• Πολιτική

    Δένδιας από Λευκωσία: «Η Κύπρος δεν είναι μόνη» – Τι συζήτησαν με τον Χριστοδουλίδη

    • NewsRoom

    Νίκος Δένδιας-Νίκος Χριστοδουλίδης


    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα από την Λευκωσία, ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη,  μετά από την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογραμμίζοντας ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

    Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογράμμισε οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν το διεθνές δίκαιο ενώ τόνισε ότι δεν είναι επιλογή η στρατικοποίηση του θέματος από ένα κράτος δικαίου.

    Αναφορές έγιναν και σ’ ότι αφορά το Κυπριακό από πλευράς Νίκου Δένδια, λέγοντας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Την ίδια ώρα δήλωσε ότι η τουρκική παραβατικότητα δυσχεραίνει την διαδικασία επίλυσης  όμως όχι την θέληση της Ελλάδας για άρση της κατοχής στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και πώς μέσα από κοινές δράσεις σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο θα αντιμετωπιστούν.

    Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον Έλληνα ομόλογο του για συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Στο πλευρό της Κύπρου λέει κι ο Τουσκ

    Μήνυμα υποστήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε εξάλλου κι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τουσκ, με ανάρτησή του στο twitter, την Δευτέρα (7/10) εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Ε.Ε προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις, λέγοντας ότι με αυτές τις ενέργειες η Τουρκία υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ε.Ε. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.



    ΣΧΟΛΙΑ