Menu
0.55%
Τζίρος: 306.26 εκατ.

Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 10,37 εκατομμυρίων δολαρίων από την ναύλωση του«DSI Polaris»

Comments

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση πείθει τους δανειστές μας για την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται, πως όταν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος το ΔΝΤ θα απαιτεί κούρεμα σε βαθμό που η Ε.Ε. με επικεφαλής την Γερμανία δεν θα δέχεται. Και επειδή η άποψη της Γερμανίας είναι αυτή που τελικά επικρατεί, η «δημοσιονομική νίκη» θα οδηγήσει σε «ήττα» για το χρέος. Το πολιτικό κόστος θα είναι σημαντικό για τον Σύριζα—ιδιαίτερα μετά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν, πως το ΔΝΤ δεν θα θελήσει να συμμετάσχει στο δάνειο προς την Ελλάδα. Αλλά, είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει το ρόλο του συμβούλου στο ESM. Και από τη θέση αυτή θα εξακολουθήσει να ασκεί σημαντική επιρροή. Η συνεχιζόμενη παρουσία του Οργανισμού επίσης, συνεπάγεται πολιτικό κόστος για τον Σύριζα.

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στο δημοσιονομικό μέτωπο και ακολουθεί την πεπατημένη της αύξησης των φόρων – για μείωση της δαπάνης δεν μιλά βέβαια, καθόσον ιδεοληπτική. Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή απαλύνει την ανάγκη μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους—οπότε γιατί να αλλάξουν μυαλά οι ευρωπαϊοι; Διπλό, έτσι το πολιτικό κόστος και πάλι: αφενός λόγω υπερφορολόγησης, αφετέρου επειδή δεν θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες για το χρέος.

Με τις συνθήκες αυτές το ΔΝΤ μπορεί να μείνει στο παιγνίδι του δανείου –αν και υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς την επικεφαλής του Οργανισμού να μην εμπλακεί ξανά με την Ελλάδα, τώρα που τα χρέη προς το Ταμείο μειώνονται σταδιακά και σταθερά. Είτε με νέο δάνειο, είτε ως τεχνικός σύμβουλος το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό σκηνικό. Πολιτικό κόστος και πάλι για την κυβέρνηση.

Στην θεωρία των παιγνίων – ακόμη και κατά Βαρουφάκη – αυτό περιγράφεται ως μία κατάσταση Loss-Loss. Δηλαδή ήττα ότι και να κάνεις!

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά και αρνούμενη να μάθει από το παρελθόν, εναποθέτει τις ελπίδες της σε «πολιτική» διευθέτηση. Θεωρεί, δε, ότι το προσφυγικό της προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς, πλανάται οικτρά. Για την Ε.Ε. το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων είναι δώρο εξ’ ουρανού. Και η εμμονή στην υλοποίηση των στόχων – προσοχή το μνημόνιο θέτει στόχους και σ’ αυτό βασίζεται ο Τόμσεν, όχι σε ιδεοληψίες – αποτελεί το αντίβαρο σ’ αυτούς που θέλουν την Ελλάδα «εκτός»!

Φοβάμαι ότι το loss-loss δεν αλλάζει.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τη Δευτέρα τη μείωση της τιμής των καυσίμων – Σε ισχύ από 1/10
Μερτς: Θέλουμε να προωθήσουμε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να ανταποκριθούμε στην ανησυχία των πολιτών
Μερτς: Τρία σενάρια για το μέλλον του στην καγκελαρία μετά τη συντριπτική ήττα του CDU στο Μεκλεμβούργο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάδης: Μόνο ως σύνολο η Ε.Ε μπορεί να γίνει ανταγωνιστική διεθνώς στον τομέα του φαρμάκου
Τραμπ: «Μεγάλη» συμφωνία ΗΠΑ – Λευκορωσίας για την αγορά ποτάσας
Ισπανία: Η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ παραπέμπεται σε δίκη για άσκηση επιρροής και υπεξαίρεση
Ένα δεξαμενόπλοιο δέχτηκε επίθεση στα Στενά του Ορμούζ, σώοι όλοι οι ναυτικοί
CNN: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με Ρωσία – Το ευάλωτο πέρασμα από την Πολωνία
Φουντώνει ο πόλεμος Τραμπ – Τύπου: Εμπάργκο στη live κάλυψη του Αμερικανού προέδρου από πέντε δίκτυα
ΥπΑΑΤ: Άνοιξε η πλατφόρμα διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ 2028-2034
ΠΑΣΟΚ εναντίον Πιερρακάκη: Επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα δεν έχουν ανακόψει την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους
Γεωργιάδης: «Απατεώνισσα η Γάκα – Δεν δήλωσε το μηχάνημα στον ΙΣΑ»
Γερμανία: Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τη Δευτέρα τη μείωση της τιμής των καυσίμων – Σε ισχύ από 1/10