• Άρθρα

    The wise man: Τι είπε ο Χουλιαράκης στο LSE και βαρέθηκαν όλοι; Στο χρέος τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Γιώργος Χουλιαράκης
    Γιώργος Χουλιαράκης

    Τι είπε ο Xουλιαράκης στο LSE: Την Πέμπτη αποκαλύψαμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πήγαινε σε διάλεξη στο London Schoοl of Economics στο Λονδίνο και όχι στο Euroworkingroup, όπως είχε γραφτεί. Η απουσία του έγινε θέμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ) και η κυβέρνηση απάντησε – όπως πάντα εκ των υστέρων – με μια ανακοίνωση στην οποία ο συντάκτης της υποδεικνύει τι ακριβώς γίνεται σε σοβαρές χώρες!

    Η ανακοίνωση του υπουργείου:

    “Σε συνεννόηση και συμφωνία με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ, στη σημερινή συνεδρίαση τη χώρα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής του ΑΝΥΠΟΙΚ, κ. Γιώργου Χουλιαράκη και θεσμικά αρμόδιος για το ρόλο αυτό κ. Παναγιώτης Νικολαΐδης.

    Έχει συμβεί στο παρελθόν και όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο θα συμβεί ξανά στο μέλλον, όπως ισχύει σε κάθε σοβαρή χώρα.”

    Αν νομίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι η χώρα είναι σοβαρή, τότε δεν έχουμε ούτε παρόν ούτε μέλλον.

    Ας δούμε τώρα τι είπε ο Χουλιαράκης στην ομιλία, σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα. Ο Χουλιαράκης ήταν βαρετός, η εκδήλωση δεν είχε πολύ κόσμο σε σχέση με άλλες εποχές, που η αίθουσα ήταν φίσκα, όταν μιλούσαν για την Ελλάδα (αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά δείχνει πως το ελληνικό πρόβλημα δεν συγκινεί πλέον την κοινή γνώμη).

    O Χουλιαράκης προσπάθησε να δικαιολογήσει το 3ο μνημόνιο, λέγοντας πως θα υπήρχε 3ο μνημόνιο ακόμα και αν δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Είπε επίσης ότι βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα με τους δανειστές είναι η επικοινωνία, δηλαδή ότι δεν την ακούν οι ξένοι (κάποιος βέβαια θα μπορούσε να πει ότι δεν πιάνει η προπαγάνδα που πουλάμε στους ξένους. Άλλωστε πως να μας ακούσουν οι ξένοι, αφού όταν δεσμευόμαστε να κάνουμε κάτι ως κυβέρνηση συνήθως ή δεν το κάνουμε ή το κάνουμε τσαπατσούλικα).

    Οι μισοί προσκεκλημένοι ήταν επίσημοι από την πρεσβεία, ορισμένοι ήταν τραπεζίτες και ξένοι.

    Για την αξιολόγηση, είπε πως θέλει να κλείσει αλλά θέλει global solution, δηλαδή συμφωνία που να ορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πλεονάσματα μετά το 2018. Πλεονέκτης δηλαδή. Μακάρι.

    Τέλος, είπε πως αν η αξιολόγηση τραβήξει μέχρι Μάιο-Ιούνιο αυτό δεν θα είναι καλό και πως θα αυξηθεί η αβεβαιότητα. Κάτι, τέτοιο βέβαια, είπε πως ούτε το θέλει ούτε η χώρα το αντέχει.

    Ο Παπαδημητρίου: Ένας άλλος υπουργός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου  (υπουργός Οικονομίας) έδωσε συνέντευξη στην WSJ και είπε συγκεκριμένα ότι η αξιολόγηση θα συμφωνηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Έδωσε δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Τα ομόλογα: Πάντως σήμερα το πρωί οι FT αναπαράγουν το θέμα με το sell-off στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του διετούς να έχει φθάσει το 10%. Το 10ετές παραμένει ψηλά, στο 7,8%.

    the wise man
    the wise man

    Στον προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ κόκκινα  δάνεια του Μεγάρου Μουσικής. Με δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τον Ιανουάριο και οι οποίες δημοσιεύονται στη Διαύγεια, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την αποπληρωμή και εντάσσει στο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης δύο συμβάσεις δανείων ύψους 112 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τα οποίες δεν έχει πληρώσει ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Το πρώτο δάνειο με ανεξόφλητο κεφάλαιο 112.292.421,23 εκατ. ευρώ είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον Δεκέμβριο του 2003 (αρχικό κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ), ενώ το δεύτερο με ανεξόφλητο κεφάλαιο 80 εκατ. ευρώ είχε δοθεί το 2007 από την Εθνική Τράπεζα.

    Αμφότερα τα δάνεια ήταν εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών υποχρεωτικά κλήθηκε να τα αναλάβει αναδρομικά από 1.1.2017, από τη στιγμή που κατέπεσαν οι εγγυήσεις και η κυβέρνηση βρέθηκε στη θέση να κρατικοποιήσει το Μέγαρο Μουσικής υιοθετώντας τις πρακτικές που κατήγγειλε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην περίπτωση του δανείου της Εθνικής Τράπεζα που λήγει στις 23/8/2032  οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν 2,5 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο για τα επόμενα 16 χρόνια καθώς η αποπληρωμή περιλαμβάνει 32 ισόποσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις με επιτόκιο 4,8745%. Η παρακολούθηση και η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Σε συνεννόηση οι συνδικαλιστές των  Wind, Nokia, Cyta Hellas: Κοινό μέτωπο επιχειρούν να στήσουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι σε Wind, Nokia, Cyta Hellas. Για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επιχειρούν να ανοίξουν ένα κοινό μέτωπο. Πρόσφατα μάλιστα επιχείρησαν διαδοχικές κινητοποιήσεις με διαφορά μία μόλις ημέρας από την καθεμία ξεχωριστά. Στη Cyta πάντως οι κινητοποιήσεις έπιασαν τόπο και το ΔΣ της εταιρείας δέχτηκε να τους συναντήσει.

    illustrate the wise manΠαραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ : Την παραίτηση του φέρεται να υπέβαλλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ και ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού Χρηστίδης. Η στήλη σας είχε αποκαλύψει την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Διοίκησης Χρηστίδη και των εργαζομένων των ΕΑΣ Ελευσίνας μετά και την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με  την εταιρεία Soukos Robots AEBEE, όπως επίσης και με αφορμή των πώληση του οικοπέδου των ΕΑΣ. Υπήρξαν μάλιστα και μηνυτήριες αναφορές ενώ το κλίμα ήταν πολεμικό. Η αλήθεια είναι ότι ο ναύαρχος είχε μια άλλη παιδεία στον τρόπο που αντιλαμβανόταν τη διοίκηση.

    Έναν τρόπο πιο στρατιωτικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγάλει άκρη με τους συνδικαλιστές των ΕΑΣ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι τελευταία δεν ένιωθε να στηρίζεται όπως περίμενε και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ