Menu
1.49%
Τζίρος: 202.42 εκατ.

Alpha Bank – Πειραιώς: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για τη μαρίνα Αστακού

Comments

Όταν η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο είχε τη μισή απόδοση στα 10ετή από αυτή που έχει σήμερα ο Ερντογάν…

Πλήθος αποριών στη παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προκαλεί πλέον η οικονομική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, κατά τους αναλυτές, είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της επιλογών.

Η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Μάιο του 2010 από το πανέμορφο Καστελόριζο, μπήκε στα μνημόνια ή μάλλον ξεκίνησε την περιπέτεια που διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 (το τυπικό μέρος) με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 7,7%. Το αντίστοιχο 10ετές της Τουρκικής Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στα μόνιτορ των ξένων επενδυτών και στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου στο 14,60% απόδοση! Μία φορά πάνω δηλαδή από την απόδοση που είχαν τα ελληνικά ομόλογα την εποχή που η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο και το ΔΝΤ, με τον κ. Πόουλ Τόμσεν και την παρέα του, μπήκε στη ζωή μας.

Έλληνες αναλυτές της αγοράς ομολόγων στα dealing rooms τραπεζών, παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις δηλώσεις και τους λεονταρισμούς της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, σημείωναν ότι ακόμα και οι προκλήσεις που ασκούνται από την Άγκυρα έχουν ένα και μόνο στόχο: Να καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Ευρώπη, προκειμένου να «μπαλώσουν τις τρύπες» στην οικονομία τους. Τα 60 δισ. ευρώ από το Κατάρ μάλλον «φαγώθηκαν», είπαν επί λέξει στο mononews.gr.

Η συνταγή που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δοκιμασμένη κατά το παρελθόν. Όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια με την όξυνση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, αναγκάζοντας την Ευρώπη να καταβάλει σημαντικότατα κεφάλαια, έτσι και τώρα απειλεί με γεωτρήσεις, ενδεχομένως να στείλει ένα ακόμα κύμα μεταναστών – προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά, για να ζητήσει χρήματα, αν δεν καταφέρει να συνεννοηθεί μέσω της πολιτικής των «γεωτρυπάνων».

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές συνιστούν ψυχραιμία…

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Παπανδρέου: «Ναι» στην αποποινικοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση
Ποιον θέλει για αντίπαλο ο ΚΜ, τι συνέβη με τους Patriot, το γράμμα της Λάουρα στον Φλωρίδη και κάτι τρέχει με Τουρκία και Γερμανία
Μητσοτάκης τριγωνοποιεί, Βενιζέλος εκτροχιάζει, Ανδρουλάκης χάνει — το παιχνίδι στον Τσίπρα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το TikTok, ο Κασιδιάρης και η επικίνδυνη κανονικοποίηση του φασισμού
Κυριάκος ο τετραετής
ΗΠΑ: Σε υψηλό 3μήνου οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο
Χώρες του Κόλπου: Επιχείρηση «μηδενική εξάρτηση από το Ορμούζ» – Πώς ανοίγουν τον δρόμο για επενδύσεις δισεκατομμυρίων
Eurobank: Δυναμική αύξηση στα τουριστικά έσοδα στο α΄πεντάμηνο του 2026 – «Βαρίδι» η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Απελευθέρωση για χιλιάδες ακίνητα με κτηματολογική διαμεσολάβηση
Ο «χάρτης» των πληρωμών από 27 έως 31 Ιουλίου
Έως τις 5 Αυγούστου οι αιτήσεις για voucher παιδικών σταθμών – Τι ισχύει για τους πολύτεκνους
Πάνω από τα 2 ευρώ αμόλυβδη και ντίζελ – Φόβοι για νέο κύμα ακρίβειας και αυξήσεις επιτοκίων
Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές – Η διεθνής κοινότητα μιλάει για θαύμα