• Πολιτική

    Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα – Με αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις και χωρίς κάλαντα

    • NewsRoom


    Με εκτεταμένους κι εντατικούς ελέγχους, περιορισμένο αριθμό ατόμων (μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι και χωρίς κάλαντα θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

    «Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι κατά την περίοδο αυτή «είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας».

    Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι οι πολίτες δεν θα πάνε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούν σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουν, όπως τις άλλες χρονιές, ενώ επισήμανε ότι γύρω από το γιορτινό τραπέζι -αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας- μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες- καθώς όπως είπε «αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Έλεγχοι παντού, απαγορευμένα κάλαντα

    Η μοναδική «εξαίρεση», όπως ανέφερε, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. «Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», επισήμανε.

    Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς πέρα του ότι φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά, δεν προβλέπεται και κάποια μετακίνηση για το λόγο αυτό.

    Σχετικά τώρα με τους χώρους λατρείας, υπενθύμισε ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, καθώς τα μέτρα που ισχύουν δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε με τον τρόπο ενδεχομένως που θα θέλαμε. Είναι όμως απαραίτητα και σημαντικά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία ανθρώπινων ζωών, την προστασία των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

    Περιοδεία Μητσοτάκη στην Βόρεια Ελλάδα

    Περιοχές της Βόρειας Ελλάδας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας το ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο για το περασμένο Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

    Έτσι, σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Γιαννιτσά, όπου θα επισκεφτεί το νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας.

    Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Έδεσσας και το νοσοκομείο Βέροιας.

    Μιλώντας χθες στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2020, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση την σημασία του εμβολιασμού λέγοντας πως πρόκειται για το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών, ενώ σημείωσε πως από την περιπέτεια του κορονοϊού θα βγούμε με συνδυασμό εμβολίου και περιοριστικών μέτρων.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Γιατί τα εμβόλια ήρθαν τόσο γρήγορα;»- Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξηγεί

    Καθηγητής Γ. Γεροτζιάφας: Αναχρονιστική η συζήτηση περί ασφάλειας των εμβολίων



    ΣΧΟΛΙΑ