• Πολιτική

    Δένδιας: Δεν μας φοβίζουν τα «τουρκικά νταηλίκια»

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Για απαράδεκτα, πρωτόγνωρα και πρωτοφανή «τουρκικά νταηλίκια» μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν μας φοβίζουν».

    «Δεν θα υποτιμήσω τα λεγόμενα τις τελευταίες ημέρες από Τούρκους επισήμους. Είναι πέραν του απαραδέκτου η αναφορά σε κατοχή Ελληνικών νησιών» είπε αρχικά ο κ. Δένδιας για να προσθέσει «Χρησιμοποίησα και ενώπιων της Γαλλίδας Υπουργού Εξωτερικών την έκφραση «νταηλίκια» για να υπογραμμίσω ακριβώς τα απαράδεκτα, πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα που διατυπώνει η γείτονα. Δεν αξίζουν κριτική και απάντηση. Είναι προφανές ότι υπάρχει ομόνοια του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Απειλές αγοραίες για το πότε θα έρθει ο καθένας δεν αγγίζουν την Ελληνική κοινωνία».

    Η Ελλάδα δεν θα πέσει θύμα ρητορικών οξύνσεων

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση «δεν θα πέσει στην παγίδα των ρητορικών οξύνσεων με ανάλογες αγοραίες εκφράσεις» εξηγώντας πως «δεν θα μετατρέψουμε ένα θέμα Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας σε ανατολίτικο καυγά. Η Ελλάδα είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας τραβήξει κάτω στο δικό του επίπεδο και στην δική του τακτική, από όπου και αν προέρχεται, είτε είναι γείτονας είτε από άλλη χώρα».

    Παράλληλα ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ΗΠΑ, ΕΕ καθώς και η Τσέχικη προεδρεία πήραν καθαρή θέση καταδικάζοντας την Τουρκική προκλητικότητα γεγονός που προκάλεσε την «οργίλη αντίδραση της Τουρκικής ηγεσίας».

    «Μπορούμε και μόνοι μας να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε φίλους, σύμμαχους και στήριξη. Και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ όπως και Γαλλίδα ΥΠΕΞ ήταν και εδώ και στην Άγκυρα και είπαν όσα έπρεπε να πουν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι τις επόμενες ημέρες. Η Τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται αλλά δεν μας φοβίζει» είπε.

    Η παρέμβαση του κ. Δένδια έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναφορικά με τις συγκεκριμένες συμφωνίες ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμυντικού εξοπλισμού που ειχε επιβάλλει η Σουηδία στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη «περιορισμένης σημασίας». Τέλος, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι στις 6 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου η Οδησσός να χαρακτηριστεί πόλη μνημείο της Ουνέσκο.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοδωρικάκος: Η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της



    ΣΧΟΛΙΑ