• Πολιτική

    Δημήτρης Μάντζος: Κρυφή ατζέντα φόρων έχει η ΝΔ, όχι το ΠΑΣΟΚ

    • NewsRoom
    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος


    Στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων φαίνεται πως εμμένει το ΠΑΣΟΚ, καθώς το πρωί της Πέμπτης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος – μιλώντας στο OPEN – επανήλθε στο ζήτημα.

    Ο κ. Μάντζος αρχικά επεσήμανε τη σημασία «να μιλάμε με real και όχι fake news», εξηγώντας: «Real news είναι ότι δεν έχει γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών που προμηθεύουν ενέργεια.

    Υπάρχει μία εσκεμμένη σύγχυση και μία θολή απάντηση του κ. Σκέρτσου σε προχθεσινή μου ερώτηση για το αν έχει γίνει είσπραξη των φορολογητέων υπερκερδών των προμηθευτών. Η ΝΔ αναφέρθηκε σε όλους τους πόρους των 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και τα διυλιστήρια που φορολόγησε με μεγάλη καθυστέρηση μετά από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τα 370 εκατ. ευρώ φορολόγησης ηλεκτροπαραγωγών, που είναι ποσό υποτριπλάσιο από όσα είχε υπολογίσει η ΡΑΕ, καθώς και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή τις επιστροφές από τις ΑΠΕ.

    Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν δημιουργήθηκε για να δίνει η ΝΔ επιδόματα σε λογαριασμούς και να κάνει πολιτική pass. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Άρα, real ειδήσεις: δεν έχουν εισπραχθεί τα φορολογητέα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι άλλα 900 εκατ. ευρώ που δεν έχουν φορολογηθεί. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλησε. Αν ήθελε, δεν θα άφηνε στο συρτάρι του κ. Σκρέκα ανυπόγραφη τη σχετική υπουργική απόφαση».

    Ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει «κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων υπερκερδών. Μιλάει η ΝΔ για κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Για ένα θέμα το οποίο είναι διάφανο από τον Φλεβάρη του 2022.

    Αντιθέτως, η κρυφή ατζέντα είναι της ΝΔ και έχει δύο σημεία. Πρώτον, η έκθεση Πισσαρίδη και η αναφορά στο “Ελλάδα 2.0” ότι “βασική φορολογική πολιτική είναι η ενσωμάτωση των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας ανεξάρτητα από την πηγή”. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι το μέρισμα, αντί να πάει με κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση 5-10-15% όπως προβλέπουμε, θα πάει σε συντελεστή έως και 44%!

    Και το δεύτερο σημείο της κρυφής ατζέντας. Παρήγγειλε η ΝΔ, ναι ή όχι, το Νοέμβριο του 2022 από το ΙΟΒΕ μελέτη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι λέει αυτό το επτασφράγιστο μυστικό της μελέτης και δεν μας το απαντούν από προχθές που ρωτώ; Θα πάνε σε αύξηση τεκμηρίων; Θα πάνε σε περιορισμό των εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδα; Τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα».

    Απευθυνόμενος, τέλος, στον Νίκο Ρωμανό από την ΝΔ , ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε:

    «Εμείς μιλήσαμε για φορολόγηση των υπερκερδών όλων των εταιρειών, και των τραπεζών και των εταιρειών σε ολιγοπωλιακούς τομείς της αγοράς, που έχουν αποκερδίσει ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση.

    Τρεις μέρες τώρα μιλάμε για κάτι που αφορά σε ελάχιστους ισχυρούς. Ποιοι από εμάς περιμένουν στο τέλος του έτους να εισπράξουν μερίσματα πάνω από 100.000 ευρώ; Έχετε εσείς ακίνητα στο Ε9 πάνω από 1 εκ.; Που φτάνουν και τα 4,8 εκ.; Που περιμένετε να τα περάσετε στα παιδιά σας με γονική παροχή; Αυτοί δεν είναι η μεσαία τάξη, είναι οι φίλοι της ΝΔ, είναι αυτοί για τους οποίους δουλεύει η ΝΔ».

    Μάντζος: Η κρυφή ατζέντα φόρων της ΝΔ

    Κρυφή ατζέντα έχει η ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ, τονίζει και σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή έχει δύο κεφάλαια, την έκθεση Πισσαρίδη και την μελέτη του ΙΟΒΕ για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

    Η ανακοίνωση του κ. Μάντζου:

    «Μιλά η ΝΔ για κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Για τις προτάσεις μας που οδηγούν σε δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και ανακούφιση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, με τη μείωση άδικων φόρων.

    Αντιθέτως, είναι η ΝΔ εκείνη που έχει κρυφή ατζέντα με δύο μάλιστα κεφάλαια.

    Πρώτον, η έκθεση Πισσαρίδη και η αναφορά στο Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” ότι “βασική φορολογική πολιτική είναι η ενσωμάτωση των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας ανεξάρτητα από την πηγή”. Άρα η ένταξη όλων των εισοδημάτων, ακόμη και των μερισμάτων, σε φορολόγηση που μπορεί να φτάνει και σε συντελεστή 44%!

    Και δεύτερον. Παρήγγειλε η ΝΔ, ναι ή όχι, το Νοέμβριο του 2022 από το ΙΟΒΕ μελέτη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι λέει αυτό το επτασφράγιστο μυστικό της μελέτης και δεν μας το απαντούν από προχθές που ρωτώ; Τι σκοπεύουν να κάνουν; Θα πάνε σε αύξηση τεκμηρίων; Θα πάνε σε περιορισμό των εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδα; Τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

    Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της ΝΔ».

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Μαρινάκης: Ας μας πει το ΠΑΣΟΚ ποιο είναι τελικά το πρόγραμμά του

    Άρση ασυλίας για Γεωργούλη-Σπυράκη αποφάσισε η ολομέλεια του ΕΚ

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ