• Άρθρα

    Ο Κασσελάκης, ο Λιάγκας, ο Αργυρός, και η μετατροπή της πολιτικής σε πρωϊνό τηλεπάνελ

    Βασίλης Κανέλλης

    Βασίλης Κανέλλης


    Ξέρετε, εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως ως αξιωματική αντιπολίτευση, και το ΠΑΣΟΚ φυσικά, να πάρουν υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές ώστε να «μαζευτούν» και ορισμένα φαινόμενα αλαζονείας της κυβέρνησης.

    Και στο κάτω – κάτω η Δημοκρατία δεν λειτουργεί αν ένα κόμμα έχει διαφορά από το δεύτερο 20 μονάδες ή αν τρία μαζί κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Εύχομαι, λοιπόν, να ψηφιστούν σοβαροί υποψήφιοι και από τα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης.

    Ωστόσο, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω την ολοένα και μεγαλύτερη και ταχύτερη έκπτωση της πολιτικής στην μεταπολιτική.

    Δεν μπορώ να μην ανησυχώ για τα φαινόμενα εκφυλισμού του βασικού εκπροσώπου της Κεντροαριστεράς (με βάση τα ποσοστά), και την μετατόπισή του από την ιδεολογικο-πολιτική μάχη σε φαινόμενα φθηνού life style.

    Φτάσαμε με λίγα λόγια να αναπολούμε τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα που μπορεί να ηττήθηκε κατά κράτος από τη ΝΔ του Μητσοτάκη, αλλά το έκανε στο πεδίο, στην κοινωνία, στην σύγκριση των προτάσεων και των προγραμμάτων, των λαθών ή των σωστών που έγιναν ή δεν έγιναν.

    Κι αν θέλετε, οι πολιτικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών είχαν ως επίκεντρο τη Βουλή ή τα «διαπλεκόμενα» (τα «πετσοταϊσμένα» όπως λέει και ο αψύς) μέσα ενημέρωσης.

    Αλλά τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές ειδήσεις, όχι τα «ελαφράδικα» και τα «ξεφτιλάδικα» που λέει και η νεολαία.

    Μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες ο Στέφανος Κασσελάκης μετέτρεψε ένα βαθιά πολιτικό κόμμα (έστω και με τεράστια λάθη και κωλοτούμπες) σε πρωϊνάδικο με βασικό πρωταγωνιστή τον ίδιο.

    Όχι, δεν είναι ο Λιάγκας επικεφαλής του τηλεπάνελ. Ο ίδιος ο Κασσελάκης είναι, με παρτενέρ τον Τάιλερ και φυσικά την Φάρλι σε πρώτο πλάνο.

    Και το αντίθετο: Αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κάθε Λιάγκας και τα «Λιαγκόπαιδα» που καμώνονται τους σοβαρούς.

    Αλλά καλά κάνουν. Τη δουλειά τους κάνουν και πληρώνονται μια χαρά γι’ αυτό. Αφού βρίσκουν «θέμα» για το σόου…

    Ομως, δεν έχει περάσει πολύς καιρός που αυτοικανοποιούνταν με την σεξουαλική επίθεση ενός τρελού σε ένα κορίτσι. Μην είμαστε και αμνήμονες…

    Εν πάση περιπτώσει, εσχάτως στην τηλεπαρέα μπήκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος άλλωστε έχει στο αίμα του την καλή ζωή στη Μύκονο και την Αράχοβα.

    Ομως, κατά τη γνώμη μου είναι αδιανόητο 20 ημέρες πριν από κρίσιμες ευρωεκλογές, που ο Μητσοτάκης τους έχει δώσει χαρακτήρα εθνικής κάλπης, να ασχολούμαστε με το αν ο Κασσελάκης πάει στα μπουζούκια και ανοίγει σαμπάνιες. Αν ο Αργυρός είναι φίλος του και θα τραγουδήσει στο γάμο του.

    Αν είχε κάνει πρόταση και στον Μάστορα και τις Μέλισσες αλλά αυτός τον «έφτυσε». Και να τσακώνονται οι «βασιλιάδες» και οι «βασίλισσες» των πρωινάδικων τηλεπάνελ για το ποιος έχει το καλύτερο… ρεπορτάζ.

    Αν στον ΣΥΡΙΖΑ τρώνε μπλε καβούρι και μαύρο χαβιάρι ή αν τους αρέσει η φασολάδα και η ρέγγα.

    Αν ο Κασσελάκης είναι φωτογενής στις selfies, αν τον αγαπούν οι ηλικιωμένες κυρίες ή τον ονειρεύονται οι νεαρές.

    Αν θα πάει γυμναστήριο, πότε θα βγάλει έξω τη σκυλίτσα, πώς θα γίνει το γαμογλέντι στην Κρήτη και άλλα τέτοια που προωθεί με μεγάλη ευγνωμοσύνη η trash TV των πρωινών που νομίζουν μάλιστα ότι κάνουν και δημοσιογραφία επιπέδου… Γουόλτερ Κρονκάιτ ή Λάρι Κινγκ.

    Βεβαίως, θα πείτε: Και η κυβέρνηση που ελέγχει όλα τα Μέσα προωθεί αυτό το είδος της μεταπολιτικής γιατί την συμφέρει. Ομως, αν δεν δώσεις τροφή στο «τέρας» αυτό θα πεθάνει.

    Αν ο Κασσελάκης και οι «Kasselistas» δεν δώσουν υλικό για τα πρωινάδικα, αλλά ποντάρουν σε ένα στέρεο ιδεολογικοπολιτικό αφήγημα, τότε αυτό θα παίξει στα δελτία ειδήσεων, στα πολιτικά πάνελ, στη Βουλή, στην ίδια την κοινωνία, στο δρόμο, στους χώρους εργασίας.

    Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι ο Κασσελάκης μπορεί να είναι ένας έξυπνος άνθρωπος είναι όμως ταυτόχρονα και εξαιρετικά αυτάρεσκος.

    Του αρέσει η εικόνα του κι όχι το βάθος της σκέψης του. Ποντάρει στη life style ζωή του για να καλύψει τα κενά του στην πολιτική.

    Θα πείτε: Ναι, αλλά μπορεί να πάρει 20%, μπορεί να απειλήσει τον Μητσοτάκη, μπορεί να γίνει και πρωθυπουργός.

    Μπορεί να γίνουν όλα αυτά, όμως, τρέμω στην ιδέα ότι η πολιτική στην Ελλάδα είναι τόσο κοντά στο να απαξιωθεί τόσο πολύ.

    Τρέμω στην ιδέα ότι θα ψηφίζουμε κάποια στιγμή με βάση τα τηλεοπτικά πάνελ.

    Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να ισχύει αυτό που είχε πει ο Βολταίρος: Έχω κάνει μόνο μια προσευχή στον Θεό: «Θεέ μου, κάνε τους εχθρούς μου γελοίους». Και ο Θεός με εισάκουσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιβάν Σαββίδης: Με 180 εκατ. ευρώ έκανε δύο φορές πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ!!!
    Νίκας: Αλλαξε χέρια η μεζονέτα στην Τήνο με… 2 ευρώ περισσότερα από την αρχική τιμή
    Αλλάζουν όλα για το επίδομα ανεργίας – Τον Ιούνιο η ΚΥΑ
     



    ΣΧΟΛΙΑ