• Πολιτική

    «Εγκατέλειψε» την Κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ

    • NewsRoom

    Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz


    Όπως αναφέρουν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο τις τελευταίες ημέρες στα ανοιχτά της Κυρπασίας.

    Μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει γνωστή από την Άγκυρα, γεγονός που δείχνει πως η γεώτρηση δεν ήταν επιτυχημένη, ακολουθώντας τα χνάρια του του Φατίχ στα δυτικά της Πάφου.

    Υπενθυμίζουμε ότι στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι « το «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το «Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες στον στόχο-όπως τον αποκαλεί «Φοινίκη 1».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ισχυρή δήλωση καλώντας την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δήλωσή του ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει εικόνα της κατάστασης και δεν έχει να κάνει κάποιο επιπλέον σχόλιο επί τούτου.

    Το Γιαβούζ βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας για ανεφοδιασμό και αναμένει οδηγίες από την Άγκυρα. Εικάζεται πως μετά τις διεθνείς αντιδράσεις η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους αναμένοντας και τις επαφές που θα γίνουν στον ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

    Όπως επιβεβαίωσαν στο Sigmalive οι κυβερνητικές πηγές, παρακολουθούν το Γιαβούζ και συλλέγουν πληροφορίες για να έχουν καθαρή εικόνα σε σχέση με τα νέα δεδομένα.

    Τοποθεσία Γιαβούζ:

     



    ΣΧΟΛΙΑ