• Πολιτική

    Δύσκολες ώρες για τον Μπόρις Τζόνσον: Σε κατάσταση σοκ η Βρετανία – Αγωνία για την υγεία του

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό δίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εισήχθη χθες το βράδυ σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου St. Thomas, καθώς η κατάστασή του παρουσίασε επιδείνωση.

    Η είδηση προκάλεσε τεράστιο σοκ τόσο στους Βρετανούς όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη, που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις για την πορεία της υγείας του ηγέτη, ο οποίος φαίνεται να έπεσε ο ίδιος «θύμα» της θεωρίας της ανοσίας της αγέλης.

    Την θεωρία που ο Τζόνσον αρχικά είχε προτιμήσει ως «όπλο» απέναντι στον ύπουλο εχθρό και τελικά αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και επικίνδυνο, καθώς μόνο παλινωδίες και και καθυστερήσεις έφερε.

    Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζόνσον πήγε στο νοσοκομείο για εξετάσεις κατόπιν σύστασης των γιατρών του και εκεί κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στην μονάδα εντατικής θεραπείας για παροχή οξυγόνου.

    Επισήμως, νεώτερα για την κατάσταση της υγείας του δεν υπάρχουν, ωστόσο γιατροί εκτιμούν πως τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά.

    Βουτιά για την στερλίνα

    Την είδηση της εισαγωγής του σε ΜΕΘ ακολούθησε τρικυμία για την βρετανική λίρα, η οποία σημείωσε βουτιά στο 1,224 έναντι του δολαρίου, χάνοντας όλα τα μέχρι εκείνη τη στιγμή κέρδη της. Πριν την ανακοίνωση, η ισοτιμία ήταν στο 1, 230.

    Το σοκ αποτυπώνεται στον βρετανικό Τύπο

    Σήμερα το πρωί οι λέξεις «Μπόρις Τζόνσον» και «εντατική» υπήρχαν από άκρη σε άκρη σε όλον τον βρετανικό Τύπο με έκδηλη την ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι, τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και για την χώρα.

    Το ερώτημα που πλανάται είναι ποιος κυβερνά τώρα…

    «Ο πρωθυπουργός στην εντατική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορονοϊό.

    Οι Times επικαλούνται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.

    Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του.

    Η Daily Mail με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορονοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».

    Οι Financial Times γράφουν ότι ο Τζόνσον «μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα» και ότι ο πρωθυπουργός όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.

    Η Daily Mirror με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή» αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.

    Ο Independent αναφέρει ότι τα νέα για την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού συνέπεσαν με τη δήλωση του Ράαμπ ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για 48 ώρες.

    Ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού».

    Δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, ο οποίος σημειώνει πως «κατανοούμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον αρχικά», ωστόσο «πολλοί ασθενείς» τελικά «χρειάζονται διασωλήνωση».

    Η Sun με τίτλο «Ο Μπόρις στην εντατική» γράφει ότι επισπεύστηκε η εισαγωγή του το βράδυ της Δευτέρας μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

    Πώς κόλλησε ο Μπόρις Τζόνσον

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στην ασθένεια στις 27 Μαρτίου. Στην αρχή δεν άλλαξε τίποτα στο πρόγραμμά του στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε βελτίωση.

    «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τροπή των γεγονότων δείχνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι σοβαρά άρρωστος» ήταν χθες το βράδυ η εκτίμηση του Derek Hill, καθηγητή Απεικονιστικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου στο Science Media Centre.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ, ενώ ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ «τον αντικαθιστά όπου αυτό είναι αναγκαίο».

    «Αγνόησε τις υποδείξεις»

    Ο εκκεντρικός πολιτικός προσπάθησε να καλύψει τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επαιρόμενος ότι δεν φοβάται να περάσει στην πρώτη γραμμή.

    «Έκανα χειραψία με όλον τον κόσμο» και με ασθενείς, δήλωσε στις 3 Μαρτίου περιγράφοντας την επίσκεψή του σε νοσοκομείο.

    Δεδομένης της περιόδου επώασης, είναι πιθανόν ότι δεν προσβλήθηκε εκεί από τον ιό.

    «Ο Μπόρις Τζόνσον αγνόησε όλες τις υγειονομικές οδηγίες» σχολίαζε ο Independant, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό στα τέλη του Μαρτίου.

    Η εμμονή του να διατηρήσει τα ηνία δεν εξέπληξε του Βρετανούς: ούτε τους υποστηρικτές του που επαινούν την εργατικότητα και την αφοσίωσή του, ούτε τους πολιτικούς του αντιπάλους που επικρίνουν την βουλιμική του φιλοδοξία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, η χθεσινή ανακοίνωση δεν ήταν αναμενόμενη.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τις αισθήσεις τους και η μεταφορά του στην εντατική έγινε για «προληπτικούς λόγους, για την περίπτωση που θα είχε ανάγκη από αναπνευστήρα».

    Μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, που έχει αναρρώσει, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας από τους περισσότερους των 50.000 Βρετανούς πολίτες που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στο κορονοϊό από την έναρξη της επιδημίας.

    Περί τους 5.400 εξ αυτών έχουν χάσει την ζωή τους.

    Η εξέλιξη της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον δείχνει σε ποιον βαθμό αυτός ο ιός δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων.

    Οποιοσδήποτε, ακόμη και οι πλέον προνομιούχοι της κοινωνίας μας, μπορεί να πληγούν και να βρεθούν σε σοβαρή κατάσταση», τονίζει η Linda Bauld, καθηγήτρια Ιατρικής στου Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.



    ΣΧΟΛΙΑ