• Πολιτική

    Διάγγελμα Ιβάνοφ: Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ παραβιάζει το σύνταγμα και το νόμο

    Γκιόργκι Ιβάνοφ, πρόεδρος ΠΓΔΜ


    Ο Ιβάνοφ χαρακτήρισε ταπεινωτική χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων. “Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς”, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν – ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς «παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς».

    «Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας», συνέχισε ο Ιβάνοφ.

    Επιπλέον, ο Ιβάνοφ τόνισε πως με τη συμφωνία – εκτός από το όνομα – αλλάζει το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

    Αναλυτικά η δήλωσή 
    «Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της ΠΓΔΜ διαγράφεται. 
    Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ειλημμένη η απόφαση για πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία – Ερωτηματικό η στιγμή που θα κατατεθεί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθάκης: H συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα έρθει στη Βουλή και θα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Την Παρασκευή στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ