• Οικονομία

    Στεγαστικά φθηνότερα των ενοικίων για νέους – Χορήγηση των πρώτων δανείων τον Ιανουάριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Δυνατότητα χρηματοδότησης έως και του 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου θα έχουν, μέσω του προγράμματος χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, 10.000 δικαιούχοι έως 39 ετών για την λήψη δανείου έως 150.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 30 έτη.

    Η χορήγηση των δανείων θα ξεκινήσει με την έλευση της νέας χρονιάς, ενεργοποιώντας το κυβερνητικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο περιλαμβάνει οκτώ παρεμβάσεις. Η Στρατηγική, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες, εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

    Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζονται νομικά ζητήματα προκειμένου η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης (Πρόγραμμα «Σπίτι μου») να υλοποιηθεί.

    Μέσω του προγράμματος χορηγούνται χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας, το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

    Πρόκειται για την πρώτη δράση που θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της ΔΥΠΑ θα είναι άτοκα, ενώ για το ποσό των τραπεζών (1/4 του δανείου) η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη να οριστεί πλαφόν στο ύψος του ανώτατου επιτοκίου που θα μπορούν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται:

    – σε νέους άγαμους ηλικίας 25-39 ετών

    – σε νέα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά με θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης ηλικίας 25-39 ετών. Αρκεί ένας από τους δύο να έχει ηλικία από 25 ως 39 ετών.

    Εισοδηματικά κριτήρια

    Θα υιοθετηθούν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει η καταβολή της επιδόματος θέρμανσης:

    – Άγαμος:  από 10.000 έως 16.000 ευρώ

    – Έγγαμος: έως 24.000 ευρώ

    – Οικογένεια με ένα τέκνο: έως 27.000 ευρώ

    – Οικογένεια με δυο τέκνα: έως 30.000 ευρώ

    – Οικογένεια με τρία τέκνα: έως 33.000 ευρώ.

    Τα δάνεια δίνονται με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ και των Τραπεζών. Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

    Δικαιούχοι

    Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

    Το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ’ ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο. Σημειώνεται ακόμη ότι:

    – Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου.

    – Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου.

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

    Η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ενώ για δάνειο 150.000 η μηνιαία δόση στα 434 ευρώ για 30 αποπληρωμής. Στην πρώτη περίπτωση οι ετήσιοι τόκοι είναι 1.680 ευρώ λιγότεροι και στην δεύτερη 2.640 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.

    Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω

    Παράλληλα, με το Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια επιδοτούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.

    Στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ, εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας της κατοικίας και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€. Η κατοικία πρέπει να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους. Διευκρινίζεται επίσης ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία, ενώ δεν είναι επιλέξιμοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

    Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης/ επισκευής, που αποδεικνύονται με σχετικά τιμολόγια και φθάνει έως το 40% της δαπάνης, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Σκέρτσος: Το πρόγραμμα προσιτής στέγης, «Σπίτι μου», σε τροχιά εφαρμογής

    Οκτώ παρεμβάσεις για την Κοινωνική Κατοικία – Νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» για τη σύσταση της Hellenic Hydrogen



    ΣΧΟΛΙΑ