ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας, που αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις, προωθήθηκε στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνυπέγραψε χθες το βράδυ, επιστολή προθέσεων (LoI), για τη δημιουργία του στρατιωτικού διαδρόμου, με τους υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας, Angel Tilvar και της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov.
Με την υπογραφή της επιστολής επισημαίνεται το ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η επιστολή προθέσεων αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.
Η υποστήριξη αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η επιστολή προθέσεων αποσκοπεί επίσης στον συντονισμό των ενεργειών των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τη Στρατιωτική Κινητικότητα και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών μεταξύ των συμμετεχόντων με εναρμόνιση τους σε τέσσερα πεδία:
1. Διασυνοριακή μετακίνηση.
2. Συντονισμός των χρησιμοποιούμενων μέσων μετακίνησης.
3. Διαλειτουργικότητα και πληροφορίες.
4. Ανάπτυξη υποδομών.
Η σημασία της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) υπογραμμίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη (Joint Declaration) των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που υπεγράφη την 9η Οκτωβρίου του 2023 στο Euxinograd, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η δημιουργία του διαδρόμου έρχεται επίσης σε συνέχεια της υπογραφής της επιστολής προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, από τους υπουργούς ‘Αμυνας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τον Οκτώβριο του 2023.
Συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μετά από πρόταση του κ. Δένδια, οι τρεις υπουργοί ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι εφαρμογής και υλοποίησης των προβλεφθέντων στην επιστολή προθέσεων.
Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο κ. Δένδιας παρέστη στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Lloyd J. Austin III, στους υπουργούς ‘Αμυνας των κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Διαβάστε επίσης:
Entersoft: Με 99,62% η Unity μετά τη ΔΠ, ακολουθεί squeeze out και έξοδος από το ταμπλό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στο Συμβούλιο της Ειρήνης για τη Γάζα τον Φεβρουάριο
- Ουκρανία: Eπιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους
- Άδωνις Γεωργιάδης: Μπλόκο σε ακτιβιστές που ήθελαν να μπουν στο Παίδων – «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώρος για πολιτικό σόου»
- Κοντογεώργης για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η Ελλάδα είναι ισχυρή, μπορεί να συζητά με την Τουρκία και να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.