Menu
1.4%
Τζίρος: 256.01 εκατ.

Ελληνικό Μετρό: Τι απαντά στην επιστολή του Χάρη Δούκα για τα προβλήματα σε κτίριο του ΥΠΕΞ

Comments

Όταν η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο είχε τη μισή απόδοση στα 10ετή από αυτή που έχει σήμερα ο Ερντογάν…

Πλήθος αποριών στη παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προκαλεί πλέον η οικονομική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, κατά τους αναλυτές, είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της επιλογών.

Η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Μάιο του 2010 από το πανέμορφο Καστελόριζο, μπήκε στα μνημόνια ή μάλλον ξεκίνησε την περιπέτεια που διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 (το τυπικό μέρος) με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 7,7%. Το αντίστοιχο 10ετές της Τουρκικής Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στα μόνιτορ των ξένων επενδυτών και στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου στο 14,60% απόδοση! Μία φορά πάνω δηλαδή από την απόδοση που είχαν τα ελληνικά ομόλογα την εποχή που η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο και το ΔΝΤ, με τον κ. Πόουλ Τόμσεν και την παρέα του, μπήκε στη ζωή μας.

Έλληνες αναλυτές της αγοράς ομολόγων στα dealing rooms τραπεζών, παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις δηλώσεις και τους λεονταρισμούς της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, σημείωναν ότι ακόμα και οι προκλήσεις που ασκούνται από την Άγκυρα έχουν ένα και μόνο στόχο: Να καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Ευρώπη, προκειμένου να «μπαλώσουν τις τρύπες» στην οικονομία τους. Τα 60 δισ. ευρώ από το Κατάρ μάλλον «φαγώθηκαν», είπαν επί λέξει στο mononews.gr.

Η συνταγή που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δοκιμασμένη κατά το παρελθόν. Όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια με την όξυνση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, αναγκάζοντας την Ευρώπη να καταβάλει σημαντικότατα κεφάλαια, έτσι και τώρα απειλεί με γεωτρήσεις, ενδεχομένως να στείλει ένα ακόμα κύμα μεταναστών – προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά, για να ζητήσει χρήματα, αν δεν καταφέρει να συνεννοηθεί μέσω της πολιτικής των «γεωτρυπάνων».

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές συνιστούν ψυχραιμία…

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπανδρέου: «Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να αφορούν μόνο το ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα αλλά και πώς θέλουμε να κυβερνάται η Ελλάδα»
Ο γιος της Μαργαρίτας
Γιώργος Παπανδρέου: «Μαχήτρια ως το τέλος, έζησε με πίστη στον άνθρωπο» – Ο αποχαιρετισμός στη μητέρα του, Μαργαρίτα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοφιλία ή θάνατος
Όταν όλοι οι κίνδυνοι φτιάχνουν καταιγίδα
WSJ: Το οικονομικό αδιέξοδο της Γαλλίας σε οκτώ γραφήματα – Ακρίβεια, ελλείμματα και κοινωνική οργή
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν σε υψηλό 5μήνου οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Σεπτέμβριο
ΗΠΑ: Ενισχύθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Τυχερά παίγνια: Στα 2,06 δισ. ευρώ τα έσοδα στο οκτάμηνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία από την ΕΕΕΠ
ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών παρά τις μειώσεις τιμών και τα κίνητρα
Fed: Αμετάβλητα αναμένονται τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης – Οι αγορές αναζητούν σήματα από τον Γουόρς
Αντέχεις οικονομικά για ΙΧ;
Αρχή Ελέγχου της Αγοράς: Πρόστιμα 659.647 ευρώ σε 3 εταιρείες για υπερβολικά περιθώρια κέρδους