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων που λειτουργούν σε καθεστώς κανονικότητας, που προσφέρουν θέσεις εργασίας, που τάσσονται κατά της λογοκλοπής. Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΙΗΕΑ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή αυτή κατεύθυνση και συμβάλλει και στη βιωσιμότητα των εφημερίδων.

    Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μεν να θεσπίσει κανόνες για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο, περιλαμβάνει ωστόσο ρυθμίσεις για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούν καταφανώς τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και μάλιστα σε βάρος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.

    “Αντιτιθέμεθα πλήρως στο άρθρο 32 που ξηλώνει και άλλο το πουλόβερ, στο πεδίο του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια. Ζητήσαμε, από την πρώτη στιγμή να αποσυρθεί”, είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Σε σχέση με την κεντρικό πυρήνα του σχεδίου νόμου, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι “η διαφάνεια στη διοχέτευση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ, είτε μέσω της κρατικής διαφήμισης είτε μέσω των απόλυτα αναγκαίων προγραμμάτων στήριξης, με ισοτιμία και εγγυήσεις δεοντολογίας και εργασιακής ομαλότητας, είναι διαχρονική, πάγια και σταθερή θέση της ΕΣΗΕΑ”, που επανειλημμένα έχει σταθεί απέναντι σε παρεκκλίσεις με λίστες και αδιαφανή κατανομή.

    “Είναι σε θετική λοιπόν κατεύθυνση η επιχείρηση ρύθμισης του τοπίου, με τη δημιουργία μητρώου”, είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Σε σχέση πάντως με τα κριτήρια εγγραφής στα μητρώα, η Μαρία Αντωνιάδου, είπε ότι δυστυχώς, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ, για εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης. Σε θετική κατεύθυνση, όπως είπε, είναι η πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων δημοσιογράφων -και ορθώς εν τέλει υιοθετήθηκε η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για μικρότερο αριθμό εργαζομένων- σε ιστορικές εβδομαδιαίες εφημερίδες γνώμης και στοχασμού, που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις θεσπιζόμενες απαιτήσεις προσωπικού.

    Σε σχέση με την πρόβλεψη του άρθρου 25 για την επιτροπή για τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι συμπληρώθηκε το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αποφασίζει η επιτροπή με τρόπο ώστε στους κώδικες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, προστέθηκε, ορθώς, και ο Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Κατά το ήμισυ υιοθετήθηκε, όπως παρατήρησε, η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για την ενίσχυση της επιτροπής με δύο ακόμα μέλη που θα ορίζονται από δημοσιογραφικές ενώσεις στις περιφέρειες και τελικά, προστέθηκε ένας δημοσιογράφος εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης ή της Ένωσης Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.

    Δυστυχώς, είπε επίσης, μειώθηκε, από δύο σε μια, η συμμετοχή στην Επιτροπή καθηγητή από πανεπιστημιακό τμήμα ΜΜΕ, που θα επιλέγουν τα ίδια τα Τμήματα, εκ περιτροπής. “Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή απλά εισηγείται σε μια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Δεν υποτιμούμε τον συμβολισμό αλλά θα ήταν στιβαρότερο να οριστεί ότι ο υπουργός πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της συγκεκριμένης επιτροπής”, είπε η Μαρία Αντωνιάδου που επισήμανε ότι “με την επιμονή των δημοσιογραφικών ενώσεων, για διαφάνεια, κριτήρια και ισοτιμία, συστάθηκε και λειτουργεί σήμερα, ανάλογης σύνθεσης επιτροπή, για την συμμετοχή ΜΜΕ στα προγράμματα ενίσχυσης του Τύπου. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, μόνο το 2021, τα ΜΜΕ ενισχύθηκαν με σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ”.

    Η κυρία Αντωνιάδου, είπε στο σημείο αυτό, ότι η Κομισιόν προτείνει πανευρωπαϊκή ανεξάρτητη Αρχή. “Με βάση και τη δυσμενή εικόνα της χώρας, στην ελευθερία του Τύπου προτείνουμε τη δημιουργία ενός απόλυτα ανεξάρτητου, από την εκάστοτε κυβέρνηση, φορέα που θα ρυθμίζει τα ζητήματα του Τύπου, δημόσιου και ιδιωτικού, και φυσικά και τη χρηματοδότησή του”, είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

    Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση των εργαζομένων. “Η προσμέτρηση εργαζομένων από συνδεδεμένες εταιρείες και εταιρείες παραγωγής, για τη συμπλήρωση των 400 που ορίζει ο νόμος για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, οδηγεί σταδιακά σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων και σε απώλεια θέσεων εργασίας”, είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρσέθεσε ότι “οι ιδιοκτήτες φέρνουν ξανά και ξανά το θέμα στην κυβέρνηση” και “φαίνεται ότι έχουμε σταδιακή υποχώρηση”. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ζήτησε επιστροφή στο πλαίσιο των 400 εργαζομένων, με εργασία απευθείας στον τηλεοπτικό σταθμό και με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας. Είπε επίσης ότι πρέπει να οριστεί εύρος ποσόστωσης, ανά ειδικότητα, δημοσιογράφοι-τεχνικοί-διοικητικοί.

    “Δώρο στους καναλάρχες”, χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και την παράταση για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων Τύπου να αγοράζουν μετοχές άλλων εταιρειών, με διαφημιστικό χώρο και χρόνο, χωρίς να τον τιμολογούν.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είπε ότι το άναρχο τοπίο με τα sites αποτελεί πληγή για τον επαρχιακό Τύπο και συνεπώς το Μητρώο για τον ηλεκτρονικό Τύπο είναι σε σωστή κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι οι διακηρύξεις και δημοπρασίες των ΟΤΑ στον επαρχιακό Τύπο είναι μέτρο διαφάνειας, δεν είναι χαριστικό μέτρο και πρέπει να μονιμοποιηθεί η δημοσίευση τους. “Το μεγάλη ή μικρή εφημερίδα σε ό,τι αφορά την απασχόληση, την καθορίζει ο πληθυσμός του δήμου που εκδίδει την εφημερίδα της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή, του νόμου που κυκλοφορεί. Δεν είναι δυνατόν σε μονοεδρικές ή στην νησιωτική Ελλάδα ή στην ακριτική Ελλάδα, να έρθουμε και να αυξήσουμε τα όρια και να βάλουμε περισσότερους. Αυτό το πράγμα θα είναι στην κυριολεξία καταστροφή”, είπε επίσης ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Γιώργος Μιχαλόπουλος είπε ότι στην περιφέρεια υπάρχουν πολλές εφημερίδες που τις έχουν αγκαλιάσει και τις στηρίζουν οι πολίτες αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες που “πίνουν στην υγεία των κορόιδων”, δηλαδή εφημερίδες χωρίς εργαζόμενους, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς αναγνώστες που παρουσιάζουν ανύπαρκτες πωλήσεις και που με το νομοσχέδιο αποκτούν το δικαίωμα να καταχωρούν κρατικές δημοσιεύσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν. “Αυτό είναι φαινόμενο εξάρτησης, συναλλαγής και αδιαφάνειας. Αν δεν συντηρεί την εφημερίδα η αγορά, οι αναγνώστες, κάποιος άλλος τις συντηρεί και αυτός ο άλλος ελέγχει και τη φωνή και τη γραφίδα τους”, είπε ο κ. Μιχαλόπουλος και προσέθεσε: “Υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται ότι μπορεί κάποιος να ζει με κρατικό χρήμα μόνο και μόνο για να δηλώνει εκδότης εφημερίδας; Δηλαδή τι ομολογούν χωρίς να ντρέπονται όσοι διακινούν αυτό το “επιχείρημα”, ότι χωρίς το κρατικό χρήμα δεν μπορούν να επιβιώσουν;”.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνιος Μουντάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διατάξεις με τις οποίες προβλέπονται πληθυσμιακά κριτήρια για τους δημοσιογράφους που θα πρέπει να απασχολούνται στον επαρχιακό Τύπο. Αναφερόμενος στην επιτροπή δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας είπε ότι δεν μπορεί μια ένωση με 30 ή 40 μέλη να εκπροσωπεί τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. “Εμείς ζητάμε συμμετοχή όλων των Ενώσεων του περιφερειακού Τύπου στην Επιτροπή, για να καλύπτεται πλήρως το σύνολο του περιφερειακού και τοπικού Τύπου”, ανέφερε. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και για τη διάταξη που επιβάλλει άμεση εξόφληση των τιμολογίων για τη δημοσίευση διακηρύξεων, γιατί θα εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα.

    “Κάθε μέτρο που αποβλέπει και τελικώς καταλήγει στο να διασφαλίσει τη διαφάνεια και ιδιαίτερα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί μέτρο ύψιστης σημασίας για εμάς”, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου και προειδοποίησε: “Εάν το νομοσχέδιο αυτό παραμείνει απλά μια τυπική αντίληψη της θέσπισης προϋποθέσεων εγγραφής σε ένα μητρώο και δεν μεριμνήσει, παράλληλα, για τη διασφάλιση της εργασίας των δημοσιογράφων, ήδη, εκ προοιμίου, έχει θέσει τις βάσεις για να αποτύχει”. Ο κ. Τριανταφύλλου είπε ότι “δεν μπορεί να επιτρέπεται η εγγραφή στο μητρώο και άρα η κρατική χρηματοδότηση φορέων, τα οποία απασχολούν μόνο έναν και στην καλύτερη περίπτωση δύο δημοσιογράφους, συνυπολογιζόμενου και του ιδιοκτήτη”. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 32 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στο ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θεμιστοκλής Μπερεδήμας υπογράμμισε ότι “η προστασία του πλουραλισμού, δεν επιτυγχάνεται με το να μοιράζεται δημόσιο χρήμα με λίστες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Είναι σημαντικό, που αυτό το νομοσχέδιο επιθυμεί να θέσει κανόνες με τα μητρώα. Όμως, οι προϋποθέσεις εγγραφής είναι περιοριστικές, είναι προς τα κάτω και δεν ανεβάζουν το μέσο όρο, έτσι ώστε και η ποιότητα της ενημέρωσης να αυξηθεί και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που πραγματικά απασχολούν εργαζόμενους”. Είπε επίσης ότι πρέπει οι επιχειρήσεις που θα εγγράφονται στο Μητρώο να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, να απασχολούν προσωπικό με μισθωτή εργασία.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Καρράς έθεσε εμφατικά το πρόβλημα των σχέσεων εργασίας. “Στην περιφέρεια, όπως θα γνωρίζετε, από το 2009 δεν έχει υπογραφεί καμία συλλογική σύμβαση για τα μέσα ενημέρωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας κρέμονται στον αέρα. Η υποαπασχόληση και η ανεργία είναι σε τέτοιο βαθμό που πια δεν πάει άλλο. Γι’ αυτό μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα ζητούσαμε όταν δίνονται άδειες σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας το λιγότερο που θα έπρεπε να προσέξουμε είναι ο αριθμός των ανταποκριτών στην ελληνική επικράτεια. Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς να έχει ούτε έναν ανταποκριτή, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Δεν μιλάω για την υπόλοιπη περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης που είναι 16 νομοί, αλλά τουλάχιστον έναν ή δύο θα έπρεπε να απασχολεί στη Θεσσαλονίκη και αναλογικά και στην υπόλοιπη περιφέρεια”, είπε ο κ. Καρράς.

    Η γενική γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Πένυ Καλύβα είπε ότι η Ένωση καλωσορίζει την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου μητρώου, ενός μητρώου που θα περιλαμβάνει το σύνολο του περιοδικού και περιφερειακού Τύπου, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

    “Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το μητρώο, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο του Τύπου και βάζει κριτήρια ακριβώς με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας. Σαν ΕΔΙΠΤ είμαστε κάθετοι απέναντι σε κάθε είδους αποκλεισμού εκδοτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων, που από τη μία δηλαδή να πληρώνουν τη μηνιαία εισφορά του 2% επί του κύκλου εργασιών υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ακόμη κι αν δεν έχουνε προσωπικό ή ακόμα κι αν ο εκδότης τους να μην μπορεί να γραφτεί στον ΕΔΟΕΑΠ, γιατί δεν απασχολεί πάνω από πέντε άτομα, αλλά την ίδια ώρα να υπήρχε ένα νομοσχέδιο το οποίο να εξαιρούσε αυτές τις εφημερίδες από την κρατική επιδότηση για το 2%”, είπε η κυρία Καλύβα. Αναφερόμενη στον περιφερειακό Τύπο σημείωσε ότι η Ένωση είναι σύμφωνη με τον διαχωρισμό των εφημερίδων άνω της δεκαπενθήμερης κυκλοφορίας, γιατί οι εφημερίδες αυτές δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και σε δημοσιογράφους και σε προσωπικό όπως μια ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου Θεοχάρης Φιλιππόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο έχει ικανοποιητικό πλαίσιο και λαμβάνει υπόψη αρκετές ανάγκες, αλλά και ιδιαιτερότητες της αγοράς. “Για εμάς, κυρίαρχο θέμα είναι η μέτρηση επισκεψιμότητας του κάθε ιστότοπου. Εκφράζουμε, λοιπόν, την ικανοποίησή μας για την προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία, στην παρούσα φάση, θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή. Όμως, μελλοντικά, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εξελιχθεί τεχνολογικά. Επίσης, θεωρούμε κομβικής σημασίας το θέμα της πιστοποίησης της μέτρησης επισκεψιμότητας. Τουλάχιστον προς το παρόν εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόβλεψη της στο άρθρο 27 παράγραφος 4β”, είπε ο κ. Φιλιππόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου επισήμανε ωστόσο ότι είναι άστοχη η πρόβλεψη που θέτει την προϋπόθεση προηγούμενης λειτουργίας μιας ιστοσελίδας για ένα έτος. “Θεωρούμε ότι για την ύπαρξη του δικαιώματος λήψης κρατικής διαφήμισης ή ενίσχυσης, η επιχείρηση, στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα, θα πρέπει να έχει αποδείξει τη βιωσιμότητά της για ένα ελάχιστο ικανό χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, προτείνουμε η οικεία επιχείρηση να είναι ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον οικονομικά αποτελέσματα για μία οικονομική χρήση”, είπε ο κ. Φιλιππόπουλος. Όσον αφορά στο θέμα της εξαρτημένης εργασίας των δημοσιογράφων, αλλά και του αριθμού των δημοσιογράφων, είπε ότι η Ένωση έχει ταυτόσημες θέσεις και με την ΕΣΗΕΑ και με την ΕΣΠΗΤ. “Πιστεύουμε ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί θα πρέπει να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις. Οι επιχειρήσεις για να διεκδικούν κρατική διαφήμιση θα πρέπει, οπωσδήποτε, να καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν τους δημοσιογράφους και το προσωπικό τους. Προϋπόθεση γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ένα ελάχιστο δυνατό κεφάλαιο. Εμείς θεωρούμε ότι το ελάχιστο είναι 15.000 ευρώ και ο ελάχιστος κύκλος εργασιών 50.000 ευρώ”, είπε ο κ. Φιλιππόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρης Κούνης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. “Θέλουν εργαζόμενους οι οποίοι ουσιαστικά να μπορούν να κάνουν τα πάντα, να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και πολλοί εξ αυτών χωρίς ειδικότητα”, είπε ο κ. Κούνης και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ποσόστωση ανά ειδικότητα εργαζομένων (δημοσιογράφοι- τεχνικοί- διοικητικό προσωπικό). “Η μείωση του προσωπικού ή η ένταξη προσωπικού από θυγατρικές εταιρείες ή από άλλου είδους εργασιακές σχέσεις, δεν συμβάλλει στη ομαλή λειτουργία των καναλιών και πολύ δε περισσότερο όταν δεν εξασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη με τους συναδέλφους. Αναφέρομαι στο ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες να μπορούν να διασφαλίσουν όλα εκείνα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των συναδέλφων μας, είτε είναι τεχνικοί, είτε είναι διοικητικοί”, είπε ο κ. Κούνης και περιέγραψε: “Πρόσφατα στην ΕΡΤ υπεγράφη μια υποτιθέμενη Συλλογική Σύμβαση, χωρίς καμία μισθολογική αύξηση. Ξέρετε ότι, λόγω του ότι είμαστε στη Γενική Κυβέρνηση, δεν μπορούσαμε να κάνουμε μια τέτοιου είδους Συλλογική Σύμβαση παρά μόνο με κάποια θεσμικά ζητήματα και εκτός αυτών και μη μισθολογικών παροχών, δηλαδή τα τροφεία”.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής Γιώργος Σκεπετζάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αντί να βελτιώνει τις εργασιακές σχέσεις, τις εργασιακές συνθήκες, τις κάνει ακόμη χειρότερες. Το νομοσχέδιο, είπε, θα φέρει και άλλες μειώσεις προσωπικού και στην πλειονότητα αυτών, δυστυχώς, θα αφορά τεχνικούς. “Από 15% η ποσόστωση εργαζομένων στους ιδιωτικούς σταθμούς, γίνεται 25%, μέσω ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, που μόνο ανεξάρτητες δεν είναι. Τι σημαίνει όμως αυτό στις δεδομένες επιχειρήσεις; Είναι εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από τους εργοδότες, από τα κανάλια”, είπε ο Σκεπετζάκης και προσέθεσε: “Ζητάμε επαναφορά των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας και στα 400 άτομα, κλαδική συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο συμπεριλαμβάνοντας και τους εργαζόμενους στις εταιρείες παραγωγής, ποσόστωση στους εργαζόμενους στα κανάλια μετά από διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή, ένας συγκεκριμένος αριθμός στους εργαζόμενους για τους τεχνικούς και για τους διοικητικούς”.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Προϋπολογισμός 2023: Ξεκινά σκληρή μάχη στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ