• Άρθρα

    Κάρτα Αναπηρίας: Καταπολεμάμε διεγνωσμένα προβλήματα – Αλλάζουμε τις ζωές χιλιάδων ανάπηρων συμπολιτών μας

    Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου

    Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου


    Για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα. Γι’ αυτό δεν μένουμε στην παροχή επιδομάτων. Από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αλλαγές που διευκολύνουν στην πράξη τους συμπολίτες μας με αναπηρία και τις οικογένειές τους, καταπολεμώντας διεγνωσμένα προβλήματα ετών.

    Από την 1η Νοεμβρίου, λοιπόν, θέτουμε σε ισχύ την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, μια υπηρεσία αναγκαία κι όχι επαναστατική.

    Μια υπηρεσία που θεσμοθετήθηκε το 1996 και δυστυχώς υλοποιούμε σχεδόν 30  χρόνια αργότερα. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις. Αλλάζουμε. Για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας δουλέψαμε σκληρά και συνεργαστήκαμε στενά με την ΕΣΑμεΑ, τον ΟΠΕΚΑ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον ΕΦΚΑ. Η Κάρτα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο και βρίσκεται στο gov.gr wallet.

    Η Κάρτα αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου, μέσω ενός QR Code το οποίο θα σκανάρεται.

    Αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο χρησιμοποιείται σήμερα και θα την επιδεικνύουν οι περίπου 500.000 δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, όπως στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν είσοδο χωρίς χρέωση ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς για δωρεάν χρήση. Βάζουμε τέλος στον παραλογισμό με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι συμπολίτες με αναπηρία (ορατή και αόρατη) να χρειάζεται να πιστοποιούν διαρκώς την αναπηρία τους.

    Η Κάρτα Αναπηρίας βγαίνει μία φορά και καλύπτει τους δικαιούχους της για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, διευκολύνοντας τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές συναλλαγές τους. Η ψηφιακή κάρτα δεν θα αναγράφει ποσοστά και παθήσεις. Θα είναι κατηγοριοποιημένη σε τρία χρώματα που θα αναφέρονται αντίστοιχα σε ποσοστά αναπηρίας 50%-66%, 67%-79% και σε 80% και άνω.

    Κάθε κάτοχος δικαιούται διαφορετικές παροχές που αντιστοιχούν στα ειδικά χαρακτηριστικά της αναπηρίας του. Ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει μόνο εάν ο κάτοχός της δικαιούται ή όχι κάποια παροχή κι όχι το ακριβές ποσοστό ή τον τύπο της αναπηρίας του πολίτη.

    Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μια αναγκαία τομή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, προστατεύουμε την αξιοπρέπεια και διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική τους ένταξη.

    Με την Κάρτα Αναπηρίας αίρουμε τα εμπόδια, δημιουργούμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό νέων λύσεων, μειώνουμε δραστικά την ταλαιπωρία για εκατοντάδες ευάλωτους συμπολίτες μας. Για εμάς δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι και θέμα ευημερίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και προόδου.

    Διαβάστε επίσης

    Στεγαστικά φθηνότερα των ενοικίων για νέους – Χορήγηση των πρώτων δανείων τον Ιανουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ