• Πολιτική

    ΔΝΤ: Αναγνωρίζουμε την πρόοδο στην Ελλάδα, παρακολουθούμε στενά την Τουρκία

    • NewsRoom
    Λαγκάρντ ΔΝΤ Ράις

    Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος ΔΝΤ


    Το ΔΝΤ συνεχίζει «να στηρίζει την Ελλάδα», παρά το γεγονός πως εδώ και χρόνια δεν συμμετέχει ενεργά με κάποιο πρόγραμμά του στη χώρα, υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Ράις ανέφερε πως οι αποστολές του ΔΝΤ εξακολουθούν να επισκέπτονται την Ελλάδα και να συμμετέχουν στην μεταπρογραμματική εποπτεία, ενώ τόνισε πως βασική του θέση του Ταμείου εξαρχής ήταν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Αναγνωρίζουμε την οικονομική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα. Τα εύσημα πάνε στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Ράις.

    Ο εκπρόσωπος του Ταμείου κλήθηκε να σχολιάσει και τον πρόσφατο απολογισμό του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, στον οποίο αναγνωρίζονται λάθη (ειδικά στην περίπτωση του πρώτου μνημονίου),  καθυστερήσεις και παραλείψεις, σημειώνοντας πως μεταξύ των βασικών αιτιών για την επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήταν οι δημοσιονομικές αστοχίες.

    Ο κ. Ράις περιορίστηκε να απαντήσει ότι το Ταμείο πρόσφερε αρκετή ενημέρωση και αναλύσεις επί του προγράμματος, αλλά και αυστηρές ανεξάρτητες αξιολογήσεις, που έχουν δημοσιευθεί στο σύνολό τους.

    Παρακολουθούμε την Τουρκία

    Αναφορικά με την τουρκική οικονομία, ο κ. Ράις ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται πλέον υπό τη στενή παρακολούθηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΔΝΤ προς την Άγκυρα για την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων διασφάλισης της οικονομικής της σταθερότητας.

    Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν αίτημα οικονομικής στήριξης στο Ταμείο.

    Ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει στην τουρκική οικονομία η επιβολή κυρώσεων στη από τις ΗΠΑ λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως δεν θα ήθελε να κάνει εικασίες.



    ΣΧΟΛΙΑ