• Πολιτική

    Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τον μετασχηματισμό

    • Νένα Σώκου

    Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης


    Το κόμμα της επόμενης ημέρας είναι το πρότζεκτ, με το οποίο θα ασχοληθούν εντατικά στην  Κουμουνδούρου, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, όταν αναγνώρισε την νίκη της ΝΔ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη στρατηγική ήττα.

    Παρά την πίκρα για την ήττα, τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο προσώπων που έμειναν εκτός Βουλής, αυτή την φορά δεν προκλήθηκε το σοκ των ευρωεκλογών. Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν το 31,5% με ανακούφιση, ίσως να υπήρξαν και χαμόγελα, καθώς ο στόχος πιάστηκε και με το παραπάνω, το κόμμα προσγειώθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και με 86 έδρες.

    Όπως σημειώνουν αναλυτές, το τελικό ποσοστό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μιας αθόρυβης κίνησης από την βάση, που δεν την έπιασαν ακόμη και τα κομματικά ραντάρ της Κουμουνδούρου, αποδεικνύοντας και την απόσταση που χωρίζει τον κομματικό μηχανισμό από την κοινωνία.

    Εξάλλου, το αναγνώρισε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών επισημαίνοντας την αναντιστοιχία του αριθμού των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με τα οργανωμένα μέλη του. «Δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος» ανέφερε.

    Αυτό που έγινε, πάντως, το βράδυ των εκλογών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίστηκε από τους ψηφοφόρους ως ο άλλος πόλος του νέου διπολισμού, δικαιώνοντας και τις προεκλογικές προβλέψεις Τσίπρας ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την αριστερά, με την προοδευτική παράταξη». Επίσης, το αποτέλεσμα δίνει την εικόνα ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, μετά την απορρύθμιση που προέκυψε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, κατά τα οποία αποδεκατίστηκε το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία συγκράτησε τις δυνάμεις της και αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η μόνιμη πλέον προσθήκη του όρου «προοδευτική παράταξη» δίπλα στην «αριστερά» στην φράση του αποτυπώνει εύγλωττα την στρατηγική, πάνω στην οποία θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα, αυτήν της ακόμη μεγαλύτερης πλαγιοκοπήσης των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, με στόχο την πλήρη επικράτηση στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου» είπε το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

    Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να διαβάσει έμμεσα κανείς από την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κρατήσει ως παρακαταθήκη στην συλλογική μνήμη του κόμματος το αγωνιστικό παρελθόν και μέσω διεργασιών μετασχηματισμού να μετεξελιχθεί στον πολιτικό φορέα που θα εκφράζει την κοινωνική του βάση, εγκαταλείποντας σταδιακά παλιές αγκυλώσεις και δογματισμούς.

    Όμως, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και περνάει μέσα από την μετεξέλιξη του κόμματος, κάτι που δεν θα γίνει αβρόχοις ποσί, δηλαδή χωρίς αντιδράσεις από στελέχη που έχουν μακρά πορεία στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν ήδη για… αποΣΥΡΙΖΟποίηση και ακόμη μεγαλύτερη ΠΑΣΟΚποίηση.



    ΣΧΟΛΙΑ