• Πολιτική

    Δάνεια κομμάτων: Πού καταλήγει η εισαγγελική έρευνα

    δανειολήπτες


    Ως μοναδική στα διεθνή χρονικά φέρεται να καταγράφεται στις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών, η πρακτική δανειοδότησης σε πολιτικά κόμματα. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να εισέπραξαν πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία, δίνοντας ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα ελάμβαναν βάσει των ποσοστών τους σε… μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις! Η αυλαία στην εισαγγελική έρευνα αναμένεται να “πέσει” τις επόμενες κιόλας ημέρες, με την απόδοση ευθυνών όπου αυτές έχουν προκύψει.

    Οι αρμόδιοι εισαγγελείς φέρονται να συντάσσουν τις τελευταίες αράδες στο πολυσέλιδο πόρισμά τους, στην έρευνα για τα “θαλασσοδάνεια” των κομμάτων που άρχισε πριν από 6 χρόνια και κατέληξε σε ποινικές ευθύνες πριν από 4 χρόνια, οι οποίες ωστόσο κατέληξαν στο… αρχείο μετά την ψήφιση νόμου που ερμηνεύτηκε ότι απαλλάσσει κάθε εμπλεκόμενο. Ωστόσο, μετά την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και την άποψη που διατύπωσε ότι οι όποιες ποινικές ευθύνες προκύψουν πρέπει να αποδοθούν, η δικογραφία βγήκε από το αρχείο και η προκαταρκτική εξέταση άρχισε πάλι από την αρχή.

    Δεκαπέντε δανειακές συμβάσεις από το 2000 ως το 2011 – οι οκτώ της ΝΔ και οι επτά του ΠΑΣΟΚ – από τις τράπεζες Εθνική, (πρώην) Αγροτική, Πειραιώς, Alpha, Marfin και Εγνατία ελέγχθησαν για τη νομιμότητα τους. Οι τρεις εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση (Γιώργος Καλούδης, Γιάννης Δραγάτσης και Χρήστος Ντζούρας) στηρίζουν το πόρισμά τους στις δύο πολυσέλιδες πραγματογνωμοσύνες των ειδικών.

    “Ποιοι έχουν ευθύνες”

    Σε ένα “τετράπτυχο” ευθυνών κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματογνώμονες για τη χορήγηση δανείων που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Σε ποιους φέρονται να αποδίδονται; Στους τότε γενικούς διευθυντές των δύο κομμάτων, στις τότε διοικήσεις των τραπεζών , στην Τράπεζα της Ελλάδος που έκανε ελλιπή έλεγχο και στο υπουργείο Εσωτερικών για πλημμέλειες.

    Κομβικό σημείο στην έρευνα, οι εγγυήσεις που δίνονταν για τα δάνεια. Οι πραγματογνωμοσύνες στις εκθέσεις τους φέρονται να καταγράφουν ως μοναδική στα χρονικά την πρακτική των ελληνικών τραπεζών να αποδέχονται ως εγγύηση για τις δανειοδοτήσεις, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε μέχρι το 2020. Στις “χρυσές” εποχές του δικομματισμού, ωστόσο, ουδείς δεν σκέφτηκε ότι τα εκλογικά ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούσαν να “πέσουν” δραματικά, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Ουσιαστικά, ως εγγύηση δινόταν κάτι που δεν υπήρχε αλλά ίσως να υπήρχε στο απώτερο μέλλον!

    Το εντυπωσιακό στοιχείο που καταγράφεται στις δύο πραγματογνωμοσύνες φέρεται να είναι η εκχώρηση της ίδιας κρατικής επιχορήγησης σε δύο ή και τρεις τράπεζες. Δηλαδή, δινόταν ως εγγύηση η ίδια (μελλοντική πάντα) επιχορήγηση για να επιτευχθεί η έγκριση δύο ή τριών διαφορετικών δανείων. Και παράλληλα, οι υπεύθυνοι των δύο κομμάτων φέρονται να υπέγραφαν στην κάθε τράπεζα ότι μόνο σε εκείνη και πουθενά αλλού δεν έχουν παραχωρήσει τη συγκεκριμένη επιχορήγηση. Ουδείς υπεύθυνος τράπεζας δεν ήλεγξε εάν αυτό ίσχυε.

    Παράλληλα, φέρονται να εντοπίζονται παραλείψεις και στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο δεν ενημέρωνε τις τράπεζες για τα δάνεια των κομμάτων.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, οι δανειοδοτήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εξυπηρετούνται και για αυτές, υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις.

    Ο “φωτογραφικός” νόμος

    Το 2013 κι ενώ η εισαγγελική έρευνα είχε τότε καταλήξει σε ποινικές ευθύνες, ψηφίστηκε ρύθμιση βάσει της οποίας «δεν συνιστά η σύναψη δανείων κάθε μορφής με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη των Διοικητικών Σύμβουλίων και τα στελέχη των τραπεζών».

    Η έρευνα τότε μπήκε στο αρχείο, ωστόσο, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ακολούθησε, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διατύπωσε την άποψη ότι μπορούν να αποδοθούν (εάν προκύψουν) ποινικές ευθύνες για τη δανειοδότηση των κομμάτων.

    Το Φεβρουάριο του 2017, το πόρισμα της Επιτροπής απεστάλη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία παρήγγειλε στον Οικονομικό Εισαγγελέα την ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο αρχείο η «υπόθεση CDS»: Κανένα στοιχείο για τον Αντρίκο Παπανδρέου



    ΣΧΟΛΙΑ