• Άρθρα

    Η διαφορά ανάμεσα στις δημόσιες σχέσεις και τον ρεαλισμό

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Αν χρειάστηκαν να συσκεφτούν, υπό τον πρωθυπουργό μάλιστα, 16 (ναι δεκαέξι) ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί προκειμένου να ανακοινώσουν τα ίδια χιλιοειπωμένα μέτρα για τις αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά, τους καθαρισμούς ρευμάτων, ως μέτρα για μετά τις πυρκαγιές, τότε θα πιστέψω ότι αυτή η χώρα δεν έχει στον ήλιο μοίρα.

    Σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος όλα αυτά οφείλουν να θεωρούνται αυτονόητα και να ανακοινώνονται υπηρεσιακά. Άντε από τον αρμόδιο υφυπουργό, έστω και από τον αρμόδιο υπουργό. Όχι ως νέο, βέβαια, Αλλά ως επιβεβαίωση της «φυσιολογικής» αντίδρασης. Ως σιγουριά ότι εκτελείται το πρωτόκολλο.

    Το νέο θα ήταν αν είχε ανακοινωθεί νέα πολιτική διαχείρισης των δασών, νέες διαδικασίες αντιμετώπισης των πυρκαγιών, νέα πολιτική πρόληψης, νέα κατανομή αρμοδιοτήτων.

    Για να είμαστε δίκαιοι, το θα ήταν αν είχε ανακοινωθεί έστω ότι μετά την σύσκεψη αποφασίστηκε να μελετηθούν όλα τα ανωτέρω θέματα και να κατατεθούν μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις – κι ας οδηγούσαν σε πολλά …σπασμένα αυγά.

    Στη νέα εποχή που ζούμε, της κλιματικής κρίσης και της ψηφιακής επανάστασης, η διαχείριση εκ υστέρων της ζημιάς, μόνο επιζήμια θα είναι.

    Έτσι κι αλλιώς από εδώ και εμπρός θα αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά το απρόσμενο. Τουλάχιστον, ας φτιάξουμε πολιτικές και πρωτόκολλα γι’ αυτά που γνωρίζουμε. Αυτά να αντιμετωπίζονται με βάση αποδεδειγμένα επιτυχείς πολιτικές και προεπιλεγμένες διαδικασίες, ώστε να υπάρχουν υλικοί και ανθρώπινοι πόροι πολύ περισσότερο δε χρόνος γι’ αυτά που δεν περιμένουμε.

    Ως πολίτης θέλω να ελπίζω ότι μετά από αυτήν την πολυπληθή σύσκεψη δημοσίων σχέσεων θα υπάρξει μέριμνα για την πρόληψη – με διάθεση να μην χαριστεί τίποτα σε κανένα. Τα μοντέλα είναι γνωστά, στην Ελλάδα απλά τα θεωρούμε ότι είναι για τους κουτόφραγκους.

    Με την πυρκαγιά να μαίνεται για σχεδόν δύο εβδομάδες στον Έβρο, αναρωτιέμαι ποιος είναι ο κουτός;

     

    Διαβάστε επίσης:
    ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ιντάλια απειλεί τη Φλόριντα

    Bitcoin: Δικαστήριο ανέτρεψε το μπλόκο της SEC στο πρώτο αμερικανικό ETF απευθείας σε Bitcoin – «Πάρτι» στην αγορά

    Πανελλήνια πρεμιέρα του νέου Toyota C-HR στην ΕΚΟ Super Special Stage!



    ΣΧΟΛΙΑ