Menu
-0.64%
Τζίρος: 222.48 εκατ.

Snap: Κατέληξε σε διακανονισμό με δύο έφηβες που κατηγορούσαν το Snapchat για “εθισμό”

Comments

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση πείθει τους δανειστές μας για την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται, πως όταν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος το ΔΝΤ θα απαιτεί κούρεμα σε βαθμό που η Ε.Ε. με επικεφαλής την Γερμανία δεν θα δέχεται. Και επειδή η άποψη της Γερμανίας είναι αυτή που τελικά επικρατεί, η «δημοσιονομική νίκη» θα οδηγήσει σε «ήττα» για το χρέος. Το πολιτικό κόστος θα είναι σημαντικό για τον Σύριζα—ιδιαίτερα μετά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν, πως το ΔΝΤ δεν θα θελήσει να συμμετάσχει στο δάνειο προς την Ελλάδα. Αλλά, είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει το ρόλο του συμβούλου στο ESM. Και από τη θέση αυτή θα εξακολουθήσει να ασκεί σημαντική επιρροή. Η συνεχιζόμενη παρουσία του Οργανισμού επίσης, συνεπάγεται πολιτικό κόστος για τον Σύριζα.

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στο δημοσιονομικό μέτωπο και ακολουθεί την πεπατημένη της αύξησης των φόρων – για μείωση της δαπάνης δεν μιλά βέβαια, καθόσον ιδεοληπτική. Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή απαλύνει την ανάγκη μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους—οπότε γιατί να αλλάξουν μυαλά οι ευρωπαϊοι; Διπλό, έτσι το πολιτικό κόστος και πάλι: αφενός λόγω υπερφορολόγησης, αφετέρου επειδή δεν θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες για το χρέος.

Με τις συνθήκες αυτές το ΔΝΤ μπορεί να μείνει στο παιγνίδι του δανείου –αν και υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς την επικεφαλής του Οργανισμού να μην εμπλακεί ξανά με την Ελλάδα, τώρα που τα χρέη προς το Ταμείο μειώνονται σταδιακά και σταθερά. Είτε με νέο δάνειο, είτε ως τεχνικός σύμβουλος το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό σκηνικό. Πολιτικό κόστος και πάλι για την κυβέρνηση.

Στην θεωρία των παιγνίων – ακόμη και κατά Βαρουφάκη – αυτό περιγράφεται ως μία κατάσταση Loss-Loss. Δηλαδή ήττα ότι και να κάνεις!

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά και αρνούμενη να μάθει από το παρελθόν, εναποθέτει τις ελπίδες της σε «πολιτική» διευθέτηση. Θεωρεί, δε, ότι το προσφυγικό της προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς, πλανάται οικτρά. Για την Ε.Ε. το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων είναι δώρο εξ’ ουρανού. Και η εμμονή στην υλοποίηση των στόχων – προσοχή το μνημόνιο θέτει στόχους και σ’ αυτό βασίζεται ο Τόμσεν, όχι σε ιδεοληψίες – αποτελεί το αντίβαρο σ’ αυτούς που θέλουν την Ελλάδα «εκτός»!

Φοβάμαι ότι το loss-loss δεν αλλάζει.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Γυναίκα προτείνει ο Μερτς για διάδοχο του Σταϊνμάιερ
Μερτς: Η ΕΕ δεν εξαρτάται αποκλειστικά από ΗΠΑ και Κίνα, έχουμε 450 εκατ. καταναλωτές μην υποτιμάτε τις δυνατότητες μας
Γερμανία: Σταθερή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα τον Οκτώβριο – Στο 54,2 αυξήθηκε ο PMI

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Γυναίκα προτείνει ο Μερτς για διάδοχο του Σταϊνμάιερ
Βρετανία: Οι Εργατικοί σταματούν τη συνεργασία με τους Πράσινους
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης είναι η μεγάλη μας δύναμη
ALCΟ: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΕΛΑΣ στην πρόθεση ψήφου – 2 μονάδες η διαφορά ΕΛΑΣ-ΠΑΣΟΚ
Παύλος Μαρινάκης σε Τσίπρα: Το πολιτικό θράσος του ξεπέρασε κάθε όριο – Βολές για παραϋπουργείο Δικαιοσύνης και Χρυσή Αυγή
Μητσοτάκης: Στη συνεδρίαση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ – Θέτει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα
Μερτς: Η ΕΕ δεν εξαρτάται αποκλειστικά από ΗΠΑ και Κίνα, έχουμε 450 εκατ. καταναλωτές μην υποτιμάτε τις δυνατότητες μας
Νικολαΐδης (ΠΑΣΟΚ): Ο βουλευτής διαψεύδει ότι αγόρασε σπίτι από πλειστηριασμό
Τσίπρας: Επι ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε ούτε ένα ευρώ στα funds από τις τράπεζες, να τελειώνει αυτή η πλάκα
Ισραήλ: Τη Τρίτη η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές των κομμάτων του μπλοκ της αντιπολίτευσης