• Πολιτική

  Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,1% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, στο 13,7% ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε για τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά

  • NewsRoom
  Στέφανος Κασσελάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης

  Στέφανος Κασσελάκης – Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Ανδρουλάκης


  Tους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων καταγράφει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση, που παρουσίασε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο διευθυντής ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης.

  Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.

  Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η έρευνα της GPO για το Star καταγράφει την άποψη της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

  Για την άμεση εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 66,4% λέει «ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 24,1% διαφωνεί.

  Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

  Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

  Η έρευνα αποτυπώνει αναλυτικά τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις διεργασίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

  Στο ερώτημα «αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ», μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 70,9%. Την ίδια απάντηση δίνει το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

  Μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι μπορούν να ενώσουν την κεντροαριστερά πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Το υψηλότερο ποσοστό, 28,9% συγκεντρώνει η αυθόρμητη απάντηση «κανένας από αυτούς».

  Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, που συγκεντρώνει 45,6%, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%.

  Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13.2%.

  Τέλος, η έρευνα αποτυπώνει τα αίτια της υψηλής αποχής στις Ευρωεκλογές, αλλά και την άποψη των πολιτών για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

  Το 50,3% δηλώνει ότι απείχε από τις Ευρωεκλογές για πρακτικούς λόγους, όπως η υγεία, η εργασία και η απόσταση.

  Το 58,3% αξιολογεί «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» τον ανασχηματισμό, ενώ το 33,8% τον αξιολογεί «θετικά» και «μάλλον θετικά».

  Διαβάστε επίσης

  Κ. Χατζηδάκης: Αρχικά νόμιζα ότι «γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος» και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να συζητηθούν οι προτάσεις του

  ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην πρόταση Χατζηδάκη για συζήτηση των προτάσεών του στην Επιτροπή Οικονομικών, παρουσία του ΓΛΚ

  Γιώργος Τσίπρας κατά Κασσελάκη: Προκαλεί αηδία το ήθος του «νέου ΣΥΡΙΖΑ»  ΣΧΟΛΙΑ