• Πολιτική

    Δέκα συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών

    • NewsRoom
    αεροπλάνο-αεροδρόμιο


    Η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει απαντήσεις στα δέκα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

    Ευρωπαϊκός αερομεταφορέας έχασε πρόσφατα τις αποσκευές μου. Διαμαρτυρήθηκα στον αερομεταφορέα, αλλά δεν ικανοποιήθηκα απόλυτα από τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση. Μπορώ να διατυπώσω σε κάποιον άλλον τα παράπονά μου;

    ΝΑΙ

    Για διεθνή πτήση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας σας.

    Για εσωτερική πτήση, επικοινωνήστε με οργάνωση καταναλωτών της χώρας σας.

    Κατά την αγορά εισιτηρίου πρόσφατα, έπαθα σοκ όταν είδα το τελικό ποσό που έπρεπε να πληρώσω, μετά την προσθήκη των φόρων και των άλλων επιβαρύνσεων.  Δεν είναι οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεωμένες να εμφανίζουν εξαρχής τη συνολική τιμή του εισιτηρίου, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και επιβαρύνσεων;

    ΝΑΙ

    Και το κόστος κάθε στοιχείου του εισιτηρίου (ναύλος, φόροι, επιβαρύνσεις, πρόσθετες επιβαρύνσεις και τέλη) πρέπει να είναι σαφές.

    Εάν ταξιδεύω από χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. από τις ΗΠΑ στο Παρίσι, έχω κανένα δικαίωμα σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης μου;

    ΝΑΙ

    Υπό την προϋπόθεση ότι ο αερομεταφορέας σας έχει αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκή χώρα.

    Είχα εισιτήριο για πτήση από το Λονδίνο στη Βαρκελώνη.  Λόγω μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης, έφθασα στο αεροδρόμιο καθυστερημένα, αλλά ακριβώς προτού κλείσει η πύλη επιβίβασης για την πτήση.  Δεν με άφησαν να επιβιβαστώ στο αεροσκάφος.  Έχω κανένα δικαίωμα;

    ΟΧΙ

    Γιατί δεν συμμορφωθήκατε με την απαίτηση να βρίσκεστε στο σημείο ελέγχου των εισιτηρίων εντός του καθορισμένου χρόνου.

    Υπάρχει χρονικό όριο εντός του οποίου μπορώ να ασκήσω αγωγή αποζημίωσης για ματαιωθείσα πτήση;

    Αυτό εξαρτάται από τη νομοθεσία κάθε ευρωπαϊκής χώρας και, ως εκ τούτου, διαφέρει μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    Έχω κανένα δικαίωμα αν δεν μου επιτραπεί να επιβιβαστώ στην πτήση ανταπόκρισης γιατί έφθασα καθυστερημένα στην πύλη λόγω της καθυστέρησης της πρώτης πτήσης;

    Εάν για την καθυστέρηση της πρώτης πτήσης ήταν υπεύθυνη η αεροπορική εταιρεία, τότε δικαιούστε αποζημίωση για άρνηση επιβίβασης στην πτήση ανταπόκρισης.

    Η πτήση μου από το Λονδίνο ήταν προγραμματισμένη για αναχώρηση σήμερα το πρωί, αλλά μόλις έλαβα μήνυμα από τον αερομεταφορέα ότι η πτήση ακυρώθηκε.  Έχω κανένα δικαίωμα;

    ΝΑΙ

    Βάσει των κανόνων της ΕΕ,  έχετε δικαίωμα να σας επιστραφεί το πλήρες αντίτιμο του εισιτηρίου σας για το τμήμα της διαδρομής που δεν πραγματοποιήθηκε ή να μεταφερθείτε με άλλη πτήση το συντομότερο δυνατό.

    Αν βρίσκεστε ήδη στο αεροδρόμιο και επιλέξετε να πετάξετε με άλλη πτήση, δικαιούστε επίσης γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα με τον χρόνο αναμονής, καθώς και δύο δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή email.

    Δικαιούστε επίσης διανυκτέρευση αν πρόκειται να ταξιδέψετε με άλλη πτήση την επομένη της προγραμματισμένης πτήσης σας και, ανάλογα με τις περιστάσεις, χρηματική αποζημίωση.

    Η πτήση μου καθυστέρησε τέσσερις ώρες.  Δικαιούμαι χρηματική αποζημίωση;

    Εφόσον η πτήση σας έχει καθυστερήσει για περισσότερες από τρεις ώρες, μπορεί να δικαιούστε χρηματική αποζημίωση αν ο αερομεταφορέας δεν μπορεί να αποδείξει ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε εξαιτίας έκτακτων περιστάσεων που δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα.

    Όταν έφθασα στον έλεγχο εισιτηρίων, πληροφορήθηκα ότι η πτήση μου Βρυξέλλες – Λονδίνο είχε ακυρωθεί.  Επέλεξα να μην ταξιδέψω και μου είπαν ότι θα μου επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου και ότι θα λάβω χρηματική αποζημίωση.  Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες και δεν έχω λάβει ακόμη τίποτα.  Υπάρχει χρονικό όριο για την καταβολή των επιστροφών και των αποζημιώσεων;

    ΝΑΙ

    Θα έπρεπε να σας είχε επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου σας εντός επτά ημερών από την ακύρωση.

    Η πληρωμή αποζημίωσης εξαρτάται από τον λόγο ακύρωσης της πτήσης, αλλά οι κανόνες της ΕΕ δεν προβλέπουν προθεσμία για την πληρωμή αυτή.

    Δικαιούμαι αποζημίωση μόνο για τις πτήσεις που ακυρώθηκαν ή και για τις καθυστερημένες πτήσεις;

    Ισχύουν αμφότερα.

    Σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσεων, δεν θα λάβετε αποζημίωση αν η ακύρωση/καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις, π.χ. σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Σε περίπτωση που η ακύρωση/καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις, μπορεί να μην έχετε δικαίωμα αποζημίωσης, αλλά ο αερομεταφορέας είναι ακόμη υποχρεωμένος να σας παράσχει βοήθεια (επιστροφή χρημάτων ή μεταφορά με άλλη πτήση) και φροντίδα (γεύματα και/ή κατάλυμα) για όσο διάστημα περιμένετε για εναλλακτική μεταφορά.

    Πηγή: www.lawspot.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η έννοια της συγκατάθεσης στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστική απόφαση: Υποχρέωση Διοίκησης να απαντά στα αιτήματα παροχής πληροφοριών και χορήγησης εγγράφων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Επιτρέπεται να μεταφέρετε μαζί σας ζώα και φυτά στα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης;



    ΣΧΟΛΙΑ