• Πολιτική

    Δημοσκοπήσεις: Σαφής υπεροχή Μητσοτάκη και ΝΔ – Δεν καλύπτει την διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

    Οι δημοσκοπήσεις των εταιριών GPO για Τα Νέα, MRB (Star), Pulse (ΣΚΑΪ), Alco (Open) και Opinion Poll (Political) καταγράφουν διαφορά υπέρ της ΝΔ, κυριαρχία Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία αλλά και μικρή φθορά της κυβέρνησης την οποία, όμως, δεν μπορεί να καρπωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Σταθερά διψήφια η διαφορά

    Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την μελέτη των πέντε δημοσκοπήσεων είναι ότι διατηρείται η διψήφια διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και στις πέντε έρευνες η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το 8,4% του Ιουλίου του 2019. Η διαφορά κυμαίνεται από 17,4% (Opinion Poll) έως 13,1% (MRB).

    Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της GPO η διαφορά η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 13,7% καταγράφοντας ποσοστό 36,4% έναντι 22,7% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στη δημοσκόπηση της MRB η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 13,1% με το 35,6% να επιλέγουν την ΝΔ και το 22,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.


    Στις 14 μονάδες είναι η διαφορά υπέρ της ΝΔ στη δημοσκόπηση της Pulse με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 36% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η εταιρία Alco καταγράφει διαφορά της τάξης του 14,3% με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 38% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τέλος, η δημοσκόπηση της Opinion Poll καταγράφει τη μεγαλύτερη διαφορά (17,4%) με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 37,8% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,4%.

    Στις πέντε δημοσκοπήσεις η ΝΔ καταγράφει ποσοστά από 38% έως 35,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στην καλύτερη περίπτωση το 23,5% και στη χειρότερη το 20,4%.

    Παρατηρείται, δηλαδή, ότι η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει το 39,8% των εκλογών του Ιουλίου του 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απέχει αρκετά από το 31,5% που κατέγραψε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, παραμένοντας κοντά στο 23,7% που σημείωσε στις ευρωεκλογές του 2019.

    Τέλος, σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με τα ποσοστά του, πάντως, να μην καταγράφουν άνοδο από το 8,1% που είχε τον Ιούλιο του 2019.

    Καταλληλότερος ο Κ. Μητσοτάκης

    Η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη στην ερώτηση αναφορικά με την καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει υπέρ του διαφορές που ξεκινούν από το 14% (Σκάι) και φτάνουν το 30% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σε ορισμένες δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τους πολίτες να κατατάσσουν στη δεύτερη θέση την επιλογή «κανένας».

    Μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημοσκόπηση της Opinion Poll με 47,8% και μικρότερη σε αυτήν της εταιρίας MRB όπου η αποδοχή του φτάνει στο 39,9%. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας κινείται από το 25,7% (MRB) και φτάνει στο 17,8% στην έρευνα της Opinion Poll.

    Με ΣΥΡΙΖΑ χειρότερα στην πανδημία

    Παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας οι πολίτες δηλώνουν κουρασμένοι εξακολουθεί να καταγράφεται η πεποίθηση ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

    Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Alco οι πολίτες δηλώνουν κατά 41% ότι η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν χειρότερη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόλις το 18% δηλώνει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

    Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll το ποσοστό που δηλώνει ότι τα πράγματα θα ήταν «χειρότερα ή μάλλον χειρότερα» φτάνει το 55% ενώ 24% δηλώνει ότι θα ήταν «καλύτερα ή μάλλον καλύτερα».

    Μικρή φθορά της κυβέρνησης, δεν «τσιμπάει» ο ΣΥΡΙΖΑ

    Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφεται μικρή κυβερνητική φθορά. Στις δημοσκοπήσεις της Pulse, της Alco και της GPO η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μείωση 1% από τις προηγούμενες μετρήσεις των ίδιων εταιριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί την τάση αυτή καθώς στις περισσότερες μετρήσεις παραμένει σταθερός στα ποσοστά του.

    Σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων, πάντως, είναι εμφανές ότι ο τελευταίος μήνας υπήρξε δύσκολος για την κυβέρνηση καθώς οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για τους χειρισμούς της σε μια σειρά από ζητήματα.

    Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της Opinion Poll 53% δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά την κακοκαιρία «Μήδεια».

    Για την πανδημία αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση το 52% στη δημοσκόπηση της MRB και 45% στης Opinion Poll. Αρνητικές είναι και οι αξιολογήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη. Στη δημοσκόπηση της MRB 59% αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση και 34% θετικά ενώ σε αυτήν της Pulse οι αρνητικές εκτιμήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνουν το 51%.

    Σημειώνεται, πάντως ότι οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι και από την αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB 56,5% δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκα αρνητικά την υπόθεση και μόλις το 32,2 δηλώνουν θετικοί. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα αρνητικά ποσοστά στη δημοσκόπηση της Pulse όπου αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται το 59% και θετικά το 34%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Περίπου 80.000 επιστήμονες περιμένουν το βοήθημα των 400 ευρώ

    Υπουργείο Ενέργειας: Ένα βήμα πιο κοντά η αποζημίωση της ΔΕΗ για τη στρατηγική εφεδρεία



    ΣΧΟΛΙΑ