• Πολιτική

    Debate Μπακογιάννη-Ηλιόπουλου: Τι είπαν για Καθαριότητα, Ασφάλεια, Airbnb και Διπλή Ανάπλαση


    Τις θέσεις και τις απόψεις τους για την Αθήνα διατύπωσαν οι δύο διεκδικητές για τον Δήμο Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος, οι οποίοι βρέθηκαν στο debate που φιλοξένησε η ΕΤ-1.

    Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα», ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι είναι διατεθειμένος για συνεργασία «με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που πονάνε την πόλη», επισημαίνοντας ότι η παράταξη του είναι η πλέον πολυσυλλεκτική και υπερκομματική. Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «δεν βλέπει να προκύπτει στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας» με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις-αντιλήψεις που υπάρχουν με την παράταξη Μπακογιάννη.

    Σχετικά με την καθαριότητα, και οι δυο υπογράμμισαν ότι πρέπει ν΄αλλάξει το σημερινό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, αναδεικνύοντας όμως και τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους. Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε πως διαφωνεί με οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας, η οποία όπως είπε, σήμερα έχει μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές. Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης τάχθηκε υπέρ της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου με όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό, αλλά και της αξιοποίησης της δυνατότητας συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αν απαιτηθεί. ήταν η θέση του κ. Μπακογιάννη.

    Σχετικά με τα δημοτικά τέλη, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι σήμερα «ο δήμος Αθηναίων είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση. Θέλουμε ένα δήμο να προσφέρει και να στηρίζει τους πολίτες και όχι έναν δήμο πλούσιο λογιστικά». Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «ο δήμος έχει πολύ μεγάλα περιθώρια εξορθολογισμού» και στήριξης κοινωνικών ομάδων.

    Για την ασφάλεια, ο ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην πρόληψη με μέτρα όπως τη φροντίδα για τον καλύτερο φωτισμό της πόλης. «Να δημιουργήσουμε ένα αστικό τοπίο φιλικό στην οικογένεια, τον νέο και εχθρικό στον παραβάτη». Για την καταστολή, είπε ότι θέλει τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου με όλους τους συναρμόδιους φορείς, συνεργασία της δημοτικής αστυνομίας με την Ελληνική Αστυνομία, σύμπραξη με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Αντίθετα, ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε διαφώνησε σε τυχόν εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛΑΣ. Πρότεινε να δοθούν κίνητρα για την κατοικία, για τις επιχειρήσεις καθώς και για να «ζωντανέψουν» τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

    Για το φαινόμενο του Airbnb, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η Αθήνα είναι στα όρια της με τις υποδομές και τον τουρισμό» και ζήτησε να τεθούν όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση και κάλεσε τον κ. Μπακογιάννη να συμφωνήσει στον αποκλεισμό των νομικών προσώπων από τη χρήση Airbnb. Ο κ. Μπακογιάννης για το ίδιο θέμα είπε ότι έχει προτείνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει «οριζόντια λύση» διότι η κάθε περιοχή έχει διαφορετικές ανάγκες και προοπτικές. «Πλεονέκτημα του δήμου σε σχέση με το κράτος είναι ότι μπορεί να κάνει έναν σχεδιασμό που θα ρυθμίζει το Airbnb που θα ανταποκρίνεται στα ζητούμενα των Αθηναίων».

    Για το πρότζεκτ του Βοτανικού και της Διπλής Ανάπλασης, και οι δύο συμφώνησαν με την πραγματοποίηση του πρότζεκτ. Ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος είχε ήδη εκφραστεί ανοιχτά υπέρ αυτής της λύσης για τον Παναθηναϊκό, αποφάσισε στην ελεύθερη ερώτησή τυο να ρωτήσει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ αν η «Ανοιχτή Πόλη» συνεχίζει να βρίσκεται απέναντι στο πρότζεκτ. «Σήμερα, η «Ανοιχτή Πόλη» υποστηρίζει αυτή την πρόταση; Πάμε όλοι μαζί έτσι ώστε και να αποκτήσει γήπεδο η ομάδα της πόλης και να απελευθερώσουμε έναν τεράστιο χώρο στην καρδιά της Αθήνας;», ρώτησε. Ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε πως  «η «Ανοιχτή Πόλη» δεν είχε αντίθεση στο ζήτημα του γηπέδου, είχε αντίθεση στο ζήτημα του εμπορικού… Άρα, να δούμε τις τελευταίες εξελίξεις και τα συγκεκριμένα σχέδια και νομίζω ότι με πολύ μεγάλη χαρά και σεβασμό, στον βαθμό που μιλάμε για τέτοιες δραστηριότητες και όχι για μια συνολικότερη τσιμεντοποίηση για μιας από τις λίγες ελεύθερες περιοχές της Αθήνας, νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση και το πρώην γήπεδο του Παναθηναϊκού να αποδοθεί στην πόλη για να φτιάξουμε έναν χώρο πολιτισμού, άθλησης και πρασίνου που πραγματικά χρειάζεται σε εκείνη την περιοχή».

    Στο τέλος του debate, και σε χαλαρή διάθεση, o κ. Μπακογιάννης, απαντώντας σε σχετική ελεύθερη ερώτηση του κ. Ηλιόπουλου,  προσκάλεσε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ  να πάνε μαζί στην συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. «Μίλτο Πασχαλίδη, 7 Ιουνίου, είναι και τα γενέθλια του 12χρονου γιου μου. Aν θες πάμε παρέα»



    ΣΧΟΛΙΑ