• Πολιτική

    Δημοσκόπηση Marc: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ – Από τι εξαρτάται η αυτοδυναμία

    • NewsRoom
    Η συνέντευξη Παναγιωτάκη στο mononews σημείο αντιπαράθεσης στην Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα


    Ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,  δίνει η νέα δημοσκόπηση της Marc για το «ΘΕΜΑ».

    Συγκεκριμένα, η διαφορά των 9,36 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να διευρύνεται και να «αγγίζει»» το 10%. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με διαφορά 10,1 μονάδων, δηλαδή συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%.

    Στην τρίτη θέση εδραιώνεται το ΚΙΝΑΛ που συγκεντρώνει 7,3% δείχνοντας να μην επηρεάζεται σημαντικά από τη ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 3,7%, το ανοδικά κινούμενο κόμμα του Βαρουφάκη, «ΜέΡΑ25» με 3,5% και η επτάδα των κομμάτων που ελπίζουν να είναι στην επόμενη Βουλή κλείνει με την Ελληνική Λύση στο οριακό 3,1%.

    Όσον αφορά την αυτοδυναμία της ΝΔ, αυτή εξαρτάται από 5 παράγοντες:

    1. Το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ:  Όσο πιο κοντά βρεθεί στο 40,5% που οι αναλυτές της Marc εκτιμούν ότι θα είναι το ανώτατο όριο που θα κυμανθεί η κεντροδεξιά παράταξη, τόσο πιο βέβαιη είναι η αυτοδυναμία, καθώς μπορεί να εκλέξει 161 βουλευτές. Αν όμως βρεθεί στο κατώτατο όριο του 35,5%, τότε θα πάρει 147 έδρες. Με τον μέσο όρο των εκτιμώμενων ορίων η ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38%, θα εκλέξει 154 βουλευτές.
    2. Το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν θα κόμματα που δεν θα μπουν στην Βουλή: Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο υψηλότατο επίπεδο του 21%., που αναμένεται να μειωθεί στις εθνικές εκλογές καθώς θα περιοριστεί και ο αριθμός των κομμάτων που θα κατεβάσουν συνδυασμούς. Οι αναλυτές της Marc εκτιμούν από τα ευρήματα της μέτρησης ότι θα κινηθούν μεταξύ 7% και 10%. Στην πρώτη περίπτωση, με υπολογισμό της δύναμης του πρώτου κόμματος στο 38%, η Ν.Δ. θα έχει οριακή πλειοψηφία 151-152 βουλευτές, ενώ στη δεύτερη θα επιτύχει άνετη αυτοδυναμία 156 εδρών.
    3. Το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η «Ελληνική Λύση»: Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου κατάφερε να συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές 4,18% , αποσπώντας την έκτη θέση στη γενική κατάταξη και εξέλεξε ευρωβουλευτή τον ιδρυτή του. Ωστόσο, οι 236.000 ψηφοφόροι που έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Βελόπουλου δεν είναι βέβαιο ότι θα το ξανακάνουν, τουλάχιστον στην ίδια έκταση. Από την επομένη των ευρωεκλογών, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η εκλογική τους συμπεριφορά είναι ασταθής. Τα ευρήματα της Marc οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 4,5%.
    4. Το ποσοστό των αναποφάσιστων: Συνολικά στη μέτρηση οι αναποφάσιστοι βρέθηκαν να είναι στο 11,2%, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στις νεότερες ηλικίες, με την κατηγορία των ψηφοφόρων μεταξύ 17-34 ετών να έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς φτάνουν στο 18,9%.
    5. Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία:  Στις αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου, που ήταν οι πρώτες έπειτα από τριάμισι χρόνια, υπήρξε, τηρουμένων των αναλογιών, αυξημένη συμμετοχή της τάξης του 58,76%. Ωστόσο, άλλο ο Μάιος και άλλο ο Ιούλιος. Οχι μόνο επειδή τον Μάιο είχαμε μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και γιατί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για να στηθούν οι βουλευτικές κάλπες συμπίπτει με τις θερινές διακοπές που ξεκινούν τότε για αρκετούς Ελληνες. Έτσι, θα αμφιταλαντευτούν: να προτιμήσουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία ή να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των διακοπών.

    Οι εκτιμήσεις για το ποιον ευνοεί η αυξημένη αποχή διίστανται. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ευνοείται το πρώτο κόμμα επειδή οι δικοί του οπαδοί επιθυμούν να γευτούν τη χαρά της νίκης. Αλλοι αντιτείνουν ότι η προεξόφληση του αποτελέσματος μπορεί να πλήξει τον προπορευόμενο επειδή το κοινό του θεωρεί ότι έκανε το καθήκον του στην προηγούμενη αναμέτρηση, όπου ένιωθε ότι η επικράτηση ήταν αμφίρροπη.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ