• Πολιτική

    Δημοσκοπήσεις: Πολύ κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ – Μάχη επιβίωσης για τους «μικρούς»

    • NewsRoom


    Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που κυμαίνεται μεταξύ 8 και 9,2 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την τάση που φάνηκε στις ευρωεκλογές. Το μείζον θέμα τώρα, όπως προκύπτει από τα γκάλοπ, είναι εάν η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι η ΝΔ προηγείται με 8 μονάδες (με αναγωγή επί των εγκύρων) ενώ η αντίστοιχη μέτρηση της Alco για το Open ανεβάζει τον δείκτη στις 9,2 μονάδες.

    Ειδικότερα, η σφυγμομέτρηση της Pulse που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι εμφανίζει την ΝΔ στο 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27% με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%

    Στην Βουλή μπαίνουν τόσο το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που εμφανίζεται σταθερό στο 3,5%- και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με το οριακό 3%. Σε περίπτωση που το κόμμα Βελόπουλου δεν μπει στην Βουλή, η δημοσκόπηση υπολογίζει πως η ΝΔ θα αποσπάσει 156 έδρες, με καθαρή αυτοδυναμία. Εάν εξασφαλίσει θέση στην νέα Βουλή, η πλειοψηφία της ΝΔ περιορίζεται στις 152 έδρες.

    Στην παράσταση νίκης έχουμε τη ΝΔ να προηγείται με 71%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 18%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% με τον κ. Τσίπρα να έχει ανέβει στο 28% από το 26% της προηγούμενης δημοσκόπησης.

    Στην ερώτηση ποιο σενάριο είναι καλύτερο για τη χώρα να προκύψει από τις κάλπες οι απαντήσεις είναι: Αυτοδύναμη ΝΔ 33%, Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ 12%, κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ 15%, κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ 19%, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού 13%. Με άλλα λόγια οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 48% θέλουν μια κυβέρνηση όπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν τη ΝΔ να πρωταγωνιστεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Δείτε εδώ τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ

    Στην δημοσκόπηση της Alco για το Open, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,4%, έναντι 23,2% που έχει η κυβερνητική παράταξη. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%. Στην Βουλή μπαίνουν τόσο το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με ποσοστό 3,5%, όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με το οριακό 3%.

    Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ «πιάνει» ποσοστό 29,8% και προηγείται με διαφορά 8,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί με 21,3%. Το ΚΙΝΑΛ είναι και πάλι τρίτο με 6%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5, το Μέρα 25 με 3,2%, ενώ η Ελληνική Λύση μένει στο 2,7%.

    Αναφορικά με την εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα αριθμεί από 149 έως 161 στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 71 και 81, το Κίνημα Αλλαγής από 18 έως 22, το ΚΚΕ από 12 έως 16, η ΧΑ από 10 έως 15, το Μέρα 25 από 0 έως 12 και η Ελληνική Λύση από 0 έως 10.

    Την εμπιστοσύνη του 34% παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του 26% ο Αλέξης Τσίπρας.

    Πάντως, αθροιστικά τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, άνω του 67% καθώς και οι δύο συμπιέζουν αρκετά τους «μικρούς». Ειδικότερα, οι εισροές για την ΝΔ είναι 40% από το Ποτάμι, 10% από την Ελληνική Λύση, 9% από το ΚΙΝΑΛ, 11% από όσους απείχαν από τις ευρωεκλογές, 2% από το ΣΥΡΙΖΑ και 4 από το ΜΕΡΑ25. Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ το 14% όσων απείχαν από τις ευρωεκλογές απαντούν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ενώ την ίδια απάντηση έδωσε το 11% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, 16% του ΜΕΡΑ25 και 4% του ΚΙΝΑΛ.

    Δείτε εδώ τη δημοσκόπηση της Alco



    ΣΧΟΛΙΑ