• Άρθρα

    Η Ελένη Τουλουπάκη, το άδειασμα και οι απαντήσεις που δεν δόθηκαν ακόμα

    Στέφανος Τζανάκης, Αρθρογράφος


    Η Ελένη Τουλουπάκη δεν είναι μία τυχαία εισαγγελέας  – μπήκε τέταρτη στην Σχολή δικαστών και το 2017, πήρε την θέση της Ελένης Ράικου στην καταπολέμηση της διαφθοράς με ψήφους 10 προς 1. Και χθες, έδειξε ότι δεν εγκαταλείπει , ακόμα κι αν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι της , παραγγέλλοντας δίωξη για τον Ανδρέα Λοβέρδο.

    Είχε προηγηθεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου – το κατάστημα λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση – που προτείνει να ανατεθεί η υπόθεση της Novartis σε εφέτη ανακριτή, «λόγω της σοβαρότητας του θέματος»:  Όπως είναι προφανές , έχουν και οι αρεοπαγίτες τον τρόπο τους να γίνονται διπλωματικοί , όταν έχουν να αδειάσουν κάποιον ή κάποια…

    Διότι περί αδειάσματος πρόκειται: η Ελένη Τουλουπάκη πήρε πάνω της την ιστορία της Novartis , όπως πήρε πάνω της την διαδικασία που ακολουθήθηκε για χαρακτηριστούν 2-3 άνθρωποι ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» προκειμένου να τυλιχθούν σε μία κόλλα χαρτί δέκα πολιτικά πρόσωπα. Και τώρα, ο Άρειος Πάγος ετοιμάζεται να της πάρει την υπόθεση από τα χέρια.

    Η Τουλουπάκη  πάνω της ακόμα και την αντιπαράθεση με τους πολιτικούς – τουλάχιστον εκείνους που βγήκαν αμέσως στην αντεπίθεση και μίλησαν από την πρώτη στιγμή για σκευωρία και «κουκουλοφόρους» μάρτυρες. Δεν είναι πρωτοφανές ένας (μία) εισαγγελέας να μιλά περίπου επισήμως για τα διαδικαστικά μίας υπόθεσης , αλλά είναι ασύνηθες  να αντιπαρατίθεται η εισαγγελέας Διαφθοράς με νυν και πρώην κατηγορουμένους, αλλά στην περίπτωση της Novartis η διαδικασία μπλέκεται γλυκά με την ουσία – καθώς οι πάντες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία υπόθεση που και ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης να την χειριζόταν, όλοι θα την διάβαζαν πολιτικά.

    Η δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία – ο πρώην υπουργός είχε ζητήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του , όπως είχε δεχθεί αγόγγυστα και την ερμηνεία περί της «επ’ ευκαιρία της υπουργικής του ιδιότητας» κατηγορία της δωροδοκίας, που επινόησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να παρακαμφθεί το άρθρο 86 του συντάγματος και να επανέλθει η δικογραφία από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη – δηλαδή στην Ελένη Τουλουπάκη.

    Το πρωτότυπο είναι ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς παραγγέλλει τη δίωξη ενώ έχει ήδη αναγγελθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου που θα της πάρει την υπόθεση από τα χέρια. Μπορεί να ζητήσει τώρα την δίωξη του Λοβέρδου; Ασφαλώς και μπορεί – όσο έχει την υπόθεση , αυτή αποφασίζει τα επόμενα βήματα. Όμως, με την κίνησή της δίνει τροφή σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι έχει πάρει προσωπικά την ιστορία και επιδιώκει μία «δικαίωση».

    Η αλήθεια είναι ότι το σκορ είναι 7-2-1. Δηλαδή για επτά πολιτικούς η υπόθεση πήγε στο αρχείο, για δύο εκκρεμεί και ένας οδεύει προς τη δίωξη. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι κατηγορίες για όλους είχαν βασιστεί στους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» , τότε κάτι περίεργο έχει συμβεί. Τα φούσκωσαν για τους επτά οι μάρτυρες; Τα θόλωσαν για τους δύο; Και τι ακριβώς είπαν για τον έναν , ώστε να διώκεται; Έχουν αξιοπιστία από 10% ως 30%; Και είναι ένας σοβαρός βαθμός αξιοπιστίας αυτός , που να δικαιολογεί όλο τον θόρυβο που έχει γίνει για αυτή την υπόθεση;

    Το σίγουρο είναι ότι στα διαδικαστικά της Novartis, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά – και εκείνοι που οφείλουν απαντήσεις είναι εκείνοι (εκείνες ) που απαντούν κατά βούληση χωρίς εντέλει να δίνουν απαντήσεις…



    ΣΧΟΛΙΑ