• Πολιτική

    Δ. Βερβεσός: Θλιβερές οι «παραινέσεις» της κυβέρνηση στο ΣτΕ για το θέμα του ΕΦΚΑ

    • NewsRoom
    Δημήτρης Βερβεσός, Δικηγόρος

    Δημήτρης Βερβεσός,, πρόεδρος ΔΣΑ


    Θλιβερές χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, τις «παραινέσεις» προς το ΣτΕ που ακούστηκαν από κυβερνητικά χείλη αναφορικά με την εκδικαζόμενη υπόθεση για την συνταγματικότητα του ΕΦΚΑ.

    «Τέτοιου είδους τοποθετήσεις, επιδιώκουν να ποδηγετήσουν την δικαστική κρίση, κατά παράβαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών», αναφέρει ο κ. Βερβεσός. «Κριτική των δικαστικών αποφάσεων ασφαλώς είναι επιτρεπτή, σε κάθε περίπτωση όμως η δικαστική κρίση πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την εκτελεστική εξουσία», συμπληρώνει.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ΕΤΑΑ και ειδικά του Ταμείου Νομικών, η κυβέρνηση ουδέποτε εκπόνησε πλήρη αναλογιστική μελέτη για την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, όπως όφειλε, σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ και επισημαίνει: «Αντίθετα, οι δικηγορικοί σύλλογοι εκπόνησαν μελέτες σχετικά με τη βιωσιμότητα του Ταμείου Νομικών, αφ’ ετέρου πρότειναν εναλλακτικές λύσεις για την απαλλαγή των δικηγόρων από τα δημευτικά υπέρ ΕΦΚΑ ποσοστά (37,95%)».

    Ακόμη, ο κ. Βεβεσός διαψεύδει ως αναληθές, ότι «το Ταμείο Νομικών έπαιρνε τάχα χρήματα από άλλους φορείς για να πληρώνει συντάξεις» και προσθέτει ότι το αληθές είναι ότι «ο ΤΑΝ του ΕΤΑΑ , προκειμένου να μην ρευστοποιήσει (επί ζημία της περιουσίας του) μερίδια εκ του αποθεματικού στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ, έλαβε χρήματα από νόμιμο εσωτερικό δανεισμό από τομείς του ΕΤΑΑ (και όχι άλλους φορείς), καθώς και την προβλεπόμενη εκ του νόμου επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που κατά το άρθρο 149 του Ν. 3655/2008 έχει ακριβώς αυτόν το σκοπό, η δε χρηματοδότησή του επί μακρόν γινόταν και από το Ταμείο Νομικών».

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίμαχες εγκυκλίους προστίθενται νέα ασφαλιστικά βάρη σε σχέση με όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί, δηλαδή το 37,95% επί του εισοδήματος και την διεύρυνση της βάσης υπολογισμού των εισφορών. με την προσθήκη σε αυτήν, των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους».

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσφυγή δικηγόρων στο ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τα μέλη και τους διαχειριστές εταιρειών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατρούγκαλος για ΕΦΚΑ: Oι εισφορές πρέπει να παραμείνουν ίδιες για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ