• Πολιτική

    Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 4,7% υποχώρησε το προβάδισμα της ΝΔ

    μητσοτάκης τσιπρας


    Στις 4,7 ποσοστιαίες μονάδες υποχώρησε το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, την πρώτη μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22-28 Μαρτίου.

    Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 26,2%, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές Μαρτίου (υποχώρηση 0,1%).

    Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί με ποσοστό 21,5% φαίνεται να κερδίζει μια μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα της εταιρείας πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναδείξει ένα ρεύμα ανατροπής της σημερινής πολιτικής κατάστασης.

    Τρίτο κόμμα  είναι το ΠΑΣΟΚ, κάτω από 10%  που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ειδικότερα, λαμβάνει ποσοστό 9,4%, οριακά υψηλότερο από το 9,2% στις αρχές Μαρτίου.

    Μικρή υποχώρηση στο 5,7% (από 5,9%) για το ΚΚΕ και άνοδος 0,2% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

    Στο 3,9% και έκτο κόμμα στη Βουλή το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που κερδίζει 0,4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες Εθνικό Κόμμα» λαμβάνει ποσοστό 3,8% (από 3,6%). Τα μικρότερα κόμματα (λοιπά) παίρνουν ποσοστό 5,8%.

    Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), το  άκυρο/λευκό (3,9%) κι αυτοί που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%).

    Αναφορικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 58% είναι από τη δεξαμενή των λευκών/άκυρων/δεν ψήφισαν. Ένας στους 4 (24%) προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο 6% από ΠΑΣΟΚ.

    Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ να βρίσκεται στο 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, δηλαδή διαφορά 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

    Έτσι η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα και επιβεβαιώνονται όσοι τονίζουν ότι οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.

    Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

    Το 49% των ερωτηθέντων ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Το ποσοστό όσων θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις αυξάνεται 2 μονάδες τις οποίες χάνει το ποσοστό όσων θέλουν συνεργασίες.

    Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις για τα κόμματα. Στο 68,9% για τη ΝΔ, στο 65,6% για ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στο 61,9% για το ΠΑΣΟΚ που προφανώς έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ