• Πολιτική

    Διυπουργική σύσκεψη για τα μέτρα τα Χριστούγεννα – Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί και drones

    • NewsRoom
    διόδια


    Σήμα για αυστηρότερους ελέγχους τις ημέρες των Χριστουγέννων δίνει η κυβέρνηση, θέλοντας να περιορίσει όσο τον δυνατόν την διασπορά του κορονοϊού λόγω συγχρωτισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

    Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, ειδικά για τις βραδινές ώρες που ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, και η αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά.

    Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται σε αναστολή δρομολογίων και κλείσιμο των σταθμό του μετρό -κυρίως του Συντάγματος- από τις 18:00 έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ την ίδια ώρα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη και κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής για την αποφυγή κίνησης πολιτών μετά τις 22:00 το βράδυ.

    Επίσης, σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα drones για την επιτήρηση περιοχών προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις σε οικίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό, τουλάχιστον την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να φτάσει τους 4.000 με 5.000.

    Σαρωτικοί θα είναι εξίσου οι έλεγχοι σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, αλλά και σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προσπάθειες μετακίνησης εκτός νομών.

    Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

    Με ποια μέτρα θα κάνουμε Χριστούγεννα

    Όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες στο γιορτινό τραπέζι επιτρέπεται να συγκεντρωθούν έως 9 άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους να απευθύνουν συστάσεις για περιορισμένες επαφές στην διάρκεια των εορτών και ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα ίδια άτομα.

    Το δεύτερο μέτρο που ισχύει για τις ημέρες των εορτών είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, η οποία θα συνδυαστεί με εκτεταμένους ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για τη μετάβαση στα ρεβεγιόν θα γίνεται με αποστολή μηνύματος στο 13033 του κωδικού 6. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Σχετικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

    Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς ούτε τα παιδιά θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται κάποια μετακίνηση για το λόγο αυτό.

    Χρυσοχοΐδης: Θα υπάρξει πρόνοια να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις

    «Η Ελλάδα έχει λάβει από τα αυστηρότερα μέτρα. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξουν συνωστισμοί. Βάλαμε το lockdown στη Δυτική Αττική και κάποια στιγμή θα το άρουμε. Το χαλαρό lockdown ήταν μια επιλογή. Όλα γίνονται με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και των ειδικών» ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Αναφέρθηκε, επίσης, και στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., που θα είναι πολύ αυστηρό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στέλνοντας το εξής μήνυμα:

    «Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρεβεγιόν ή συγκεντρώσεις στο σπίτι, θα υπάρξει καταστροφή. Και όποιος θέλει την καταστροφή, κάνει πολύ κακό. Θα υπάρξει πρόνοια για να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια».

    Επίσης, για μία ακόμη φορά, μετά το Νίκο Χαρδαλιά και τον Στέλιο Πέτσα, έστειλε το σαφές μήνυμα ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 και όποιος εντοπιστεί θα πληρώνει πρόστιμο. «Απαγορεύεται η κυκλοφορία. Κανείς δεν έχει λόγο να κυκλοφορεί το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open.

    Για τα πιο αυστηρά μέτρα που μπορεί να επιβληθούν την Πρωτοχρονιά -σε περίπτωση που τα ακραία φαινόμενα συνωστισμού δεν αποφευχθούν τα Χριστούγεννα- είπε αλίμονο αν αυτά τα μέτρα δεν εφαρμοστούν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα – Με αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις και χωρίς κάλαντα

    «Γιατί τα εμβόλια ήρθαν τόσο γρήγορα;»- Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξηγεί

    Καθηγητής Γ. Γεροτζιάφας: Αναχρονιστική η συζήτηση περί ασφάλειας των εμβολίων



    ΣΧΟΛΙΑ