• Πολιτική

    Διπλωματικός πυρετός: Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στα ενεργειακά και το γαλλικό «κλειδί»

    • Νένα Σώκου

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Διπλωματικός πυρετός το τελευταίο διάστημα μετά τις υπογραφές μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε μπαράζ επαφών τις τελευταίες ημέρες σε Κύπρο, Αίγυπτο και Λιβύη, ενώ επίκειται στις 2 Ιανουαρίου η υπογραφή στην Αθήνα της σημαντικής συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

    Εξάλλου, στις 30 Δεκεμβρίου μεταβαίνουν στην Ρώμη τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια για να προχωρήσουν οι συζητήσεις σχετικά με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ στις 8 Ιανουαρίου ανάλογες συζητήσεις θα γίνουν και στο Κάιρο για τον καθορισμό της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ

    Οι διαπραγματεύσεις και με τις δύο χώρες βρίσκονται σε καλό σημείο και υπάρχει αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά στις υπογραφές συμφωνιών.

    «Η δική μας προτεραιότητα και ελπίζω και των συνομιλητών μας είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα. Μιλάμε για φίλες χώρες και αν υπάρχουν διαφορές μπορούμε να τις λύσουμε μεταξύ μας με αλληλοκατανόηση για τη θέση του άλλου» είπε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    Το γαλλικό «κλειδί»

    Ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσει η Γαλλία. Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τετραμερής συνάντηση Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία «έχει και αυτή την σημασία της», όπως είπε χθες στην συνέντευξη στον Alpha o Νίκος Δένδιας.

    Το Παρίσι έχει ενδιαφέρον για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ γαλλική εταιρεία συμμετέχει στις έρευνες που γίνονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Όλες οι παραπάνω κινήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

    Ειδικά η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, με την προσδοκία να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι σημαντικό «όπλο» στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού.

    «Είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας στον Alpha προσθέτοντας πως πολύ σύντομα τη συμφωνία θα υπογράψει και η Ιταλία, καθώς εκεί είναι και η κατάληξη του αγωγού.

    Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιεζόμενος συνεχίζει την πολεμική ρητορική, ενώ χρησιμοποιεί και το μεταναστευτικό σαν μοχλό πίεσης.

    «Η Ελλάδα θα αισθανθεί περισσότερο από όλες τις χώρες της Ευρώπης τις αρνητικές επιπτώσεις από ένα νέο κύμα μετανάστευσης αυτή τη φορά από το Ιντλίμπ» δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.



    ΣΧΟΛΙΑ