• Πολιτική

    Αιχμές Τσίπρας κατά του Λιμενικού για το ναυάγιο: Ήταν στα χέρια μας και τους χάσαμε

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    «Ήταν στα χέρια μας και τους χάσαμε» δήλωσε για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Πύλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Alpha, αφήνοντας αιχμές κατά του Ελληνικού Λιμενικού.

     «Θα προτιμούσα μία συγγνώμη απέναντι στους πολίτες της Ευρώπης και η Ευρώπη να ζητήσει μία συγγνώμη», ανέφερε.

    «Δεν αναζητώ ευθύνες. Λέω ότι η χώρα κινείται σε μια άλλη γραμμή από αυτή που ακολουθούσαμε εμείς. Εμείς σώζαμε ζωές», έσπευσε να σημειώσει, υποστηρίζοντας πως τα χρόνια της κυβέρνησής του η χώρα είχε γίνει υπόδειγμα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Εμείς εφαρμόζαμε άλλη μεταναστευτική πολιτική. Όταν ένα πλοίο κινδύνευε το σώζαμε» πρόσθεσε.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία».  «Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες», ανέφερε.

    «Η ΝΔ δεν με απασχολεί πάρα πολύ τι λέει γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτιά της, την πολιτική της, τη μεταναστευτική πολιτική. Ο κύριος Τουρνάς που με ενημέρωνε χθες και φοράει τώρα το καπέλο του υπηρεσιακού υπουργού, είναι υπουργός του κυρίου Μητσοτάκη» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι ‘πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση». Σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ταυτόχρονα οι αξίες μας και το διεθνές δίκαιο επιβάλουν να δίνουμε και προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούμαστε πουθενά, πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής». Είπε ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμες πύλες εισόδου ώστε να μπορεί αν ασκηθεί το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να έχει η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο και αν κριθεί αναλόγως να μπορεί να περάσει και ταυτόχρονα ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 γιατί δεν μπορεί όλο το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής. Χρειάζεται νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, τόνισε.

    Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις, διάσωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «προφανώς και έχει δικαίωμα» και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωση της να είναι εκεί. «Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό όπως και υγιής ήταν και η αντίδραση της ΠτΔ που πήγε και τους μίλησε», σχολίασε.

    Πρόσθεσε, ότι η αντίδραση των νέων να κάνουν κριτική στην εξουσία, όχι μόνο στην πρόεδρο, αλλά και στον ίδιο και σε όλους, είναι υγιής αντίδραση. «Δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση, και απάντηση με ωραίο τρόπο μάλιστα από την ΠτΔ».

    Αναφορικά με το ζήτημα των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζονται από το Τουρκικό προξενείο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως δεν είχε λάβει κάποια ενημέρωση πριν τις εκλογές του Μαΐου, αλλά μόνο ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, για τη δράση όλων των μειονοτικών βουλευτών, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, και μετά διέρρευσαν κομμάτια του στα ΜΜΕ.

    Επιτέθηκε δε στη ΝΔ λέγοντας πως πρόκειται για στημένη απόπειρα να δημιουργηθεί ένταση, ενώ κατηγόρησε υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ λέγοντας πως σε δηλώσεις του στον Τουρκικό Τύπο, αναφέρθηκε στη φράση «εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως επί ημερών του έχει λάβει δεκάδες σημειώματα της ΕΥΠ για τη δράση βουλευτών και για σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο, πολλά από τα οποία αφορούσαν βουλευτές από πολιτικούς του αντιπάλους και πως δεν τα χρησιμοποίησε πολιτικά, αλλά τα αξιολογούσε.

    «Ο κ. Μητσοτάκης μου ζητούσε να δημιουργήσω  μια θεσμική, κοινωνική και εθνική κρίση, λέγοντας πως 20.000 μουσουλμάνοι που ψήφισαν δεν έχουν ελεύθερη κρίση και αυτούς που υπερψήφισαν να τους βγάλω από τα ψηφοδέλτια. Αυτή την θεσμική ανευθυνότητα μου ζητούσε. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ ανεύθυνος στα εθνικά θέματα», ανέφερε.

    Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του, πιθανών κατά λάθος, περί «τουρκικής μειονότητας» η οποία εκβιάστηκε από την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε πάντως χωρίς να διορθώσει την φράση του.

    Διαβάστε επίσης

    Ναυάγιο στην Πύλο: Βίντεο-ντοκουμέντο με εμπορικό να μεταφέρει τρόφιμα στο μοιραίο πλοίο

    Λινού: Ο σεβασμός μου στο λειτούργημα του παιδιάτρου είναι αδιαπραγμάτευτος

    Διαγράφηκε από τη ΝΔ ο υποψήφιος βουλευτής Σπήλιος Κρικέτος

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ