• Πολιτική

    Δημήτρης Γαλάνης: «Τίθεται ζήτημα σοβαρότητας»

    Δημήτρης Γαλάνης: «Τίθεται ζήτημα σοβαρότητας»

    Δημήτρης Γαλάνης δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, υποψήφιος για δεύτερη θητεία


    Έχει λόγους να χαίρεται ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης. Στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση χθες βράδυ, η πρώτη πλατεία στο Παλαιό Ψυχικό (στο ιστορικό Blue Bell), έμοιασε κατάμεστη με κόσμο. Το κλίμα ήδη πανηγυρικό. Αλλά σε μια προεκλογική αναμέτρηση σε αυτόν τον περίζηλο δήμο, η αγωνία έχει κορυφωθεί. Λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση, βρήκε λίγο χρόνο να συζητήσει με το mononews ξεκαθαρίζοντας τη θέση του.

    Ο Δημήτρης Γαλάνης μοιάζει να αναβάθμισε τη φυσιογνωμία του πανέμορφου προαστίου στο οποίο βρίσκεται δήμαρχος από το 2019. Οι αλλαγές τείνουν να εδραιώσουν τον δήμο Φιλοθέης Ψυχικού ως Προάστιο Πρότυπο (όπως ονομάζεται ο συνδυασμό του).

    Το επίπεδο ζωής σε μια κοινότητα αντανακλάται πρωτίστως στα πρόσωπα των παιδιών της. Και τα παιδιά του εύρωστου αυτού δήμου δεν θα μπορούσαν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια. Φαίνεται στην καθημερινότητά τους. Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές, κυρίως με την Παιδική Χαρά Πικιώνη εκσυγχρονίστηκαν. Τα σχολεία απέκτησαν τις δομές που αξίζουν στα παιδιά. Εμμέσως επωφελήθηκαν γονείς και κηδεμόνες. Οι δημότες έλαβαν τα προνόμια που εκθέτει και ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη λίγες ώρες πριν από την τελευταία του δημόσια εκδήλωση ως υποψήφιος για δεύτερη φορά στον δήμο.

    Ωστόσο, πάντα υπάρχουν επικριτές και σε μια δημοκρατία, έτσι πρέπει. Οι λογικοφανείς απαντήσεις του Δημήτρη Γαλάνη δεν αφήνουν όμως πολύ περιθώριο για δυσπιστία.

    Το πάθος

    Κύριε Γαλάνη, ήσασταν πετυχημένος δικηγόρος. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

    Είμαι παθιασμένος και με τα δύο. Από τη δικηγορία ζω την οικογένειά μου. Μέσω της Αυτοδιοίκησης υπηρετώ τον τόπο που μεγάλωσα και ζω.

    Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να βλέπεις ένα έργο που σχεδίασες να υλοποιείται και οι συμπολίτες σου να χαίρονται με αυτό. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της Αυτοδιοίκησης.

    Ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που με έκανε να εμπλακώ με αυτήν και να απολαμβάνω κάθε μέρα που εργάζομαι για το προάστιό μας.

    Παιδική χαρά οδού Μακεδονίας, στη Φιλοθέη

    Τα όρια

    Κοιτάζοντας τα χρόνια που πέρασαν, ποιο απ´ όλα όσα πράξατε σάς χαρίζει μεγαλύτερη υπερηφάνια; 

    Είναι πολλά για τα οποία είμαι περήφανος. Πρώτα απ’ όλα η προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής μας. Καταφέραμε με ειδική τροπολογία που πέρασε να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα των κηπουπόλεων για τη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, με την εξαίρεση τους από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και το ίδιο επιδιώκουμε και για το Νέο Ψυχικό.

    Η δικαστική μας νίκη για τα Τουρκοβούνια, μια δικαστική μάχη πολλών ετών, έλαβε τέλος και διασφαλίζουμε 250 στρέμματα ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου στους δημότες μας.

    Επί της θητείας μας δεν δόθηκε ούτε μια καινούργια άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος βάζοντας όριο στις επαγγελματικές χρήσεις.

    Τα σχολεία μας που ανακαινίστηκαν και είναι πραγματικά στολίδια για την περιοχή μας. Αναβαθμίσαμε όλους τους ελεύθερους χώρους και όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου μας. Η παιδική χαρά της πλατείας Ελευθερίας, η παιδική χαρά Μακεδονίας και η παιδική χαρά Μεταλληνού, η παιδική χαρά στη Δροσοπούλου είναι ελεύθεροι χώροι πρότυπα για τα ελληνικά δεδομένα και πολλά από τα έργα είναι χρηματοδοτήθηκαν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Και σύντομα ολοκληρώνεται ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη.

    Είμαι πραγματικά περήφανος διότι υποσχέθηκα το 2019 ότι θα δουλέψω για ένα προάστιο Πρότυπο και παρόλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε στην πορεία, θεωρώ ότι τήρησα την υπόσχεσή μου.

    «Καλλιέργια τοξικού κλίματος»

    Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από την δική σας παράταξη αποφάσισαν να θεσπίσουν τώρα ανταγωνιστικούς συνδυασμούς. Πώς σχολιάζετε αυτές τις κινήσεις;

    Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές. Αλλά καλό θα είναι να συνοδεύονται από αντίστοιχη σοβαρότητα. Όταν κάποιος είναι επί τριάμισι χρόνια στενός συνεργάτης, με πολλές αρμοδιότητες, αποχωρεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές και μετά τα βρίσκει όλα λάθος, μηδενίζοντας ακόμα και εκείνα στα οποία ο ίδιος συνέβαλε, τότε τίθεται ζήτημα σοβαρότητας.

    Η καλλιέργεια τοξικού κλίματος δεν ταιριάζει στο δικό μας Δήμο και στην ποιότητα των κατοίκων του.

    Πιστεύω ότι όσοι μπαίνουν σε τέτοιες λογικές, θα βγουν ζημιωμένοι.

    Τρενάκι στο εκπαιδευτικό οικολογικό πάρκο στο Νέο Ψυχικό

    «Δεν με ενδιαφέρει η μικροπολιτική»

    Ποιο θεωρείτε το βασικό σας προσόν έναντι των ανταγωνιστών σας;

    Οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους.

    Και τη συνέπεια και τη σοβαρότητά μας και την ικανότητά μας να κάνουμε έργο.

    Εγώ το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι κάθε πρωί πηγαίνω στο Δημαρχείο με μοναδικές σκέψεις το πως θα βελτιώσω τον Δήμο μας σε όλα τα επίπεδα.

    Αν είναι όπως πρέπει οι παιδικές χαρές, αν οι δημότες μας εξυπηρετούνται το ταχύτερο δυνατό, αν προχωράνε τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πότε θα παραδοθούν, πως θα διασφαλίσουμε κι άλλους πόρους για να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

    Δεν με ενδιαφέρει η μικροπολιτική αλλά το πώς θα κάνω ένα ξεχωριστό προάστιο της Αθήνας ακόμα καλύτερο.

    Ισότητα

    Ποιο είναι το προφίλ του συνδυασμού σας τώρα;

    Είναι εξαιρετικά μεγάλη η τιμή που μου έχουν κάνει οι πενήντα πέντε αυτοί άνθρωποι που κατεβαίνουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί μου.

    Συγκεκριμένα 28 άνδρες και 27 γυναίκες.

    Κάποιοι παλιοί συνεργάτες που ξεκινήσαμε μαζί και κάποιοι που συναντηθήκαμε στην πορεία.

    Ακόμα και άνθρωποι που είχαμε βρεθεί απέναντι παλαιότερα, σήμερα έχουμε ενώσει δυνάμεις καθώς βλέπουμε ότι το προάστιό μας έχει κάνει βήματα μπροστά και παράλληλα έχουμε πολλές προκλήσεις να διαχειριστούμε μαζί.

    Είμαι ευγνώμων προς όλους και βέβαιος ότι θα έχουμε μια εξαιρετικά παραγωγική νέα θητεία.

    Κύριε Γαλάνη, ποιες θα αναδειχθούν ως προτεραιότητές σας στην επόμενη, ενδεχόμενη θητεία σας;

    Βασική προτεραιότητα μας είναι να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα Προάστιο Πρότυπο προστατεύοντας τη φυσιογνωμία του. Αυτή είναι μια καθημερινή μάχη.

    Επίσης είναι να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που έχουμε ήδη δρομολογήσει. Το δίκτυο ομβρίων στη Φιλοθέη, τα αρδευτικά έργα στο Νέο Ψυχικό, το Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού.

    Να ανοίξει τις πόρτες του και να δεχθεί επισκέπτες ο παιδικός κήπος Πικιώνη.

    Αλλά και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την καθαριότητα, το πράσινο, τον φωτισμό και την πεζοδρόμηση, να προχωρήσουμε σε μια ήπια ανάπλαση των Τουρκοβουνίων.

    Να διεκδικήσουμε την παλαιά αγορά του Ψυχικού ώστε να αναπλαστεί και να γίνει ένα στολίδι για τον Δήμο μας.

    Παιδική χαρά πλατεία Ελευθερίας Νέο Ψυχικό

    Γραφειοκρατία

    Ορισμένοι πιστεύουν ότι το προάστιο δεν έχει ιδιαίτερα θέματα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

    Είμαστε προνομιούχα περιοχή, αλλά αυτό έχει και δυσκολίες. Αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του, κάτι που απαιτεί συνεχή εγρήγορση.

    Επίσης, ο πήχης των προσδοκιών είναι πάντα υψηλός. Σε άλλους δήμους αν κάνεις τα στοιχειώδη είσαι ικανοποιημένος. Εδώ οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές.

    Επίσης, η γραφειοκρατία, οι πόροι, οι δυσκολίες του Δημοσίου και το μπέρδεμα αρμοδιοτήτων, είναι κάτι που αφορά και εμάς όπως όλους τους Δήμους.

    Συμφωνώ πάντως ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο από άλλα προάστια και αυτό οφείλεται και σε προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους του Δήμου μας που έχουν συνείδηση ενεργού πολίτη.

    Αυτό το υψηλό επίπεδο θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε. Να συνεχίσουμε να ζούμε σε Προάστιο Πρότυπο. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Κάθε μέρα, καλύτερα.



    ΣΧΟΛΙΑ