Menu
-1.24%
Τζίρος: 437.01 εκατ.

G7: Αποδεσμεύονται 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και ντίζελ για τη μείωση των τιμών

Comments

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση πείθει τους δανειστές μας για την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται, πως όταν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος το ΔΝΤ θα απαιτεί κούρεμα σε βαθμό που η Ε.Ε. με επικεφαλής την Γερμανία δεν θα δέχεται. Και επειδή η άποψη της Γερμανίας είναι αυτή που τελικά επικρατεί, η «δημοσιονομική νίκη» θα οδηγήσει σε «ήττα» για το χρέος. Το πολιτικό κόστος θα είναι σημαντικό για τον Σύριζα—ιδιαίτερα μετά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν, πως το ΔΝΤ δεν θα θελήσει να συμμετάσχει στο δάνειο προς την Ελλάδα. Αλλά, είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει το ρόλο του συμβούλου στο ESM. Και από τη θέση αυτή θα εξακολουθήσει να ασκεί σημαντική επιρροή. Η συνεχιζόμενη παρουσία του Οργανισμού επίσης, συνεπάγεται πολιτικό κόστος για τον Σύριζα.

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στο δημοσιονομικό μέτωπο και ακολουθεί την πεπατημένη της αύξησης των φόρων – για μείωση της δαπάνης δεν μιλά βέβαια, καθόσον ιδεοληπτική. Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή απαλύνει την ανάγκη μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους—οπότε γιατί να αλλάξουν μυαλά οι ευρωπαϊοι; Διπλό, έτσι το πολιτικό κόστος και πάλι: αφενός λόγω υπερφορολόγησης, αφετέρου επειδή δεν θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες για το χρέος.

Με τις συνθήκες αυτές το ΔΝΤ μπορεί να μείνει στο παιγνίδι του δανείου –αν και υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς την επικεφαλής του Οργανισμού να μην εμπλακεί ξανά με την Ελλάδα, τώρα που τα χρέη προς το Ταμείο μειώνονται σταδιακά και σταθερά. Είτε με νέο δάνειο, είτε ως τεχνικός σύμβουλος το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό σκηνικό. Πολιτικό κόστος και πάλι για την κυβέρνηση.

Στην θεωρία των παιγνίων – ακόμη και κατά Βαρουφάκη – αυτό περιγράφεται ως μία κατάσταση Loss-Loss. Δηλαδή ήττα ότι και να κάνεις!

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά και αρνούμενη να μάθει από το παρελθόν, εναποθέτει τις ελπίδες της σε «πολιτική» διευθέτηση. Θεωρεί, δε, ότι το προσφυγικό της προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς, πλανάται οικτρά. Για την Ε.Ε. το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων είναι δώρο εξ’ ουρανού. Και η εμμονή στην υλοποίηση των στόχων – προσοχή το μνημόνιο θέτει στόχους και σ’ αυτό βασίζεται ο Τόμσεν, όχι σε ιδεοληψίες – αποτελεί το αντίβαρο σ’ αυτούς που θέλουν την Ελλάδα «εκτός»!

Φοβάμαι ότι το loss-loss δεν αλλάζει.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Εξετάζει αλλαγές στους κανόνες εξαγορών μετά την περίπτωση UniCredit -Commerzbank
Politico: Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν πώς θα απαντήσουν στις πιέσεις Τραμπ για το ντίζελ – Οι 3 άξονες
Μερτς: Προειδοποίηση για περισσότερες υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

G7: Αποδεσμεύονται 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και ντίζελ για τη μείωση των τιμών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πεζοπορία σε ορεινά μονοπάτια του Ολύμπου – Live η ομιλία για την ένταξη στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO
Reuters: Οι Χούθι ενισχύουν την παραγωγή πυραύλων και drones με κινεζικά εξαρτήματα
Ντόναλντ Τραμπ: Η Ευρώπη συμφώνησε να διαθέσει μέρος από τα αποθέματά της σε ντίζελ
«Ρολά» σε ψηφιακές υπηρεσίες από σήμερα έως την Κυριακή λόγω αναβάθμισης σε ΑΑΔΕ και Gov.gr – Τι γίνεται με εισιτήρια, ταυτότητες και ΚΕΠ
Γεωργιάδης για Πολάκη: Πήγε στο νοσοκομείο Χανίων για να κατηγορήσει την κυβέρνηση και του γύρισαν την πλάτη
Reuters: Ο πόλεμος με το Ιράν καθυστερεί την αξιολόγηση του OPEC+ για τις ποσοστώσεις του 2027
Μάντσεστερ Σίτι: Πώς έγινε «μήλον της Έριδος» μεταξύ Βρετανίας και ΗΑΕ – Οι 115 κατηγορίες και η επενδύσεις σχεδόν $40 δισ.
Τουρνάς: Προετοιμαζόμαστε για το νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη – Πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή
Νέες προθεσμίες προσαρμογής για το σύστημα εισροών-εκροών και την απογραφή στο Μητρώο Δεξαμενών