• Πολιτική

    Δημοσκόπηση PULSE: Το 61% των πολιτών δηλώνει ότι «τα πράγματα πάνε καλά»

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Θετική είναι η άποψη των πολιτών για τις πρώτες εκατό μέρες της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αναφέρει η δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE, η οποία δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

    Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα της έρευνας, η κυβέρνηση παίρνει με διαφορά τον «καλύτερο βαθμό» στα φορολογικά (λόγω των ελαφρύνσεων και των εξαγγελιών για νέες ελαφρύνσεις), ακολουθούν η ασφάλεια και οι επενδύσεις, ενώ «Αχίλλειος πτέρνα» κρίνεται η διαχείριση του μεταναστευτικού. Το 61% δηλώνει ότι «τα πράγματα πάνε καλά» το τελευταίο εξάμηνο.

    Στην πρόθεση ψήφου η σφυγμομέτρηση καταδεικνύει παγίωση του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατεί καρπωθεί την όποια δυσαρέσκεια από την κυβερνητική φθορά τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με την έρευνα η διαφορά παραμένει στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες με οριακή υποχώρηση (1%) του κυβερνώντος κόμματος (38,5%) αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (25%).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 39,85% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53%.

    Αυξημένο (45%) συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση είναι και το ποσοστό των πολιτών που κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μειωμένο είναι για τον Αλέξη Τσίπρα (26%), με διαφορά 19 μονάδων.

    Επίσης, συνολικά επτά στους δέκα πολίτες συμφωνούν με την ψήφο στους αποδήμους.

     

     

     

    Διαφορά 13,5% ΝΔ  – ΣΥΡΙΖΑ 

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΝΔ συγκεντρώνει 38,5% (έναντι 39,5% στην έρευνα της 17ης – 18ης Σεπτεμβρίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% (έναντι 26% στην προηγούμενη έρευνα – διαφορά 13,5% από τη ΝΔ), το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερό στο 6%, το ΚΚΕ 5% (έναντι 4,5%), η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 3,5% (3%), το ΜέΡΑ 25 παραμένει σταθερό στο 4%, η ΧΑ καταγράφει 1,5%, άλλο κόμμα δηλώνει το 4,5% των ερωτηθέντων (έναντι 5,5%), 2,5% δηλώνει και σε αυτή την έρευνα λευκό/άκυρο/αποχή και 9,5% δηλώνει αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ (έναντι 9%).

    Το 61% δηλώνει ότι «τα πράγματα πάνε καλά»

    Στον δείκτη «κατεύθυνσης των πραγμάτων» το 61% των ερωτώμενων συνολικά πιστεύει ότι τα πράγματα, το τελευταίο εξάμηνο, πάνε ή μάλλον πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 31% συνολικά πιστεύει ότι πάνε σε λάθος κατεύθυνση. Ειδικότερα, το 20% πιστεύει ότι τα πράγματα οδεύουν σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (έναντι 23% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), το 41% μάλλον σε σωστή (σταθερό),  το 18% μάλλον σε λάθος (έναντι 17%), ενώ το 13% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση (έναντι 12%). 8% των ερωτώμενων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

    Πού υπερέχει η κυβέρνηση

    Όσον αφορά τους τομείς που τα πήγε καλύτερα η κυβέρνηση στις 100 πρώτες ημέρες, το 30% απαντά στα φορολογικά, 10% εκτιμά ότι τα πήγε καλύτερα στην ασφάλεια, 8% στις επενδύσεις, 1% στο μεταναστευτικό, άλλη απάντηση δίνει το 3% των ερωτηθέντων, το 7% απαντά σε όλα το ίδιο, 20% απαντά κανέναν ενώ το 21% των πολιτών δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

    Το 45% των πολιτών κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (έναντι 44% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) και το 26% τον Αλέξη Τσίπρα (έναντι 27%) διαφορά 19 μονάδων. Το 24% απαντά κανέναν από τους δύο (έναντι 23%) ενώ 5% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει την υψηλότερη αποδοχή από τον Ιανουάριο του 2019.

    Επτά στους δέκα λένε «ναι» στην ψήφο στους αποδήμους

    Συνολικά το 73% των ερωτηθέντων του δείγματος δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον πρέπει να ψηφίζουν οι απόδημοι, ενώ το 19% μάλλον ή σίγουρα δεν πρέπει να ψηφίζουν. Ειδικότερα, το 52% απαντά σίγουρα ναι, το 21% μάλλον ναι, ενώ το 9% απαντά ότι μάλλον δεν πρέπει να ψηφίζουν οι απόδημοι ενώ το 10% απαντά σίγουρα όχι. 8% των πολιτών δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.



    ΣΧΟΛΙΑ