• Άρθρα

    Κρεμάστε την Μιράντα Ξαφά στο Σύνταγμα 

    Μιράντα Ξαφα. Επικεφαλής της E.F. Consulting και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ


    Η γνωστή οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά είπε μια μοναδική αλήθεια. Ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Αμέσως τα social media έπεσαν να την φάνε. Τι είπε η οικονομολόγος μεταξύ άλλων; “Ότι  δυστυχώς, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε συνταξιούχους 40 και 50 ετών. Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, διότι δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ. Δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, να το πω έτσι. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί τόσο, όσο το ΑΕΠ. Σας έδειξα την πτώση του ΑΕΠ, είναι 25%. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί 25% . Και δυστυχώς πρέπει να περικοπούν κι άλλο».”

    Τα Social media γέμισαν χολή. Καλώς η κακώς δεν έχει σημασία.  Όμως οι αναγνώστες θα πρέπει να μάθουν τα εξής , είτε υπάρχει η Ξαφά είτε δεν υπάρχει. Ακόμα και εάν την κρεμάσουν στο Σύνταγμα αυτό δεν αλλάζει.

    Τα μεταφέρω σε απλά Ελληνικά γιατί προφανώς ούτε η ίδια η Ξαφά δεν είναι ικανή να το απλουστεύσει καθώς έχει μάθει να μιλάει με τεχνοκρατικούς όρους (ΑΕΠ κλπ) .  Δηλαδή ούτε η ίδια έχει την ικανότητα να μιλήσει σε απλά Ελληνικά για την Οικονομία έτσι ώστε να την καταλάβει ο καθένας. Μιλάει με γλώσσα “ξύλινη”.  Ποια είναι λοιπόν η καθαρή αλήθεια:

    1. Το κόστος των συντάξεων στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Αυτό λένε οι ειδικοί. Και το κόστος αυτό πρέπει να μειωθεί
    2. Για να αυξηθούν οι μισθοί των νέων (των παιδιών μας δηλαδή) στην Ελλάδα σε ικανοποιητικά επίπεδα (για να μην μιλάμε δηλαδή για μισθούς πείνας) πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Μόνο τότε οι νέοι μας θα πάρουν πολύ καλούς μισθούς. Όσο οι συντάξεις είναι στα σημερινά επίπεδα τα παιδιά μας θα ζουν με πενιχρούς μισθούς. Γιατί απλά μια επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώνει μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές για τον νέο με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά πάνε για τον σημερινό συνταξιούχο.

    Τώρα είτε βρίσεις την Ξαφά είτε δεν την βρίσεις η αλήθεια δεν αλλάζει. Κρεμάστε την στο Σύνταγμα. Ακόμα και τότε δεν πρόκειται να αλλάξει η αλήθεια. Απλά τα παιδιά σας μια ζωή θα ζουν με 490 ευρώ καθαρά. Το θέλετε;



    ΣΧΟΛΙΑ