• Πολιτική

    Απέλαση Λίβυου πρέσβη: Ο Νίκος Δένδιας του έδωσε προθεσμία 72 ωρών, για να αποχωρήσει

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάνει ανακοινώσεις για την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή


    Ανακοινώσεις σχετικά με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη δίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η απέλαση δεν συνιστά διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

    «Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

    Σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη, αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

    Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λίβυος πρεσβευτής προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του πρεσβευτή με τον υπουργό Εξωτερικών διήρκεσε μόλις σε 10 λεπτά.

    Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

    Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

    » Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

    » Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».

    Παυλόπουλος: «Το ‘μνημόνιο’ δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα»

    «Το λεγόμενο ‘Μνημόνιο’ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο, αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρευρίσκεται για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

    «Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και τη βούληση και τη δύναμη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

    Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

    Παράλληλα, στην Ελλάδα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα. Οι δυο άνδρες θα συναντηθούν μετά την αποδοχή της πρόσκλησης του προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου.

    Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής πρόσκειται στον στρατηγό Αλ Χαφτάρ, αντίπαλο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ο οποίος αντίκειται στην συμφωνία με την Τουρκία.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο της Λιβύης  Βουλή, που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, απέρριψε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

    Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

    Εξάλλου, χθες εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.



    ΣΧΟΛΙΑ