Όταν η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο είχε τη μισή απόδοση στα 10ετή από αυτή που έχει σήμερα ο Ερντογάν…
Πλήθος αποριών στη παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προκαλεί πλέον η οικονομική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, κατά τους αναλυτές, είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της επιλογών.
Η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Μάιο του 2010 από το πανέμορφο Καστελόριζο, μπήκε στα μνημόνια ή μάλλον ξεκίνησε την περιπέτεια που διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 (το τυπικό μέρος) με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 7,7%. Το αντίστοιχο 10ετές της Τουρκικής Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στα μόνιτορ των ξένων επενδυτών και στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου στο 14,60% απόδοση! Μία φορά πάνω δηλαδή από την απόδοση που είχαν τα ελληνικά ομόλογα την εποχή που η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο και το ΔΝΤ, με τον κ. Πόουλ Τόμσεν και την παρέα του, μπήκε στη ζωή μας.
Έλληνες αναλυτές της αγοράς ομολόγων στα dealing rooms τραπεζών, παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις δηλώσεις και τους λεονταρισμούς της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, σημείωναν ότι ακόμα και οι προκλήσεις που ασκούνται από την Άγκυρα έχουν ένα και μόνο στόχο: Να καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Ευρώπη, προκειμένου να «μπαλώσουν τις τρύπες» στην οικονομία τους. Τα 60 δισ. ευρώ από το Κατάρ μάλλον «φαγώθηκαν», είπαν επί λέξει στο mononews.gr.
Η συνταγή που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δοκιμασμένη κατά το παρελθόν. Όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια με την όξυνση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, αναγκάζοντας την Ευρώπη να καταβάλει σημαντικότατα κεφάλαια, έτσι και τώρα απειλεί με γεωτρήσεις, ενδεχομένως να στείλει ένα ακόμα κύμα μεταναστών – προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά, για να ζητήσει χρήματα, αν δεν καταφέρει να συνεννοηθεί μέσω της πολιτικής των «γεωτρυπάνων».
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές συνιστούν ψυχραιμία…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εμανουέλ Μακρόν: Στη Μεσόγειο έρχεται το Σαρλ ντε Γκολ – Στέλνει βοήθεια στην Κύπρο
- Τέταρτη ημέρα χάους στη Μέση Ανατολή: Τραμπ κατά Ισπανίας και Βρετανίας, εξετάζει την προστασία των tankers στα Στενά του Ορμούζ – Ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου
- Ισπανία σε Τραμπ: Έχουμε τους πόρους να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ
- Αντόνιο Ταγιάνι (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Να προσέξει το Ιράν γιατί η Κύπρος δεν έχει εμπλακεί με κανέναν τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις