Menu
0.01%
Τζίρος: 314.73 εκατ.

Άνταμ Σίλβερ: «Ιστορική ευκαιρία» το NBA Europe – Προχωρούν οι συζητήσεις με τη EuroLeague

Comments

Όταν η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο είχε τη μισή απόδοση στα 10ετή από αυτή που έχει σήμερα ο Ερντογάν…

Πλήθος αποριών στη παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προκαλεί πλέον η οικονομική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, κατά τους αναλυτές, είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της επιλογών.

Η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Μάιο του 2010 από το πανέμορφο Καστελόριζο, μπήκε στα μνημόνια ή μάλλον ξεκίνησε την περιπέτεια που διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 (το τυπικό μέρος) με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 7,7%. Το αντίστοιχο 10ετές της Τουρκικής Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στα μόνιτορ των ξένων επενδυτών και στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου στο 14,60% απόδοση! Μία φορά πάνω δηλαδή από την απόδοση που είχαν τα ελληνικά ομόλογα την εποχή που η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο και το ΔΝΤ, με τον κ. Πόουλ Τόμσεν και την παρέα του, μπήκε στη ζωή μας.

Έλληνες αναλυτές της αγοράς ομολόγων στα dealing rooms τραπεζών, παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις δηλώσεις και τους λεονταρισμούς της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, σημείωναν ότι ακόμα και οι προκλήσεις που ασκούνται από την Άγκυρα έχουν ένα και μόνο στόχο: Να καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Ευρώπη, προκειμένου να «μπαλώσουν τις τρύπες» στην οικονομία τους. Τα 60 δισ. ευρώ από το Κατάρ μάλλον «φαγώθηκαν», είπαν επί λέξει στο mononews.gr.

Η συνταγή που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δοκιμασμένη κατά το παρελθόν. Όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια με την όξυνση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, αναγκάζοντας την Ευρώπη να καταβάλει σημαντικότατα κεφάλαια, έτσι και τώρα απειλεί με γεωτρήσεις, ενδεχομένως να στείλει ένα ακόμα κύμα μεταναστών – προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά, για να ζητήσει χρήματα, αν δεν καταφέρει να συνεννοηθεί μέσω της πολιτικής των «γεωτρυπάνων».

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές συνιστούν ψυχραιμία…

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπανδρέου: Οι ευθύνες της ΝΔ για την χρεοκοπία της χώρας το 2010 δεν διαγράφονται με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο
Γιώργος Παπανδρέου: «Ναι» στην αποποινικοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση
Ποιον θέλει για αντίπαλο ο ΚΜ, τι συνέβη με τους Patriot, το γράμμα της Λάουρα στον Φλωρίδη και κάτι τρέχει με Τουρκία και Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FAZ: Από την κρίση των μνημονίων στο χρηματιστηριακό ράλι – Γιατί οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα
Στο τραπέζι των συζητήσεων ΗΠΑ-Κίνας η μείωση των δασμών σε βασικά αγαθά – Στο επίκεντρο γεωργία η ενέργεια
IMEC: Σε τροχιά επανασχεδιασμού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Τι δείχνει νέα μελέτη
Τον Οκτώβριο η ενίσχυση για τις ζωοτροφές και το κατεστραμμένο γάλα
Αφθώδης πυρετός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις 7,4 εκατ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου
Παπαθανάσης: Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης υπάρχει όταν καμία περιφέρεια και κανένας πολίτης δεν μένει πίσω
CBAM: Το Ευρωκοινοβούλιο κόβει το «φρένο» στον φόρο άνθρακα
Το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βρίσκεται σε «μια αποφασιστική καμπή», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
Πιερρακάκης: Οι άρσεις των εμποδίων μεταξύ των κρατών-μελών θα ωφελήσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα
Τράπεζα της Ελλάδος: Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στα ακίνητα, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς (πίνακες)