• Άρθρα

    Ποιος θα καταφέρει να κάνει τάκλιν στον Βορίδη;

    • Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος

    Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος


    Ανοίγεις την σελίδα του YouTube και χαζεύεις τις προτάσεις που σου παρουσιάζει ο αλγόριθμος. Κάνεις κλικ στο video μιας πρόσφατης συνέντευξης του υπουργού εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε γνωστό πανελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό.

    Όλα όσα απεικονίζονται αντί να μοιάζουν με ενημερωτική εκπομπή θυμίζουν ποδοσφαιρικό ματς.

    Αντί για ένα τηλεοπτικό στούντιο όλα προσομοιάζουν με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σαν αυτά που παίχτηκε πρόσφατα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Αντί για τηλεθεατές που θέλουν να ενημερωθούν, υπάρχουν εξέδρες κατάμεστες με θεατές που περιμένουν με αγωνία να ξεκινήσει ο αγώνας όχι για να ακούσουν αλλά για να εκτονωθούν.

    Πρώτη βγαίνει στο γήπεδο η δημοσιογράφος, με ωραίο φόρεμα, έχει μοντέρνο χτένισμα και φοράει ψηλοτάκουνα παπούτσια.

    Μα πως θα τρέξει με αυτά τα τακούνια αναρωτιούνται όλοι;

    Γιατί το παιχνίδι που ήρθαν να δούνε οι θεατές δεν έχει καμία σχέση με διάλογο και ενημέρωση, αλλά για το ποιος θα καταφέρει να κάνει τάκλιν στον υπουργό.

    Στη συνέχεια εμφανίζεται ο Μάκης Βορίδης, με κομψό κοστούμι και γραβάτα, φοράει μοκασίνια και μάλλον μπορεί να τρέχει πιο γρήγορα από τα τακούνια, αλλά αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο.

    Χαιρετάει το κοινό. Πολλοί τον αποθεώνουν, μερικοί έχουν έρθει για να τον γιουχάρουν, άλλοι δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν και σκοτώνουν την ώρα τους σε αυτό το κανάλι/γήπεδο.

    Το θέμα του παιχνιδιού είναι σχεδόν το ίδιο σε όλα τα ματς της ελληνικής τηλεόρασης και αφορά τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, την εξέλιξή της πανδημίας, τι κυρώσεις θα πρέπει να υποστούν οι αρνητές του εμβολιασμού, εάν θα απολύονται, εάν θα έχουν μείωση μισθού και όλα τα παρεμφερή θέματα που όλοι μας τα σκεφτόμαστε, τα συζητάμε και κυρίως μας προβληματίζουν σοβαρά.

    Ξεκινάει το ματς, τρέχει χαλαρά ο Βορίδης γύρω από το κέντρο του γηπέδου απαντώντας στις κλασσικές και μάλλον αδιάφορες ερωτήσεις.

    Οι περισσότερες από αυτές είναι είναι τυπικές, για ξεκάρφωμα για να εφησυχάσει ο αντίπαλος.

    Ο στόχος όμως της δημοσιογράφου είναι να καταφέρει να του βάλει μια γερή τρικλοποδιά να του κάνει τάκλιν και να τον ρίξει κάτω.

    Έτσι παρόλα τα τακούνια , αλλάζει ταχύτητα και τρέχει προς τα πάνω του, μετά τον κυνηγάει από το πλάι, άλλες φορές και με τα δύο πόδια.

    Και οι θεατές που έχουν έρθει στο γήπεδο αυτό το κυνηγητό περιμένουν.

    Γνωρίζουν εκ των προτέρων πως μάλλον δεν θα μάθουν τίποτα καινούργιο.

    Τα περισσότερα είναι χιλιοειπωμένα.

    Το θέαμα όμως είναι να δούνε πως συμπεριφέρεται ο υπουργός στα τάκλιν και τις τρικλοποδιές.

    Οι θαυμαστές του είναι εδώ για να θαυμάσουν την τεχνική του να ξεφεύγει και να στέκεται όρθιος ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι περιμένουν πως και πως να δούνε την δημοσιογράφο να τον ρίχνει κάτω.

    (στις παρενθέσεις είναι οι δικές μου σκέψεις βλέποντας το ματς)

    Ερώτηση: Θα μπούνε μέτρα και σε άλλες περιοχές όπως στην Μύκονο; (έλα μου ντε που θες να ξέρει κάποιος για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία….)

    Απάντηση: ο υπουργός ξεφεύγει εύκολα με υγειονομικού τύπου απόκριση

    Ερώτηση: Μας λένε οι τουριστικοί επιχειρηματίες πως υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο μετά τα μέτρα…. (φοβερή διαπίστωση, άραγε τι θα υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις;)

    Απάντηση: ο υπουργός διαφεύγει εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτές οι ακυρώσεις θα είναι λίγες και δεν θα γενικευθούν

    Ερώτηση: Είστε βέβαιος ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση γενικευμένου lockdown; (άραγε υπάρχει κάποιος στον κόσμο εκτός του Θεού που να μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση;)

    Απάντηση: ξεφεύγει πάλι εύκολα με υγειονομικού τύπου απόκριση

    Μερικές ακόμα αδιάφορες ερωτοαπαντήσεις μέχρι το κρεσέντο του παιχνιδιού.

    Έρχεται η προσπάθεια για το τάκλιν που περιμένουν όλοι. Παίρνει φόρα η δημοσιογράφος και πέφτει πάνω του και με τα δύο πόδια και ρωτά «δηλαδή εάν δεν εμβολιασθεί αυτός που έχει υποχρέωση τότε θα απολυθεί;».

    Όλο το γήπεδο κρατάει την ανάσα του, και περιμένει να εκστομίσει ο υπουργός την απαγορευμένη λέξη «απόλυση».

    Όμως, εκείνος με ένα σάλτο γλιτώνει μιλώντας για αναστολή εργασίας

    Τα κατάφερε ο υπουργός.

    Η συζήτηση αλλάζει πεδίο και ασχολείται με την περίπτωση εκείνων που θα μπουν θα σε αναστολή εργασίας και για το πως θα αντικατασταθούν στο μεσοδιάστημα.

    Θα προσληφθούν κάποιοι, απαντά ο υπουργός.

    Και τότε έρχεται το νέο τάκλιν από την δημοσιογράφο «όταν εμβολιασθούν οι αρνητές και θελήσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους, ποιος θα συνεχίσει να εργάζεται, ο παλιός ή ο νέος υπάλληλος;»

    Ο υπουργός κάνει προσποίηση, ξεφεύγει και γυρνά με επιθετικό τρόπο και κάνει αυτός τάκλιν αντιστρέφοντας την ερώτηση προς την δημοσιογράφο. «Δεν γνωρίζω», απαντά ο υπουργός, «εσείς τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει;».

    «Εγώ είμαι δημοσιογράφος και κάνω μόνο ερωτήσεις, εσείς είστε ο πολιτικός και πρέπει να δώσετε την απάντηση», λέει η δημοσιογράφος. (όταν δεν ξέρουν τι να πουν είναι δημοσιογράφοι, ενώ τις περισσότερες φορές είναι πανεπιστήμονες)

    Η δημοσιογράφος τώρα καλεί ενισχύσεις. Έρχονται στο γήπεδο ένας φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος σε διακοσμητικό ρόλο και ένας δημοσιογράφος που εργάζεται σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα.

    Σε αυτήν την περίοδο όλοι όσοι θεωρούνται αντικυβερνητικοί δημοσιογράφοι είναι ότι πιο περιζήτητο υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση.

    Δημιουργούν τις απαραίτητες μικροεντάσεις, κάνουν τις εκπομπές πιπεράτες, δίνουν έναν τόνο αμφισβήτησης στα κυβερνητικά πεπραγμένα και στο τέλος εάν είναι τυχεροί και ικανοί μπορεί να πετύχουν να βάλουν και καμιά τρικλοποδιά.

    Μπαίνουν λοιπόν στο γήπεδο οι νέοι παίχτες, ο αντιπολιτευόμενος έχει συνδεθεί από το εξοχικό του, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να προσπαθήσει να κάνει και αυτός το τάκλιν του στον υπουργό.

    Ξεκινάει λέγοντας με ύφος καρδιναλίου πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός τουρισμού πριν από δυο μήνες είχαν υποσχεθεί εκπληκτικές επιδόσεις για τον τουρισμό, ενώ τώρα βλέπουμε πως στην Μύκονο ναυαγούν αυτές οι υποσχέσεις…. (μάλλον τάκλιν στον εαυτό του έκανε με αυτή την ερώτηση).

    Ο υπουργός δεν έχει πρόβλημα να απαντήσει πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι πάντα απρόβλεπτη, το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές χώρες του εξωτερικού και εξακολουθεί να στέκεται όρθιος μέσα στο γήπεδο.

    Το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς εκπλήξεις, η λέξη απόλυση δεν έχει ειπωθεί από το στόμα του υπουργού, και πάμε προς την λήξη.

    Τελευταία ευκαιρία από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

    Με βαρύγδουπο ύφος τώρα γνωρίζοντας ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία για κάτι καλό, καταλήγει σε βαθυστόχαστο συμπέρασμα ο συμπαθής αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος.

    «Με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ανοίγει η κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών».

    Ο υπουργός μειδιά με ένα ύφος που το έχει καλλιεργήσει για τέτοιες περιπτώσεις και του απαντά πως μάλλον βρίσκονται σε άλλα γήπεδα, γιατί σε όλη την συζήτηση που προηγήθηκε δεν έχει αναφερθεί τίποτα σχετικό ούτε για απολύσεις, αλλά ούτε και για μειώσεις μισθών.

    Τελειώνει το ματς, δηλαδή η εκπομπή.

    Ο υπουργός έμεινε όρθιος από τα τάκλιν, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν, μπορεί να μην τα κατάφεραν, αλλά θα έχουν μπροστά τους πολλές ακόμα ευκαιρίες.

    Οι θεατές κατάφεραν και ξόδεψαν κάμποσο από τον χρόνο τους και το πρόγραμμα της ενημέρωσης στην ελληνική τηλεόραση συνεχίζεται.

    Για πραγματική ενημέρωση χρησιμοποιείστε το διαδίκτυο, επιλέξτε σοβαρές ενημερωτικές πλατφόρμες.

    Ακούστε ραδιόφωνο.

    Το ραδιόφωνο κρατά αρκετά ψηλά τον πήχη της ενημέρωσης, και φυσικά αγοράστε εφημερίδες κάθε Κυριακή.

    Όσο για το εάν ανησυχείτε μήπως και χάσετε κάτι ενδιαφέρον που θα συμβεί στα ματς της τηλεόρασης που μόλις σας περιέγραψα, δεν υπάρχει λόγος. Τα επιτυχημένα τάκλιν θα παίζουν παντού στο διαδίκτυο, θα τα αναπαραγάγουν άλλες εκπομπές της τηλεόρασης και έτσι θα μπορείτε να τα απολαύσετε κατά βούληση.

    Γυρνώντας όμως όλοι την πλάτη μας σε αυτού του τύπου τις εκπομπές ίσως συμβάλλουμε στη δημιουργία περισσότερων συζητήσεων ουσίας.

    Διάλογος, επιχειρήματα, καλές προθέσεις, γνώση και διάθεση για πραγματική ενημέρωση και όχι στα τάκλιν που θα φέρουν νούμερα τηλεθέασης χωρίς ουσία.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο παρέμβαση: Υπάρχει πιο ωραία μεταρρύθμιση από εκείνη που το κόστος θα φανεί το 2050-60;

    Στα Ματογιάννια μια φορά είδα τον Τσίπρα να περνά

    Ύμνος και Τραγωδία



    ΣΧΟΛΙΑ