Menu
-1.92%
Τζίρος: 360.30 εκατ.

Πολιτικός «σεισμός» στην Παραγουάη: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Σαντιάγο Πένια υπό το βάρος του σκανδάλου της τράπεζας Ueno

Δημήτρης Τζάνας – Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

To 2004 η Ελληνική Εθνική ομάδα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, όπως όλοι θυμόμαστε.

Με την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ,  καταστρώθηκε μια πετυχημένη στρατηγική που βασιζόταν στην καλή άμυνα ώστε να μη δεχθεί γκολ. Όταν δε δόθηκε η ευκαιρία, ιδιαίτερα στα τελευταία λεπτά, γίνονταν αντεπιθέσεις με στόχο το γκολ. Έχοντας και την τύχη με το μέρος μας, στα κρίσιμα παιχνίδια σκοράραμε και κερδίσαμε τους αγώνες, με τους ξεχωριστούς παίκτες της εποχής  να πετυχαίνουν ένα ανεπανάληπτο θρίαμβο !

Κάπως έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να πετύχει θετικές επιδόσεις κατά τον 1ο μήνα του έτους (+4,88% ο Γ.Δ.), όταν μετοχές-ομόλογα και κρυπτονομίσματα κατέγραψαν παντού αρνητικές επιδόσεις. Με το μέσο ύψος συναλλαγών να φτάνει τα 80,4 εκ. ευρώ (+23,7% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο), το ελληνικό χρηματιστήριο αναρριχήθηκε  στις 957,60 μονάδες (υψηλή επίδοση 7ετία). Ταυτόχρονα, στις συνεδριάσεις που συγχρονιζόταν με την πτώση των διεθνών, πέτυχε να αμυνθεί με το Γ.Δ. να υποχωρεί μόνο  μέχρι τις 913,4 μονάδες. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (+17,92%) και την επιλεκτική συμμετοχή  και άλλων τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εκπληρώθηκε έτσι το January effect, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που όλοι διατυπώναμε για θετικό ξεκίνημα καθώς οι μαύροι κύκνοι σωρεύονταν.

Η εξήγηση σχετίζεται με την ολοένα και περισσότερο εδραιούμενη πεποίθηση ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει τις υψηλές επιδόσεις του και κατά το 2022. Το αναλυτικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, τεκμηριώνει τους λόγους  για τους οποίους μετά το +9%-9,5% για το 2021 θα σημειωθεί επίδοση +4,5%-5% για το 2022: η συνέχιση της εξωστρέφειας, οι υψηλές επενδύσεις, η αυξημένη κατανάλωση, ο υψηλότερος τουρισμός μεταξύ άλλων. Θα χρειαστεί ωστόσο να υποχωρήσει η πανδημία, να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και πάνω από όλα να αναβαθμιστεί το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας για να γίνει η χώρα πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις, υλοποιώντας τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.

Αν και η κακοκαιρία έδειξε ότι οι παθογένειες της χώρας συνεχίζουν να παραμένουν, οι ξένοι συνεχίζουν να βλέπουν με αισιοδοξία τις ελπιδοφόρες προοπτικές της. Με τον επικεφαλής της J.P.Morgan τον Jamie Dimon,να διατυπώνει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να αναφέρεται και σε «άλλα σχέδια που έχουμε για την Ελλάδα» κατά την επίσκεψή του, μετά την ολοκλήρωση του  deal με τη  ViVa Wallet. Ίσως γιατί οι ξένοι γνωρίζουν ότι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο καταστροφών, η ελληνική οικονομία πορεύεται ανοδικά, όπως αυτό έγινε μετά τη 10ετία του ‘40 αλλά και μετά την ήττα του 1897, σύμφωνα με την περιγραφή  του  καθηγητή Στάθη Καλύβα στο βιβλίο του «Θρίαμβοι και Καταστροφές».

Με τα δεδομένα αυτά, ο Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστήριου σύντομα μπορεί να ξεπεράσει τις 950 μονάδες, με τις εισροές των κεφαλαίων να πυκνώνουν καθώς η τιμολόγηση τόσο των τραπεζών όσο και πολλών δεικτοβαρών τίτλων παραμένει με discount σε σχέση με άλλους ομοειδείς τίτλους στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες προοπτικές για τα μεγέθη τους.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον παραμένουν σοβαροί: ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ (στο 5,8% το Δεκέμβριο) αναμένεται να αναγκάσει τη Federal να αποφασίσει επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα επιτόκιά της το 2022. Ταυτόχρονα, στην Ουκρανία η κρίση κορυφώνεται και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά για την έκβασή της. Συνθήκες που θα συντηρήσουν υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον και αυξημένη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, που ασφαλώς θα επηρεάζουν και την πορεία και του ελληνικού χρηματιστηρίου…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόμος στις μετοχές: Τι προκαλεί το +-5% στα blue chips από τη μία μέρα στην άλλη και γιατί
Ο Άρειος Πάγος… πάγωσε την αγορά!
Χρηματιστήριο: Μπροστά σε διετία ανόδου οι ελληνικές μετοχές – Τι «λέει» η στατιστική για τα έτη που λήγουν σε 6 και 7 [πίνακας]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η βουτιά στη Wall Street:Πτώση 4,8% για τον Nasdaq, πέρασε σε έδαφος διόρθωσης
Ευρωαγορές: Η βουτιά στη Wall Street χάλασε το πανηγυρικό κλίμα – Βουτιά 17,88% για την Coca Cola HBC στο Λονδίνο
Alpha Trust Ανδρομέδα: Ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου η διαπραγμάτευση 12.881 νέων μετοχών
Βουτιά για Tesla και SpaceX μετά τη νίκη των Δημοκρατικών – Πάνω από 430 δισ. δολάρια οι απώλειες σε χρηματιστηριακή αξία
Μαζικό sell-off στις μετοχές ημιαγωγών – Βουτιά για Nvidia, AMD και Micron εν μέσω ανησυχιών για την AI
Eurobank Equities για Coca-Cola HBC: Υπερβολική η πτώση της μετοχής υπό τον φόβο εθνικοποίησης στη Ρωσία
Χρηματιστήριο: Η Coca Cola HBC βούλιαξε τον Γενικό Δείκτη – Στηρίξεις από Eurobank, Εθνική και ΔΕΗ
Πετρέλαιο: Ανάκαμψη μετά τη βουτιά λόγω της εκλογικής νίκης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις με το Ιράν
Κατρακύλα στην Wall Street: Βουτιά 5% για τον Nasdaq, βυθίζονται οι μετοχές ημιαγωγών (upd)
Εθνική Τράπεζα: Αγόρασε 1.282.231 ίδιες μετοχές αξίας 19,8 εκατ. ευρώ