• Άρθρα

    Πώς ελευθερώνονται οι εμβολιασμένοι και τι φάουλ έκανε ο Βορίδης

    Πώς ελευθερώνονται οι εμβολιασμένοι και τί φάουλ έκανε ο Βορίδης

    Μάκης Βορίδης


    Την αποκατάσταση όλων των ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, αποφάσισε η κυβέρνηση, ύστερα από την διαπίστωση ότι υπάρχει δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων πολιτών και σε επαγγελματικούς κλάδους , οι οποίοι βλέπουν να μην κατακτούν την επιστροφή στην καθημερινότητα, παρ’ ότι υπήρξαν συνεπείς και συμμετείχαν στην επιχείρηση «Ελευθερία».

    Τα μηνύματα έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω δημοσκοπήσεων, που όταν αναλύθηκαν έδειξαν ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα κύμα σοβαρής πολιτικής ενόχλησης από εκλογικά κοινά τα οποία διατηρούν προνομιακή σχέση με την κυβερνητική παράταξη.

    Περισσότερο έντονα μάλιστα φέρονται να αντιδρούν οι επαγγελματίες των περιοχών στις οποίες  έχουν επιβληθεί mini lockdown, καθώς η πανδημία καλπάζει, γιατί υφίστανται περιορισμούς με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, ενώ δεν έχουν πλέον το δίχτυ στήριξης από την πολιτεία.

    Έτσι, και ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των δικαιωμάτων των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών έναντι των ανεμβολίαστων. Ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμβολιασμένοι θα εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ θα επιστρέψει η μουσική στους κλειστούς χώρους. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει  κατάργηση του mini lockdown σε όλες τις περιοχές που ισχύει σήμερα και επαναλειτουργία της εστίασης και της ψυχαγωγίας με μουσική, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι τη μία τα ξημερώματα και με την είσοδο μόνο των εμβολιασμένων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για τις εκτός «κόκκινης ζώνης» περιοχές.

    Ανησυχία για πιθανό αλαλούμ

    «Μπαίνει μία ουσιαστική διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, η οποία, χωρίς να έχει τιμωρητική διάθεση, οδηγεί σε απομόνωση όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και αντιστοίχως επιβραβεύει τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις που επέλεξαν να είναι covid free», εξήγησε στο mononews κυβερνητικό στέλεχος.

    Ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο ο Θάνος Πλεύρης, με στόχο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους».

    Αλλά και ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε χθες ότι έρχεται σχέδιο για τους εμβολιασμένους, «σε σημείο κανονικότητας».

    Η δυσκολία στον όλον σχεδιασμό, αφορά στη διαχείριση των ανεμβολίαστων, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί η στάση της ως τιμωρητική. Μεγάλη σημασία δίνεται, επίσης, στον επικοινωνιακό χειρισμό των ανακοινώσεων, έτσι ώστε να μην δοθεί εικόνα σύγχυσης και διγλωσσίας για τα μέτρα «περιορισμού» και «ελευθερίας» ενόψει του εορταστικού τριημέρου στη Θεσσαλονίκη- Άγιος Δημήτριος, 28η Οκτωβρίου.

    Ήδη, στο πρώτο φάουλ φαίνεται ότι υπέπεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος έσπευσε να προαναγγείλει (πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας) ότι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί κανονικά και δεν θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον κομβικό ρόλο στην τελική απόφαση για τις παρελάσεις να τον έχουν οι Περιφερειάρχες. Η σπουδή του του κ. Βορίδη να ανακοινώσει … «απόφαση», δεσμεύοντας την κυβέρνηση στο πολύ κρίσιμο αυτό θέμα,  προκάλεσε δυσαρέσκεια στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Μένει να δούμε, ωστόσο, πώς θα διαχειρισθεί το πρόβλημα: Θα δεχθεί την «δέσμευση» ή όχι;

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου: Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται να έχουν προνόμια

    Εμβολιασμένοι: Νέο πλαίσιο με στόχο την κανονικότητα φέρνει η κυβέρνηση

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο για το αντικομμουνιστικό παραλήρημα στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ